Christian Engström, Pirat

7 januari 2014

SvD har helt rätt, datalagringen underminerar källskyddet

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 11:59

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén skriver en mycket bra krönika under rubriken Datalagringen äntligen under lupp. Han skriver:

För oss som arbetar i journalistiska verksamheter har datalagringsdirektivet varit ett bekymmer redan från början. De kontrollmöjligheter som lagen medger riskerar att åsidosätta källskyddet.

Det har han alldeles rätt i, och jag vill påstå att det till och med är en underdrift. Själv betraktar jag källskyddet som i praktiken avskaffat i Sverige, även om det finns kvar på pappret i grundlagen.

Vitsen med källskydd är att den som funderar på att lämna uppgifter till en tidning ska kunna känna sig helt trygg att han eller hon inte kommer bli uppspårad av myndigheterna. Men ingen potentiell källa som har följt med i övervakningsdebatten kan känna sig det minsta trygg i sina kontakter med en journalist.

Datalagringsdirektivet tvingar ju alla telefon- och internetoperatörer att spara uppgifterna om alla som journalisten har varit i kontakt med de senaste sex månaderna. Det räcker med en knapptryckning för att ta fram den listan, och har man väl listan är det normalt inte särskilt svårt att lista ut vem som kan vara källa till en viss story.

Vare sig myndigheterna faktiskt använder de kontrollmöjligheter som lagen ger eller inte, innebär datalagringsdirektivet att det räcker med en knapptryckning för att upphäva källskyddet. Den som har en blind tilltro till att staten alltid är god kanske känner sig säker på att ingen någonsin kommer trycka på den knappen för att ta reda på vem källan är.

Men de allra flesta visselblåsare är (dessbättre) inte så godtrogna. Och ett källskydd som källan inte litar på är ju i praktiken detsamma som inget källskydd alls.

Att skrota datalagringsdirektivet är den enkla och rimliga lösningen på det här problemet. Inte i något EU-land har det lett till någon stor förbättring av antalet uppklarade brott. En utvärdering som gjordes i Tyskland kom fram till att hela datalagringen höjde framgången hos brottsutredningar med endast 0,006 procent. Omräknat gav det lika mycket resultat som om man istället skulle ha anställt en och en halv ytterligare polisman som gjorde riktigt polisarbete.

Som Karén skriver i SvD tillkom datalagringsdirektivet i all hast efter terrordåden i Madrid 2004. Det har hela tiden varit mycket kontroversiellt. Konstitutionsdomstolarna i flera EU-länder har dömt ut direktivet för att det strider mot de fundamentala rättigheterna som finns inskrivna i Europakonvention. Och nu har alltså EU’s högsta domstol kommit med ett preliminärt utlåtande som säger samma sak.

Det finns alltså goda chanser att datalagringsdirektivet kommer upp till förnyad behandling i EU-parlamentet nästa mandatperiod. Vad som händer då kommer bero på vilka politiker som blivit valda att representera medborgarna.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet den 25 maj. Vi tycker att källskyddet är viktigt och värt att försvara. Vi vill skrota datalagringsdirektivet.

Läs Fredric Karéns krönika i SvD

Annonser

8 kommentarer

 1. Har du kanske en länk till den tyska rapporten om datalagring?

  Kommentar av foh — 7 januari 2014 @ 12:54

 2. Bra påpekande, länkar tillagda

  Kommentar av Christian Engström — 7 januari 2014 @ 13:36

 3. Mycket överdrivet. Vill man lämna över uppgifter till exempelvis en tidningsredaktion så väljer man ett sätt som är lämpligt, exempelvis att skicka materialet i ett kuvert. Man kan inte kräva att hela internet ska vara övervakat för källskyddets skull i och med att det finns så många andra sätt.

  Inte ens utan internet är det helt säkert, om någon landsförrädare typ Snowden skulle knalla in på en tidningsredaktion så kan ju övervakningskameror på järnvägsstationen, torget, butiker osv. fånga in honom. Eller vem som helst med kameramobil som råkar ta ett foto och lägga upp på Facebook och så kan man lägga pusslet och gissa sig fram till att det var just denna person som besökte tidningsredaktionen. Med PPs logik bör man alltså förbjuda alla övervaktningskameror, kameramobiler, ja kanske rent av att det ska vara olagligt att vittna om att man sett någon – för annars äventyras ju källskyddet…

  Kommentar av nejtillpirater — 7 januari 2014 @ 18:13

 4. Skulle stå ”Man kan inte kräva att hela internet ska vara Oövervakat för källskyddets skull”

  Kommentar av nejtillpirater — 7 januari 2014 @ 18:14

 5. nejtillpirater skriver:

  ”Inte ens utan internet är det helt säkert, om någon landsförrädare typ Snowden skulle knalla in på en tidningsredaktion så kan ju övervakningskameror på järnvägsstationen, torget, butiker osv. fånga in honom.”

  Men det är ju du som är för mass-övervakningen både online och offline, inte vi…

  Förutom det så säger du att Snowden är en landsförrädare. Vad är det som hindrar en ”landsförrädare” från att ta sig in i svenska FRA och göra samma sak? Då blir ju övervakningen kontraproduktiv om du anser att det han gjorde är förräderi. De som är tänkta att övervakas kanske själva nästlar sig in och börja suga åt sig informationen själva. Det vore naivt att tro att inte organiserade kriminella skulle försöka få in en fot på övervakningsmyndigheter. De måste ju ha bättre information än polisen för att klara sig undan rättvisan…

  Kommentar av teknogurra — 7 januari 2014 @ 19:19

 6. nejtillpirater går till ytterligheter och skriver: ”Med PPs logik bör man alltså förbjuda alla övervaktningskameror, kameramobiler, ja kanske rent av att det ska vara olagligt att vittna om att man sett någon – för annars äventyras ju källskyddet…”

  Tja nejtillpirater, om vi nu ska gå till ytterligheter så kan vi även säga att med nejtillpiraters logik bör det installeras övervakningskameror i allas hem, toaletter, bilar, arbetsplatser, ja overallt där männsikor befinner sig. Dessutom bör alla människor utrustas med en mikrofon och gps så att myndigheterna kan registrera allt vi säger och var vi befinner oss. Om det vore möjligt skulle vi även utrustas med tankeläsningsutrustning som registrerar vad vi tänker.

  Om vi nu absolut måste gå till ytterligheter så kan ni ju välja vilken av dessa ytterligheter ni vill leva i.

  Kommentar av Patrik E. — 7 januari 2014 @ 20:56

 7. @Patrik E.

  Jag tror inte på några ytterligheter utan på nödvändiga kompromisser. Vi ska inte ha mer övervakning än vad som behövs, vi ska heller inte ha mindre än vad som behövs. Vi har olika mening om var nödvändig balans ligger och detta kommer även att förändras över tiden. Oavsett hur det förändras så behöver vi inte lägga oss i änden av skalan, eller hur? Så därför kan vi acceptera att internet övervakas UTAN att källskyddet anses hotat.

  Inga rättigheter är heller absoluta, gäller även i frågan om källskydd. Yttrandefriheten har ett antal olika inskränkningar som anses vara godtagbara i demokratier, även här är det inte fråga om ytterligheter utan om kompromisser.

  Kommentar av nejtillpirater — 7 januari 2014 @ 21:25

 8. Piraten 7 januari 2014 @ 21:25

  Snälla, tänk lite innan du öppnar munnen:

  ”Jag tror inte på några ytterligheter utan på nödvändiga kompromisser. Vi ska inte ha mer övervakning än vad som behövs, vi ska heller inte ha mindre än vad som behövs.”

  Ytterligheter o ytterligheter, man kan ju nästan svimma hur okunnig du är.
  Hur kan det vara en ”gradering” när det gäller övervakning när vi ALLA är övervakade när vi är på Nätet, Telefonerar….med andra ord gör nåt som inte inkluderar att prata med den som står bredvid? Alltid!

  Ditt prat om ”balans” , ”nödvändigheter” , ”kompromisser”, ”skalan” osv är rena skitpratet från dig. Alltså rent bullshit från en mindre vetande.

  Det finns inga av dina ”finaordeventualiteter” redan idag!

  Jag o du är redan NU långt borta från ”balans” , ”nödvändigheter” , ”kompromisser”, ”skalan”!

  DU är redan övervakad!

  Har du verkligen misat det??

  Inte ens min dotter som inte ens bryr sig har förstått det men det har du alltså lyckats missa?

  Nåväl, då jag sett dig tidigare så vet jag hur du resonerar, så…du MÅSTE ju säga emot ALLT:

  Så min sammafattning av allt är att:

  Det är BRA med övervakning av alla!!!

  Svara/smaka på det du Piraten!
  Antingen håller du med mig eller….inte.

  Puss o kram.
  Jan

  Kommentar av Jan — 8 januari 2014 @ 0:55


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: