Christian Engström, Pirat

5 januari 2014

Ingen tar ansvar för vad FRA faktiskt gör

Filed under: FRA — Christian Engström @ 13:04
reinfeldt

Reinfeldt ”utgår” från att det inte finns några problem med FRA, och hoppas debatten lägger sig

”Jag utgår från att FRA följer lagen” är det mantra som Fredrik Reinfeldt upprepar som en papegoja varje gång han tvingas kommentera FRA. Därmed anser han frågan avslutad, och att alla tjänar på att debatten lägger sig.

Men det här icke-svaret från statsministern räcker inte alls.

DN-krönikören Emanuel Karlsten tar upp den här frågan på ett mycket genomtänkt sätt. Han skriver:

Om politiker inte vet, hur ska de då kunna ställas till svars? Och om de inte kan ställas till svars, vem representerar då medborgarens intressen, vår demokrati?

Det är helt oacceptabelt att de ytterst ansvariga ministrarna, inklusive statsministern, nöjer sig med att gå runt och ”utgå” från att FRA följer lagen, när det finns allt mer som tyder på att de inte alls gör det.

Som det nu är bildas det en cirkel där ingen kan ställas till ansvar för FRA’s verksamhet. FRA själva vägrar att svara på några som helst frågor om vad de sysslar med genom att hänvisa till sekretessen.

Och regeringen, med statsministern i spetsen, duckar alla frågor genom att ”utgå” från att allt som FRA gör är bra, eftersom det står i lagen att de bara ska göra bra saker.

Men det är ett cirkelresonemang som faktiskt inte duger, i ljuset av de avslöjanden som exempelvis Uppdrag Granskning kommit med.

Reinfeldt ska inte ”utgå” från att allt står rätt till med FRA utan att ha tagit reda på fakta. Det är hans skyldighet att omedelbart skaffa sig en grundlig bild av vad FRA faktiskt sysslar med. Därefter måste han bestämma sig för om den verksamheten är någonting som han själv, i egenskap av regeringschef, ställer sig bakom eller inte.

Vi medborgare har rätt att kräva ett rakt svar av statsministern. Det duger inte att regeringen hänvisar till FRA, och FRA hänvisar till sekretessen, och att alla frågor därefter förblir politiskt obesvarade.

Läs Emanuel Karlstens krönika i DN

Annonser

6 kommentarer

 1. För oss Socialdemokrater gäller följande:

  Så står det skrivet.

  Bod(s)trömsamhället är fulllbordat. (Minata 19:30).

  Då vi under denna mandatperiod samarbetar med Alliansregeringen om FRA. I utbyte fick vi socialdemokrater en utökad FRA-shop (polisen och säkerhetspolisen).

  Förra mandatperioden spelade vi socialdemokrater ett skådespel då vi röstade NEJ till FRA-lagen.

  Därför är Allianspartierna och Socialdemokrater enade i frågan om FRA. Journalister – detta är Parlamentarism.

  Kommentar av minata — 5 januari 2014 @ 15:46

 2. Reinfeldt har rätt och innebörden är att så länge den oberoende kontrollfunktionen inte visar på några allvarliga avvikelser så är allt OK. Små avvikelser lär man alltid finna, det ingår i en lärande organisation att reagera på små avvikelser för att undvika större och ingen människa är perfekt oavsett hur god vilja man har att göra rätt och följa lagen till 100%.

  Skulle man hitta större avvikelser så är detta givetvis allvarligt, då får man se till att ansvariga ställs till svars, att man förbättrar kontrollfunktionen, förbättrar interna rutiner osv.

  Jag ser inga tecken på att inte FRA avser att följa lagen, till skillnad mot piraterna som gör allt för att bryta mot lagen och göra det dolt under anonymitet. För mig gäller att ALLA ska hålla sig till lagen, från privatpersoner till höga tjänstemän.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 januari 2014 @ 17:48

 3. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog and commented:
  #piratpartiet #christianengstrom

  Kommentar av urbansundstrom — 5 januari 2014 @ 20:28

 4. nejtillpirater skriver: ”Skulle man hitta större avvikelser så är detta givetvis allvarligt…”

  En snabb googling på ”fra siun” ger en blick av ett FRA som gång på gång töjer på regler och kritiseras av Siun. Dessutom har Edward Snowden läckt dokument från NSA som tyder på att FRA ägnar sig åt aktiviteter, exempelvis dataintrång, som inte är förenliga med den Svenska lagen.

  Med bakgrund av detta är det häpnadsväckande att någon godtar att stadsministern inte säger mer än ”Jag utgår från att FRA följer lagen”.

  Kommentar av Patrik E. — 5 januari 2014 @ 21:16

 5. Jag tror att man ska tolka Reinfeldt som att lagen fungerar som den är tänkt att göra. Som aktuell jämförelse kan man ta att Maria Larsson tillsätter en snabbutredning för att stoppa City Gross från att sälja alkohol. Där fungerar lagen uppenbarligen inte som man hade tänkt. Synd att ingen informerade oss.

  Kommentar av Smen — 6 januari 2014 @ 3:53

 6. nejtillpirater skriver:

  ”Jag ser inga tecken på att inte FRA avser att följa lagen”, nej problemet är ju just att ”vi” inte är lika duktiga på att spionera på FRA som de är att spionera på oss. Vi ser inte vad de gör, men de ser vad vi gör. Det är liksom det som är ett av huvudproblemen… Informationsassymetrin.

  Kommentar av gurrfield — 9 januari 2014 @ 1:46


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: