Christian Engström, Pirat

2 januari 2014

NYT och The Guardian har rätt i att Snowden bör benådas omedelbart

Filed under: NSA — Christian Engström @ 14:23

Visselblåsaren Edward Snowden bör benådas av den amerikanska regeringen. Det skriver nu tidningarna New York Times och The Guardian på sina ledarsidor, rapporterar Expressen.

Det är helt rätt. Edward Snowden är en hjälte som har avslöjat att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA har växt till ett hot mot det fria samhället och oss alla. Han ska belönas, inte bestraffas.

Övervakningsstaten har dels växt över alla breddar, dels är det osäkert om den fortfarande står under politisk kontroll. Det är helt klart att de lagar som ska begränsa verksamheten inte fungerar, vare sig i USA eller i Sverige.

I USA struntar NSA i alla lagar under mottot ”samla allt”. I Sverige vägrar FRA svara på vad de gör, förutom att de ingår i ”internationella samarbeten”.

Tack vare Snowdens avslöjanden har vi medborgare för första gången kunnat se i svart på vitt vad NSA och FRA håller på med.

Vi har fått veta att svenska FRA är en mycket uppskattad underleverantör av rådata till NSA. Så uppskattad att FRA har fått tillgång till NSA’s system XKeyScore, som används för att söka i de väldiga informationsmängderna som NSA samlar in globalt. Så uppskattad att USA’s president Obama kom till Sverige för att skänka lite strålglans till herrar Reinfeldt och Bildt.

Att USA förföljer Snowden är skamligt. När jag växte upp var USA på den goda sidan. När Daniel Ellsberg läckte ”Pentagonpappren”, som ledde till Watergateskandalen på 70-talet, kunde han fortsätta leva i USA utan att bli kastad i fängelse.

Idag har Snowden tvingats söka asyl i Ryssland — av alla länder — för att försöka undfly den hämdgiriga amerikanska administrationen, med fredspristagaren Obama i spetsen.

USA och president Obama måste omedelbart byta kurs. Snowden bör inte bara benådas, utan också få medalj. Tack vare hans insats har vi nu börjat få veta vad USA och säkerhetstjänsterna i väst har byggt upp för övervakningssystem, utan att det har varit någon offentlig debatt om det. Den debatten måste vi ta nu, och det är bara tack vare Snowden som vi kan.

Läs mer hos Expressen

Annonser

7 kommentarer

 1. Haha, vilken artikel! Oavsett vad man tycker om massövervakningen, så skulle ju en benådning av Snowden vara en uppmuntran till varje anställd att i framtiden gå ut i media med allt hemligt material som den man valt att arbeta för har, bara för att det är nåt i verksamheten man inte håller med om. Har Snowden ens försökt att verka inom demokratins ramar för sin sak innan han beslöt sig för att ”tacka” sin arbetsgivare genom att förstöra stora delar av USAs antiterrorarbete?
  ”I USA struntar NSA i alla lagar” var också en rolig formulering. Säkerhetstjänst liksom polis lyder ju inte under de lagar som säger att avlyssning är förbjudet.
  Förslaget om medalj var grädden på moset. Den här skribenten är uppenbarligen inte seriös någonstans, utan försöker bara få PK-poäng genom att visa sig så extrem han bara kan.

  Kommentar av Totalliberal — 2 januari 2014 @ 21:57

 2. @Totalliberal

  +1

  Kommentar av nejtillpirater — 3 januari 2014 @ 9:21

 3. @Totaldiktatur
  Hallelujah på dig!

  Att återuppfinna DDR såhär nästan 2 decennier efter att den förra inkarnationen äntligen föll är det bästa som hänt mänskligheten.

  Kommentar av Adolf Obersturmführer — 3 januari 2014 @ 10:19

 4. Totalliberal:

  Du skriver ”genom att förstöra stora delar av USAs antiterrorarbete?”

  Antiterrorarbete? Skojar du? Första halvan av 1900talet dog tiotals miljoner i två världskrig och andra halvan har vi levt under ständigt hot om kärnvapenkrig och mänsklighetens utplånande. Skulle de sista 15 årens ”terror” när inte ens 5 000 dött sammantaget i västvärlden vara någonting i jämförelse? Det är så jag får skämmas att ens prata samma språk som dig.

  ”Säkerhetstjänst liksom polis lyder ju inte under de lagar som säger att avlyssning är förbjudet.”

  Nej de gör ju inte det i diktaturer, för diktaturer har avskaffat medborgarnas rättigheter. Det är liksom den viktigaste definitionen på diktatur.

  Statsanställda och ämbetsmän i USA får inte svära att skydda varken ”sin arbetsgivare”, ”federala staten” eller den myndighet de arbetar på – de får svära att skydda landet och dess grundlag. Det är exakt vad Snowden gjort. Det som står i konstitutionen fördömer det mesta som NSA avslöjats göra som otillåtet. Regimen är inte längre legitim.

  Anledningen att folk får bära vapen enligt konstitutionen är just att kunna skydda sig mot precis den typen av tyranni som NSA växt sig starka nog att utföra.

  Kommentar av gurrfield — 3 januari 2014 @ 11:21

 5. +1 Gurrfield

  Kommentar av mikkesvensson — 3 januari 2014 @ 13:21

 6. @Gurrfield +3 ”så skall det låta”

  @Totalliberal -3 ”kan inte förstå dig”

  Kommentar av wennstrombo — 3 januari 2014 @ 15:39

 7. flattrknapp, flattrknapp, flattrkanapp…. Koppla den till pp om du inte vill ‘tigga’ pengar själv!

  Kommentar av Anonym — 4 januari 2014 @ 2:59


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: