Christian Engström, Pirat

5 december 2013

FRA spionerar åt USA, och USA spionerar på alla

Filed under: FRA,NSA — Christian Engström @ 13:12

Att FRA är underleverantör till USA i deras globala massövervakning av allt och alla är egentligen ingen nyhet. Det visste vi redan under striden om FRA-lagen 2008.

Men tack vare Snowdens avslöjanden får vi nu ytterligare bekräftelse och svart på vitt på att det förhåller sig så. Därför är det bra och glädjande att SVT rest till Rio de Janeiro för att prata med journalisten Glenn Greenwald och ta del av Snowden-dokument som rör just FRA’s inblandning.

Precis som vi sa 2008 är FRA och Sverige upp över öronen insyltat i USA’s massövervakning. Det förklarar varför statsminister Reinfeldt då sa att ”alla tjänar på att debatten lägger sig”. Det förklarar varför han svingade partipiskan hårdare än någonsin före eller efter för att få de borgerliga riksdagsmännen att rösta igenom FRA-lagen.

När Obama som första sittande amerikanska president besökte Sverige fick Reinfeldt sin belöning, och en chans att sola sig i lite internationell strålglans. Men nu börjar det bli dags för Reinfeldt att betala notan. Den här gången hoppas jag verkligen att debatten inte lägger sig förrän vi medborgare har fått klarhet i vad Reinfeldt och regeringen sysslar med bakom vår rygg.

Länkar:

SVT avslöjar: FRA spionerar på Ryssland åt USA
SvD och TT: FRA spionerar på Ryssland åt USA
Allan Widman (FP) om SVT’s avslöjande
Anne Ramberg (Advokatsamfundet): Vad får Sverige tillbaka från NSA?
Piratpartiet: Reinfeldt måste tala sanning om FRA eller söka nytt jobb efter valet
Anna Troberg (PP): FRA-cirkusen är som en otrevlig mardröm
Henrik Brändén (PP): Sanning och konsekvens

Samtidigt i Washington Post får vi veta mer om hur USA’s kartläggning av vanliga civila människor fungerar. Genom mobiltelefonernas positionsangivelser håller de kontinuerligt reda på var alla befinner sig. Den som har oturen att sitta för länge på samma buss som någon som USA klassat som ”bad guy” riskerar att själv bli misstänkt.

Länkar:

Washington Post: NSA tracking cellphone locations worldwide, Snowden documents show
DN: NSA spårar miljontals mobiler
Henrik Brändén (PP): NSA kartlägger hundramiljontals människor genom deras mobil

Det här är inte det samhälle vi vill ha. Massövervakning av civilbefolkningen är inte acceptabelt i en demokrati. Det ökar inte säkerheten, det ökar samhällets sårbarhet. Det är dags att säga stopp och välja en ny riktning.

Emma på Opassande skriver:

Motståndet lever – se till att det räknas

Piratpartiet ställer upp i EU-valet i maj 2014 och riksdagsvalet i september.

21 kommentarer

 1. ”När Obama som första sittande amerikanska president”
  Bush va väl ändå president när han va här?

  Kommentar av Andreas Kettelhoit — 5 december 2013 @ 14:13

 2. Om vi hade haft demokrati och inte som nu representativ demokratur – så hade folket sett till att annan ordning rått. Övervakning och koll på varandra kommer vi att behöva så länge som vi inte nått permanent nivå av Nästa Kärlek. Det vi skall göra är att öppna upp all information, släppa hemligstämplarna, öppna samhället fullt ut. Enda sättet att få bukt med rädslorna. Rädslan för varandra = planetens främsta rovdjur som har skaffat sig vapen att utplåna allt för att skydda sina stölder av allt det som är oss givet i överflöd avsett för oss alla att dela.

  Kommentar av Bo Wennström — 5 december 2013 @ 15:02

 3. Det är lustigt att man från USA’s håll klankar på Ryssland, när det var ryssarna och den ryske tsaren Alexander II som räddade USA som nation, i samband med inbördeskriget 1861-65.

  Dåtidens stormakter England och Frankrike ville dela upp USA i flera mindre nationer och stödde därför sydstatarna. Ryssland sände då sin flotta till USA’s öst- och västkust, till New York på östkusten för att stödja USA och president Abraham Lincoln. Det gjorde att nordstatarna vann inbördeskriget.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 5 december 2013 @ 15:57

 4. Tillägg till min tidigare kommentar:
  Den som är intresserad av historia kan kolla in video-föreläsningen ”Russia’s Participation in the U.S. Civil War” med historikern Webster Griffin Tarpley på C-Span TV, http://www.c-spanvideo.org/program/SCivil

  Kommentar av Dennis Nilsson — 5 december 2013 @ 15:58

 5. […] våra makthavare. Att man skickar data om dig och mig till en amerikansk myndighet som tycker att direktaccess till folks telefoner världen över är en bra grej känns inte alls lika okej för min […]

  Pingback av Dags att tippa övervakningen överbord | Erik Einarsson — 5 december 2013 @ 16:38

 6. Naturligtvis har ryssarna vetat om det här länge, det är ju knappast helt utan orsak som de har trappat upp sina militärövningar utanför svenskt vatten. Och det är ju knappast bara på grund av gosedjursbombningar som Vitryssland har stängt sin ambassad i Stockholm. Det man kan hoppas att det här leder till är att svenskar i allmänhet noterar att Reinfeldt har dragit in Sverige i ett nytt kallt krig med ‘Alla tjänar på att debatten lägger sig’ som enda argument.

  Kommentar av Erik — 5 december 2013 @ 16:50

 7. […] hundratals miljoner mobiler. Där har andra medlemmar i Piratpartiet skrivit väl: Anna Troberg, Christian Engström, Anders Lindbäck, Erik Einarsson, samt Henrik […]

  Pingback av Insändare för Piratpartiet: rädda offentlighetsprincipen! | Calandrellas blogg — 5 december 2013 @ 19:50

 8. @Bo Wennström #2

  ”Om vi hade haft demokrati och inte som nu representativ demokratur – så hade folket sett till att annan ordning rått.”

  Sverige räknas som en av världens bäst fungerande demokratier, på 4:e plats på Democracy Index.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

  Att hävda att Sverige inte är en demokrati är befängt.

  Vilket system förordar du då? Direktdemokrati kanske där befolkningen får rösta helt planlöst i olika frågor och utan att det går att få ihop det till en sammanhängande poltik som samverkar i en önskvärd riktning?

  Jag förutsätter att både FRA och SÄPO gör det jobb som våra beslutsfattare, valda enligt demokratiskt anordnade val, har beslutat, det finns inget som tyder på något annat.
  Och vad landsförrädaren Snowden anbelangar så verkar han nu gå ryssarnas ärenden så man får nog ta det han säger med en rejäl näve salt. Han har uppenbarligen en agenda, dvs han för fram det som passar in i hans agenda (nu påhejad av ryssen) och håller tyst om det som går i annan riktning, precis som wikileaks gjort.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 december 2013 @ 20:01

 9. Vi har ett uppdämt behov av utveckling av vårt demokratiska system. Det finns små enskilda förändringar att göra omgående och det finns redan förslag på stora systemförändringar klara. Jag kallar mitt förslag demokratimodell och den kan avnjutas på lovedepartment.com. En modell som liksom den nuvarande skall utvecklas – ständig utveckling. Vi har inte rent folkstyre i Sverige och folket skolas inte till demokrater med ansvar för samhällspolitiken. Vi fostras att rösta och överlämna ansvaret på någon annan = utanförskap. Vi skall inte lämna över ansvaret. Den urspårningen har nu uppnått nivån att ingen tar ansvaret men många tar betalt för ansvar de aldrig tar = elitism.
  Det är endast gradskillnader avseende hemlighållandet av information på alla nivåer i Sverige och nationer som anses mindre demokratiska än Sverige. Vi har långt till ett absolut öppet samhälle och absolut demokratiskt. De så kallade demokratiska partierna i riksdagen har inte de ens medlemsdemokrati och de är organiserad i pyramidala strukturer, trots ständiga övertramp, mutor och korruption där en av orsakerna är strukturella = orimligt mycket makt ålagt en individ.

  Ditt folkförakt hör inte hemma i en demokrati – varför skulle folket rösta mer planlöst än knapptryckarkompaniet i nuvarande riksdag? Du ger mig intrycket av att vara utvecklingsmotståndare.
  Hela samhället är i ständig utveckling, liksom medvetenheten, varför skulle det politiska systemet tillåtas undanta sig själv från nödvändig utveckling och folkstyre?
  Statschefssystemet – partisystemet – val vart fjärde år och pyramidsystemet har passerat bäst före datum redan innan millennieskiftet. Att stoppa utveckling leder till onödigt lidande, låt oss undvika att upprepa den livsupplevelsen.

  Kommentar av Bo Wennström — 5 december 2013 @ 23:12

 10. […] den bara kan bli med ett FRA som agerar spionerande hovleverantör av information till ett USA som hånar en hel omvärld så är det just precis sådana människor vi behöver. Människor som t.ex […]

  Pingback av Free and thinking » Centerpartist hoppar av till förmån för Piratpartiet - IDG.se - Störst på it-nyheter — 6 december 2013 @ 5:38

 11. @Bo Wennström #9

  ”Vi fostras att rösta och överlämna ansvaret på någon annan = utanförskap. Vi skall inte lämna över ansvaret. Den urspårningen har nu uppnått nivån att ingen tar ansvaret men många tar betalt för ansvar de aldrig tar = elitism.”

  Det håller jag inte med om, vi påverkar genom att lägga våra röster på ett visst parti enligt vår grundläggande ideologi och ständig påverkan via debatt i massmedia. I praktiken är det inga jättestora skillnader mellan partierna bortsett från i de ideologiska frågorna hur man ser på skatter, bidrag osv.

  ”De så kallade demokratiska partierna i riksdagen har inte de ens medlemsdemokrati och de är organiserad i pyramidala strukturer, trots ständiga övertramp, mutor och korruption där en av orsakerna är strukturella = orimligt mycket makt ålagt en individ.”

  Sverige är också ett av världens minst korrupta länder, plats 4 även där. Fusk har ju förekommit även inom Piratpartiet, falska röster i internvalet exempelvis.

  ”Ditt folkförakt hör inte hemma i en demokrati – varför skulle folket rösta mer planlöst än knapptryckarkompaniet i nuvarande riksdag?”

  Jag har inget folkförakt men som enskild knapptryckare kan man inte ta ansvar för en helhet. Olika ”knapptryckningar” måste samverka, det blir helt enkelt tokigt om man röstar utan sammanhållande linje. Dessutom är politikerna mer insatta i frågorna de röstar om, det är deras jobb. Och vi litar skapligt på dem genom att rösta på dem. Jag vill inte lägga viktiga beslut i händerna på oinsatta som röstar i enskilda frågor baserat på senaste rubriken i Aftonbladet.

  ”Du ger mig intrycket av att vara utvecklingsmotståndare.Hela samhället är i ständig utveckling, liksom medvetenheten, varför skulle det politiska systemet tillåtas undanta sig själv från nödvändig utveckling och folkstyre?”

  Jag är inte emot utveckling men inte heller du vill väl ha utveckling i fel riktning, eller hur? När det gäller utveckling vill jag ha mer när det gäller internationell rätt, ensning av lagar och rättstillämpning inom de områden som är relevanta för vad som kan åstadkommas bakom datorn på internet. Begrepp som jurisdiktion fungerar inte när man kan begå brott mot många personer och länder från ett land och vara medborgare i ett annat land. När det gäller mutor och korruption så fungerar det så att man kan bli straffad om man medverkar till mutor, direkt eller indirekt, oavsett om man gör det själv, i ett annat land osv. Där finns det lagar och överenskommelser som gör att man straffas i det egna landet även om man bryter mot mutlagstiftning i ett annat land. Motsvarande behövs när det gäller upphovsrätt, bedrägeri, dataintrång, överbelasningsattacker (dataintrång i Sverige) osv. Här ser jag behov av utveckling. Håller du med? För jag antar att du inte är utvecklingsmotståndare?

  Kommentar av nejtillpirater — 6 december 2013 @ 7:42

 12. Min avsikt med dialog är att växa i förståelse och få empiri.
  Avsikten är inte att vinna eller få rätt, i mitt tankeklimat finns inga rätt eller fel men alla val få konsekvenser. Därför vill jag föreslå nya val av inriktning så vi slipper upprepa tråkiga livsupplevelser om och om igen.

  Första stycket:
  Du försvarar det nu gällande politiska systemet och delar inte min uppfattning. Du vill ha svag demokrati där få styr folket som blir beroende av politiker. Ett vi och dom samhälle skall få fortgå. Så uppfattar jag dig.

  Andra stycket:
  Vi har ”Muteborg” och nu lär de sig dölja än mer sofistikerat och hemligstämplar, inför tystnadsplikter mm DDP är rådande = den dräpande principen, berövartänkandet (privat). Genom valet av pyramidstrukturer är alla sådana verksamheter diktaturer med enskilda individer innehavandes all makt. Ett uttryck på att vi har en lägsta nivå som fortfarande är i barbarstadierna.
  EU ligger på och kräver ändringar i Sverige som har sämsta ordningen på detta område. Makthavarna har låg sjukdomsinsikt.
  Avsaknaden av medlemsdemokrati i så kallade demokratiska riksdagspartier (sekter) avstår du för att kommentera.

  Tredje Stycket:
  En flytande direktdemokrati medger att välja representant som får min röst, en organisation eller en person som är registrerad i det elektroniska röstsystemet som ”delegat”. Delegaten kan väljas bort och jag tar tillbaka min röst när jag går in och röstar själv.
  En riksdagsledamot tar inte mer ansvar än någon annan, det argumentet upplever jag som härskartekning och att skrämma inför det oprövade. Ett beslut av/ur folket är alltid bättre än ett beslut av en eller få oavsett vad som beslutats, det är grunden. Det är ändå folket som får ta ansvaret genom att städa upp efter alla misslyckanden. Då känns det bättre att ha beslutat om misslyckandena själv.
  Ett paradigmskifte i tankeklimatet önskar i vart fall jag och det är en ostoppbar process som tur ÄR.

  Fjärde stycket:
  Det finns ingen FEL inriktning och folkets vilja kan aldrig bli fel.
  Vi skall inte ha nationer längre de skall fasas ut, den internationella utvecklingen vill jag också ha. I stället för rättssystem eller rättsväsen vill jag stegvis införa Kärleksväsen se min hemsida. Vi skall lära oss älska varandra – vi har bara varandra – döma och straffa leder bara till destruktiva nedbrytande spiraler. Vi skall börja samarbeta, dela på allt, ta hand om varandra, sluta tävla, konkurrera och slå ut varandra. Våga börja ge som det högsta bästa. Samarbeta i stället för att suga ut och stjäla lagligt av varandra. Då skapar vi överflöd av det överflöd som är oss givet. För det krävs det att vi lämnar tänkandet att ”den eller den” är kriminell, när vi alla är det, ja det finns gradskillnader i helvetet, men låt oss våga tänka på hur vi återupprättar paradiset på Jorden i stället för att DRÄPA och STJÄLA av varandra under djungelliknande olagliga nationella lagar.
  Det tror jag folket kan komma att välja och själva ta ansvar för.

  Kommentar av Bo Wennström — 6 december 2013 @ 14:46

 13. Andreas Kettelhoit (#1)
  Det är sant att George W. Bush var i Sverige, men det var för att delta på EU-toppmöte.
  När Obama var här så var det ett bilateralt möte.

  Kommentar av Johan Tjäder — 6 december 2013 @ 16:34

 14. Jag känner inte någon upprördhet över Sveriges spionage mot Ryssland. Tvärtom är det var FRA har sysslat med sedan dess tillblivelse i en eller annan form. Och den kompromiss som nåddes 2008 hade kunnat fungera. Det var försvarsunderrättelser och främmande makt som var målet.

  Men när det hela blev en spionerifabrik mot svenska folket i brottsutredningar. Försvarsministern och försvarsdepartementet ska inte sköta brottsbekämpning i Sverige. Det är dåligt och det måste bort.

  Kommentar av Johan Tjäder — 6 december 2013 @ 16:38

 15. @Bo Wennström

  ”Du försvarar det nu gällande politiska systemet och delar inte min uppfattning. Du vill ha svag demokrati där få styr folket som blir beroende av politiker. Ett vi och dom samhälle skall få fortgå. Så uppfattar jag dig.”

  Du uppfattar mig fel. Jag försvarar det nuvarande systemet just för att det ger en stark demokrati. Jag ser inte riktigt vi och dom-samhället, vi är delar i allt, vi är medborgare, vi är staten, vi är representerade i regering och riksdag.

  ”Avsaknaden av medlemsdemokrati i så kallade demokratiska riksdagspartier (sekter) avstår du för att kommentera.”

  Man kan avstå från att rösta på ett sådant parti, eller så engagerar man sig själv i partiet och försöker förändra.

  ”Ett beslut av/ur folket är alltid bättre än ett beslut av en eller få oavsett vad som beslutats, det är grunden.”

  Nej, inte alltid, inte om folket inte är insatta i frågorna och dess samhörighet med andra frågor, kanske röstar för mycket baserat på populism istället för att vara väl insatta och göra bra avvägningar.

  ”Det finns ingen FEL inriktning och folkets vilja kan aldrig bli fel.”

  Det beror på hur man ser det. Inte fel givet att folket skulle rösta på ett visst sätt men det kan ändå leda till fel resultat om folket röstar utan att förstå frågorna och inte heller behöver ta ansvar för resultatet av ett beslut. Som det nu är kan man åtminstone avkräva regeringen och partierna ansvar, skulle var och en få rösta i varje fråga så finns det ju ingen alls att ställa till svars. Jag tror att dagens system med representativ faktiskt ger ett betydligt bättre ansvarstagande än direktdemokrati och ansvar är något vi behöver i samhället, speciellt för att få långsiktighet och inte ogenomtänkta och kortsiktiga beslut.

  Det du skriver på slutet låter som vackra tankar men något flummigt. Jag tror på att vi faktiskt måste förhålla oss till att det finns kriminalitet som vi måste bemöta med kraft. Nej tyvärr är inte alla förmögna att ta ansvar.

  Kommentar av nejtillpirater — 6 december 2013 @ 22:46

 16. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17980626.ab

  Tydligen spionerar FRA även på ryska företag, främst energisektorn, (oljebolag ?) för USAs räkning.
  Borde inte USA bekosta denna övervakning då den är avsedd att ”skydda” deras företag och ekonomi från konkurrens ? (Spionaget riktas uppenbarligen inte mot säkerhetsrelaterade hot utan mot politiska och ekonomiska)
  Varför ska vi i Sverige betala för detta ?

  Vi vet att FRAs övervakning har lett till exakt 0 åtal för terroristbrott eller andra brott i sverige så den biten är ett svepskäl. det är uppenbart att FRA:s syfte idag är att bistå USA med ekonomiska och poltiska fördelar.
  Lovar USA att skydda oss militärt om vi blir angripna trots att vi ej är med i NATO eller är det personliga gåvor under borden till våra politiker som gör att vi går med på att bekosta detta ?

  FRA får gärna spionera på Ryssland(eller andra länder) och sälja informationen(Till intresserade stater eller företag) men vi som betalar för kalaset borde ha rätt att veta vad det är vi får i utbyte.
  Vi vet att vi betalar närmare 1 miljard per år för övervakningen och att USA inte kan få samma information från något annat land, vi borde kunna ta mycket bra betalt.
  Det bästa vore om vi helt enkelt sålde informationen och lät FRA redovisa sina intäkter, då kan väljarna själva avgöra om det är värt riskerna eller inte.

  Kommentar av SF — 7 december 2013 @ 15:44

 17. @ nejtillpirater

  Jag kan inte uppfatta dig fel. Däremot uppfattar jag inte dig som du ville att jag skulle uppfatta dig. Jag vill att du skall uppfatta mig som att jag menar att det är en LÖGN att påstå att vi har folkstyre, som jag anser att demokrati skall vara. De nuvarande representanterna håller på att dräpa allt och alla som de tror skall tvinga dem att släppa makten. Jag klipper in ett exempel för att påminna dig, klippt ur Ny tekniks kommentarsfält:
  ”Självklart skall vi vara öppna
  Exv Carl Bildt och Reinfelt har ”bekostat” 30 % teknik för att Sverige skall kunna ”exportera” Jas Gripen, dvs skänka bort Svenska skattemedel med motivet att detta ”lönar sig”. 50 Tusen Miljoner kronor varav ca 30% är import teknik. Carl Bildt o Reinfeldt kommer absolut att gå till historien som de främsta skarprättarna för Sveriges ekonomi. Summan är astronomisk och motsvarar i princip satsningen på all ny Industri teknikutveckling för Sverige. 5000 Svenska småföretag med vardera 10 Miljoner kronor för att utveckla nya tillverknings-bara Svenska ”Made in Sweden” produkter för världsmarknaden… Sveriges allra farligaste tillväxtpolitiker sitter nu på makten i riksdagshuset.”

  Om du intervjuar Svensson på gatan så uttrycker hen uppfattningar om dom politikerna, gör ju ändå som dom vill, har du missat det?

  De så kallade demokratiska partierna i riksdagen har inte medlemsdemokrati, direkt demokrati med elektronisk röstning. Det uppfattar jag som att de är odemokratiska, de vill inte att de valda funktionärerna i partiet skall vara medlemmarnas tjänare och utföra medlemmarnas vilja. Det vill jag förändra.

  ”Nej, inte alltid, inte om folket inte är insatta i frågorna och dess samhörighet med andra frågor, kanske röstar för mycket baserat på populism istället för att vara väl insatta och göra bra avvägningar.”
  Jag kan inte ta dig på allvar här. Var sig folket, riksdagsledamöter, regeringsmedlemmar eller påvar är alltid fullt insatta i frågorna de beslutar om. Men om folket fattar besluten så får ju folket själv ta konsekvenserna, det är det som är poängen och samtidigt full demokrati.

  Idag kan vi utkräva ansvar, det är lögn och höjden av tramsigt och flummigt påstående.
  Vi har ett flummigt ekonomiskt och finansiellt system som upprätthålls av kriminellt tankeklimat och det gäller de flesta industrier och institutioner i vårt samhälle. De är nu på väg att falla på grund av sin egen tyngd som är lagd på en bräcklig grund av lögner och andra oegentligheter. Jag tycker det är sorgligt, jag är ju en del av systemet, jag känner ansvar, men nu tycker jag nog ÄR nog. Jag vill samarbeta och älska varandra inte DRÄPA.

  Som tur är blir vi allt fler på planeten som öppet vågar föra fram vackra tankar och dessutom är beredd att förverkliga dem i ord och handling.
  Det har pågått länge och många har bränts på bål och dräpts på otaliga sätt av dem som tror på dödens existens. Nu är det så att ingen kan dödas, bara tvingas lämna höljet. Således blev ”de” inte av med JFK han finns ju kvar liksom Palme och alla andra som dräpts av vissa särintressen.
  Vi är alla kriminella och ingen är riktigt fullt 100.
  Det finns inget vi måste.
  Det finns tillräckligt åt alla.
  Vi är alla EN.
  Vi här här för att lära oss älska varandra = oss själva (paradox)
  Vi skall inte bemöta något med full kraft som du skriver, vi skall bemöta varandra i och med kärlek, från hjärtat.

  Ingen är begåvad att ta ansvar men vi kan känna oss ansvariga för allt utan undantag. All makt, all information och naturresurser delas.

  Att hålla sig med chefer och så kallade ledare är flummigt och att fortsätta med den modellen trots att katastrofer på katastrofer upprepas av dem, utan att införa funktioner, är ett uttryck för dårskap och att vi inte är riktigt full 100!

  Med förhoppning att insikten om att ändra riktning skall infinna sig hos dig som läser detta – TACK –
  Obs – detta inlägg är inte fullt 100 använd din urskiljningsförmåga – det finns guldkorn.

  Kommentar av Bo Wennström — 8 december 2013 @ 15:49

 18. @ Bo Wennström #17

  Ja, Sverige har bara representativ demokrati på pappret snart. Politikerna lyssnar mindre och mindre på folket som de ska representera medan särintressen får allt större inflytande. Det är en otäck utveckling. Det senare ser vi tydligt på allt hemlighetsmakeri kring handelsavtalen som ACTA och TTIP. Alliansen har också visat sitt folkförakt upprepade gånger genom att köra tystnadens taktik med förhoppningen att folkets kritik ska tystna av sig själv. Det är kanske inte så konstigt med tanke på Reinfeldts och hans människosyn, speciellt mot sjuka och arbetslösa. Han uppvisar mycket av denna arrogans i sin bok ”Det sovande folket”

  Kommentar av erik — 8 december 2013 @ 19:29

 19. @Bo Wennström

  ”Exv Carl Bildt och Reinfelt har ”bekostat” 30 % teknik för att Sverige skall kunna ”exportera” Jas Gripen, dvs skänka bort Svenska skattemedel med motivet att detta ”lönar sig”. 50 Tusen Miljoner kronor varav ca 30% är import teknik. Carl Bildt o Reinfeldt kommer absolut att gå till historien som de främsta skarprättarna för Sveriges ekonomi. Summan är astronomisk och motsvarar i princip satsningen på all ny Industri teknikutveckling för Sverige. 5000 Svenska småföretag med vardera 10 Miljoner kronor för att utveckla nya tillverknings-bara Svenska ”Made in Sweden” produkter för världsmarknaden… Sveriges allra farligaste tillväxtpolitiker sitter nu på makten i riksdagshuset.””

  ”Om du intervjuar Svensson på gatan så uttrycker hen uppfattningar om dom politikerna, gör ju ändå som dom vill, har du missat det?”

  Varje person kan aldrig få som den personen vill, det är en mognadsfråga att inse detta och att det gäller oavsett vilket demokratiskt system man har. Men om du absolut vill få det som du vill i alla lägen så får du väl satsa på att bli diktator.

  Det finns flera beräkningar som visar att Gripenprogrammet har varit lönsamt för Sveriges skattebetalare totalt sett – 2,6 ggr pengarna som exempel.

  http://www.realtid.se/ArticlePages/201004/09/20100409102642_Realtid672/20100409102642_Realtid672.dbp.asp

  ”Idag kan vi utkräva ansvar, det är lögn och höjden av tramsigt och flummigt påstående.”

  Och hur har du tänkt att ansvar ska kunna avkrävas om man inför någon slags direktdemokrati? Det skulle knappast bli lättare, eller hur tänker du här?

  Kommentar av nejtillpirater — 8 december 2013 @ 21:05

 20. @ nejtillpirater # 19

  Vapenindustriell satsning kan aldrig räknas ”hem”. Vapenindustrin rör sig i mörka hemliga korridorer där lögner och ansvar har aldrig varit avsedda att tas, är min känsla och empiri. Att dräpa är och förblir kriminellt oavsett vilka olagliga lagar som åberopas.
  Jag förordar inte dömande och straffande som du antyder med utkrävande av ansvar, det tillhör barbarstadierna och skall fasas ut. Ett direktdemokratiskt kvalificerat majoritetsbeslut är bättre och lättare att ta konsekvenserna av än ett beslut av en enda chef. Det handlar om att upparbeta gemensamhetsintresse där särintressen får ge vika. Sunt bondförnuft med andra ord.

  Om alla anställda inom en industri tar beslutet, med kvalificerad majoritet á 80% att sänka lönerna för alla, inklusive högsta chefen, så att löneramen sänks de antal procent som krävs för att bli konkurrenskraftigare än fienden på stridsfältet, genom att alla får lika värde och lika lön oavsett funktion/jobb inom företaget, kommer det beslutet att kunna bäras lättare för en kvalificerad majoritet och alla är delansvariga.
  En chef begriper inte mer än någon anställd att grunden är priset om övriga parametrar är likvärdiga. Det chef vanligen inte begriper är att deras höga överlöner utan maxtak, bonusar och andra dolda förmånspåhitt är destruktiva, lönedrivande, omoraliska, dräpande och inte innehåller något positivt ens för dem själva.

  Urspårningen börjar redan i skolan. Där utslagningen är viktigare än samarbete. Där vi inte lär oss att alla är begåvade och att begåvning är en gåva som skall ges och inte tas betalt för genom att stjäla. Om vi anställer alla redan från skolstarten och under all utbildning och lär ut att vi har lön för att tjäna varandra med de gåvor vi fått. Alla har lön och bidrar i ett harmoniskt samhällsklimat med där alla har lika värde ekonomiskt, kulturellt, politiskt och traditionellt.
  Så länge vi inte beskriver det paradis som vi i överflöd givits möjlighet att inrätta kan vi så klart inte heller skapa det.
  Det är den nuvarande samhällsmodellen som är FLUMMIG.
  Det paradis jag beskriver är Kärlek och att älska alla – ja alla chefer kommer också att blir friska i paradiset, dit jag välkomnar dig och alla – vi är bara en enda tanke ifrån paradiset.

  Kommentar av Bo Wennström — 8 december 2013 @ 23:29

 21. Är utgångspunkten är att ”Sverige”, (vad betecknar den betecknaren), blivit en ”demokrati” sedan den allmänna rösträtten på ideologiska partiförsamlingars förtryck-ta program och internt valda namnlistor på representativt odemokratiska delegater till redan givna former för parla mentalt olika liknande församlingar… ja, då är givet vis ”Sverige” redan lika med ”nej-till-piratens” uppfattning en ”demokrati”… och inte en ”bananrepublik”, likt den uppfattning av ”demokratin” som ett tillfälligt tillstånd av pöbelväldets representativa diktatur, Aristoteles föreställde sig ett samhälle där krematistiken var den hegemoniskt etiska handlingsnormen.

  Om ”Sverige”, (vad nu folk i allmänhet, såsom många s.k. ”Sverige Demokrater”, uppfattar med den betecknaren) enligt PPs förgivettagna utgångspunkt är en ”demokrati”, trots alla av pöbeln demokratiskt valda odemokrater i de parla mentala församlingarna, PPs representativa pirater siktar på ersätta, genom ett förtryck t program för en omprogrammering av pöbelns sympatier för PPs demokrater, mellan valen av ”demokratins” parla mentala representanter, får man väl anta att PP anser att ”Sverige” är en demokrati på dekis. Frågan blir då hur dekadent en demokrati kan vara och ändå redan vid utgångsläget kan antas vara ett demokratiskt pöbelvälde av odemokratiska demokrater a´la flertalet ”nejtillpirater”?

  Enligt valanalytikern Sören Holmberg är ”Sverige” och resten av alla världens s.k. ”demokratier” utom en, i statistiskt mening, otvetydigt på deken och pöbelvädet på frammarsch. ”Sverige” enda sedan år 1967.
  Att ”demokratierna” är på dekis har dess statsvetenskapare länge konstaterat och därför samtalat om reformer i s.k. deliberativ riktning, dvs genom inrättandet av representativa former för en utökad medverkan från pöbeln i ”demokratins” fastställande av diktaten för styret av ”Sveriges” framtida tillstånd. I antologin ”Vad staten vill” (red. D. Tarschys & M. Lemme) och antologin ”Kunskapen & Makten” (red. P. Molander) kan man ana vad andra statsvetare säger rent ut, att pöbelväldets kunskapsförsörjning av underlaget för det offentliga beslutsfattandet går ut på mer arbete åt alla som ingen önskar utföra, varför risken är stor att de demokratiska barnen är på väg att spolas ut med badvattnet.

  Pöbelväldets ”demokratiska” representanter har utnämnt sig själva till public-service-maffians suverän genom myten om den ”fjärde statsmakten”. Denna stab av s.k ”grävande journalister” gräver ständigt vår grav genom att gräva så långt bort deras näsor räcker, att de inte ser sin egen nästipp på vilken deras odemokratiskt populistiskt principlösa glasögon sitter. Vad ”makten” hit och ”makten” dit till höger som vänster om deras egen extremism i mitten talar om, säger dom bara är retorik, emedan deras egen retorik ger sken av att inte vara ”bara” retorik, men just ”bara” är tal i egen populistiskt populär parla mental upphovsrättsligt odiskutabel sak.

  ”Sanningen” i ärlighetens namn är vad ”fjärde statsmaktens” inte talar om, utan säger sig säga med det de kallar för ”fakta”, i stället för att tala om… de valda ”data” de valt och valt bort som underlag för tillverkningen av deras egen-dom-ligt allmängiltiga anspråk i talet om vad de kallar ”fakta”, enligt regeln om en upprepning av lögnen tills den blir ett faktum.

  Sanningen i ärlighetens namn är att ”demokrati” är ett begrepp som ständigt söker sin mening bortom demos kratiska välde i riktning mot ett ovälde som alltmer utvecklas dia logos dem-o-kratiskt.

  Sanningen är att den ”goda viljan” med Nationernas förbund sprack med Förenta nationernas utveckling pöbelväldet ”kalla krigs” ordning. Allt mer utvecklas den militära logiken till två olika förbund av förenade staters frontala uppgörelse om rätten att tolka marknadens pöbelvälde. Kriget om skillnaden mellan de förenade staternas olika förbund utgår ifrån över-tyg-elsen om att den egna sidan representerar den ”goda viljan”. Och som alla pirater vet, är vägen till helvetet stenlagd med goda avsikter.

  Risken för att barnet spolas ut med badvattnet har hittills aldrig blivit helt uttömmande beskrivet..

  Sverige övergav – med tvåkammarriksdagens avskaffande utan senat och författningsdomstol – o-väldets utvecklingspotens i händerna på pöbelväldets skenade marknadsbestämning av ”fjärde statsmaktens” etiskt katastrofala herravälde och utgångsläget är inte ett demokratiskt Sverige, utan ”Bananrepublikens” förbund med djävulens Förenta stater i Mittens rike av en gränslöst hopplös självförgörande myt om den osynliga handens välsignelse.

  Sanna inte mina ord. .

  Kommentar av Nils Tenmann — 10 december 2013 @ 23:46


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: