Christian Engström, Pirat

21 november 2013

Frihandel skall vara fri handel, inte en lekplats för särintressen

Filed under: TTIP — Christian Engström @ 11:37

Moderaten Christofer Fjellner och Miljöpartiet debatterar på SvD Brännpunkt handelsavtalet TTIP, som just nu förhandlas fram mellan EU och USA.

Moderaterna menar att det är helt naturligt att särintressen tillåts ställa sig över demokratiskt fattade beslut. Det är innebörden av det som kallas Investor State Dispute Settlement, eller ISDS. Det finns redan många exempel på hur storföretag använt ISDS för att stämma länder på miljardbelopp för att länderna stiftat lagar som det stora företaget inte tyckte om.

Moderaterna menar att förhandlingarna om TTIP är öppna, trots att resultatet av den första förhandlingsrundan har hemligstämplats. Varken medborgare eller EU:s medlemsstater får veta vad som sker.

Moderaterna menar att det inte är något konstigt att särintressen får inflytande över förhandlingsprocessen medan folkets valda representanter, media och allmänhet hålls i ovisshet.

Moderaterna försöker presentera TTIP som ett frihandelsavtal, trots att det mest handlar om regleringar snarare än fri handel.

Moderaterna mörkar att förhandlingsmandatet för TTIP öppnar för ett nytt försök att inskränka internets frihet på nöjesindustrins order. Precis som i det nedröstade Acta-avtalet.

Gärna frihandel – som i fri handel. Men då skall den svenska linjen vara att sådana avtal skall tas fram under öppna former, respektera de demokratiska institutionerna och inte inskränka internets frihet.

…………

Läs mer hos Hax: TTIP: Slaget om demokratin och den fria ekonomin

9 kommentarer

 1. Jag funderade över varför det hemligstämplas och varför förhandlingarna är hemliga. Det är kanske för att man vill nå resultat snabbast möjligt. Dessutom vill man nog inte att ofärdiga dokument läcker ut. Det kan ju vara så att de andra i den hemliga gruppen inte tycker att det var så bra formulerat.

  På detta vis får man fram ett katalog-dokument man kan slänga i huvet på alla som sen ska besluta om det. Man släpper det helst när väljarna och de folkvalda tänker på annat (fotbolls-EM etc), och så ser man till att det är för kort om tid att läsa allt. Ä

  r man sen dessutom riktigt smart lägger man in ett par fällor som är lätta att hitta. Strålkastarljuset hamnar då på detta under den allt för korta perioden och det andra glöms bort.

  Taktik, taktil, taktik.

  Martin

  Kommentar av hogfrog — 21 november 2013 @ 12:12

 2. ”Avtal” som inte har stöd i folkets rättsmedvetande, som de facto tvingas på oss medborgare, hamnar, förr eller senare, i papperskorgen.

  Har dessa papegojor inte lärt något av mänsklighetens historia?

  Kommentar av Dennis Nilsson — 21 november 2013 @ 12:34

 3. Fjellner skriver att ”De väljer dock att inte berätta att inget av företagen gått vinnande ur processen”. Väldigt spännande. Det går även att skriva så här; ”I inget fall har staten gått vinnande ur processen”. Tre fall är mig veterligen ännu inte avgjorda. I det fjärde har holländska företaget Achmea tilldömts ersättning av slovakien i åtminstone två instanser. Hej och hå…

  Kommentar av Rikard — 21 november 2013 @ 12:40

 4. Fjellner har hög trovärdighet i allmänhet och så även i denna fråga. Bra skrivet av honom.

  Kommentar av nejtillpirater — 21 november 2013 @ 21:19

 5. Christian Engström har hög trovärdighet i allmänhet och så även i denna fråga. Bra skrivet av honom.

  Kommentar av Patrik E. — 22 november 2013 @ 10:27

 6. Nejtillpirater har låg trovärdighet i allmänhet och så även i denna fråga. Dåligt skrivet av honom.

  Kommentar av Ano Nym — 24 november 2013 @ 21:58

 7. Demokrati tar tid och man måste ha tålamod och det passar inte Fjellner. Moderaterna vill hålla folk på mattan. Det viktigaste för dem är snabba resultat inte att resultatet är bra

  Kommentar av erik — 25 november 2013 @ 10:01

 8. […] Frihandel skall vara fri handel, inte en lekplats för särintressenhttps://christianengstrom.wordpress.com/2013/11/21/frihandel-skall-vara-fri-handel-inte-en-lekplats-f… […]

  Pingback av EU manipulerar media om USA-avtal « Piratpartiet presscenter — 26 november 2013 @ 20:09

 9. […] Frihandel skall vara fri handel, inte en lekplats för särintressenhttps://christianengstrom.wordpress.com/2013/11/21/frihandel-skall-vara-fri-handel-inte-en-lekplats-f… […]

  Pingback av EU manipulerar media om USA-avtal « Piratpartiet — 26 november 2013 @ 21:24


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: