Christian Engström, Pirat

20 november 2013

Låt inte EU:s hemlighetsmakeri ödelägga den svenska offentlighetsprincipen

Filed under: offentlighetsprincipen — Christian Engström @ 9:20

Pressmeddelande från Piratpartiet:

– Regeringens förslag om att inskränka den svenska offentlighetsprincipen när det gäller EU-dokument är ett slag i ansiktet på oss som varje dag kämpar för att skapa ett öppnare och mer demokratiskt EU. Detta säger Christian Engström, som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

Bakgrunden är att riksdagen i dag röstar om regeringens proposition om sekretess i det internationella samarbetet. I den föreslås bland annat att fler EU-dokument skall hemligstämplas

– Som representant för svenska folket ser jag det som min uppgift att verka för mer öppenhet, mer transparens och därmed också för en mer levande demokrati. Därför blir jag förfärad när riksdagens majoritet i dag tycks vara beredd att gå åt rakt motsatt håll, säger Christian Engström.

– Våra medborgerliga fri- och rättigheter monteras ner samtidigt som övervakningsstaten rullas ut och den politiska makten blir allt mer arrogant. Det visar att regeringen och socialdemokraterna ser folket som undersåtar istället för som individer och medborgare. De litar inte på det folk som valt dem. Då bör folket välja andra politiker, säger Christian Engström.

– Det är inte bara när det gäller EU som riksdagen nu är på väg att montera ner öppenheten. Det gäller till exempel även handelsavtal, som redan i dag är så omgärdade av hemlighetsmakeri att varken vi i Europaparlamentet eller riksdagens ledamöter får tillräcklig information i förväg. Istället ställs vi inför fullbordat faktum och förvänts snällt säga ja och amen. Detta är ett allvarligt problem, som riksdagen nu är på väg att göra till norm. Det är inte acceptabelt, säger Christian Engström.

– Den svenska offentlighetsprincipen är till för att medborgare och media skall kunna granska makten. Det är i sin tur en förutsättning för en levande demokrati. Därför vill vi i Piratpartiet öka öppenheten och insynen istället för att avveckla den. Vi pirater vill exportera den svenska offentlighetsprincipen till EU – till skillnad från regeringen som vill importera EU:s slutna politiska kultur till Sverige, avslutar Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

Se även…

Journalistförbundet: Rösta ned förslaget om sekretess i internationellt samarbete
https://www.sjf.se/nyheter/201311/rosta-ned-forslaget-om-sekretess-i-internationellt-samarbete

Europaportalen: Fler EU-dokument riskerar hemligstämpling
http://www.europaportalen.se/2013/11/fler-eu-dokument-riskerar-hemligstampling

Regeringens proposition:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Sekretess-i-det-internationell_H003192/?text=true

4 kommentarer

 1. […] ensamma om att protestera. Vänsterpartiet meddelade igår att de stödjer MP:s reservation, och Piratpartiet (som förvisso inte sitter i Riksdagen) har också sällat sig till den allt större […]

  Pingback av Viktigt beslut om offentlighetsprincipen i Riksdagen idag – inverkar på TTIP | ttippen.se — 20 november 2013 @ 13:09

 2. Läs gärna detta Offentlighetsprincipens bakgrund

  Offentlighetsprincipen infördes 1766 för att få bukt med korruptionen i Sverige. Och förra gången man smusslade bort offentlighetsprincipen (1792) ledde det till stadskupp…

  Så man kan direkt säga att rösta bort offentlighetsprincipen är att rösta för mer korruption. Det finns historiska belägg för det.

  Kommentar av pwq — 20 november 2013 @ 14:37

 3. Jag läste om detta i Aftonbladet igår. Hoppas du gör vad du kan Christian Engström för att stoppa detta. Varför ska vi vara med i EU när våra riksdagspartier inte vågar förändra något utan bara lägger sig platt och glatt säger ja till all skit därifrån.

  Kommentar av erik — 21 november 2013 @ 8:46

 4. Ett mer harmoniskt samhället går via absolut öppenhet i alla sammanhang och på alla nivåer utan undantag. Rädslan är det stora hindret för oss att kunna lämna lägsta nivån som vi fortfarande har i barbarstadierna:
  Barbarstadiet
  Civilisationsstadiet
  Kulturstadiet
  Humanitetsstadiet
  Idialitetsstadiet
  Det är ett långt spel som kräver tålmodighet – hjälp!

  Kommentar av wennstrombo — 21 november 2013 @ 17:16


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: