Christian Engström, Pirat

31 oktober 2013

Piratpartiet tar strid mot massövervakningen

Filed under: skyddat privatliv,valplattform — Christian Engström @ 15:02
Demonstration mot massövervakningen

Piratpartiet demonstrerar mot massövervakningen

När EU-parlamentet röstade ner Acta-avtalets övervakning av nätet, då var det vi piratpartister som i många år varit drivande i motståndet. Piratpartiet stod i första ledet när vi stoppade EU:s planer på avstängning av människor från internet utan rättslig prövning.

I motståndet mot FRA:s massövervakning av svenska folket är det vi piratpartister som varit mer konsekventa, envetna och engagerade än några andra. Det är vi som har varnat för den globala övervakningsstat som nu håller på att avslöjas. Och Piratpartiet har varit konsekvent i sitt motstånd mot att EU skall sända över data om allas våra bankaffärer till USA, och därmed ge USA möjlighet att i detalj se vad europeiska privatpersoner, företag, organisationer och myndigheter gör med sina pengar.

Det var vi Piratpartiet som såg till att Europaparlamentet uttalade att de stora betalföretagen (som Visa och Mastercard) inte skall få stänga betalkanalerna för laglig verksamhet, vare sig det är politiskt viktiga visselblåsarsajter som Wikileaks, eller slumpartade svenska småföretag som råkar bryta mot amerikanska nymoralistiska normer genom att sälja helt lagliga skräckfilmer eller sexleksaker.

Om massövervakningen ger politikerna makt att upprätthålla hur idiotiska lagar som helst, då kommer de stifta fler idiotiska lagar. Om de med den högsta makten får möjlighet att hitta och straffa alla som gör civilt motstånd och inte blint lyder order, då förlorar vi en försvarslinje mot att samhället går riktigt snett. Och vi får ännu mindre skydd mot helt vanliga klåfingriga politiker som ser det som sin uppgift att förbjuda allt som är roligt bara för att de kan.

Andra partier talar ibland om internets frihet, men gör ofta saker som minskar nätets frihet. Några av de andra partierna talar ibland om rätten till privatliv och riskerna med övervakning, men mest när frågan är aktuell i media eller när det drar ihop sig till valrörelse. Vi piratpartister arbetar med dessa frågor hela tiden, för att de är så viktiga.

Om vi ser framåt, då är vi piratpartister tydliga i frågan om EU:s nya dataskyddsregler: Vi vill att det skall vara du – inte staten eller storföretagen – som bestämmer vilka data som får registreras om dig.

Och vi i Piratpartiet lovar att ta striden när datalagringen (som registrerar alla medborgares alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner) kommer upp till förnyad behandling i EU.

Polisen ska ha rätt att avlyssna enstaka personer när det finns en konkret misstanke om grov brottslighet, precis som det alltid har varit. Men vi starka motståndare till att alla övervakas slentrianmässigt, eller att massövervakningen blir ett sätt att tråla efter bagatellbrott.

Vi vill ha ett fritt och öppet internet. Vi vill att man skall få vara anonym på nätet. Vi försvarar rätten till kryptering. Och vi säger nej till massövervakning – oavsett om det är Sverige eller USA som vill snoka i våra telekommunikationer.

Det här är frågor som vi har arbetat med sedan vi tog plats i EU-parlamentet i valet 2009. I maj 2014 är det val till EU-parlamentet igen. Piratpartiet ställer upp för omval för att fortsätta driva frågorna om internets frihet och rätten till privatliv.

6 kommentarer

 1. ”eller att massövervakningen blir ett sätt att tråla efter bagatellbrott”

  Hur definieras bagatellbrott? Antingen är det ett brott eller inte.

  Kan det möjligen anspelas på piratkopieringen? Detta brott är i alla fall inte ett bagatellbrott. Enligt Mediavisions undersökning baserat på intervjuer med pirater så skulle man ha köpt det man piratkopierade i 25% av fallen om man inte hade kunnat piratkopiera. Procentsiffran kan diskuteras och varierar förstås från person till person och inom olika kategorier av media men något som i snitt motsvarar i storleksordningen 25% av en stöld eller snatteri och i den omfattning som det sker, är definitivt inte ett bagatellbrott. Så vilka andra brott avses?

  Kommentar av nejtillpirater — 2 november 2013 @ 15:27

 2. nejtillpirater: Folk skulle även säkert köpa 25% mer på resturang om det vore olovligt att laga sin egen mat för att det inkräktade på receptmakarens / resturangnäringens ensamrätt. Det vore lättare att tjäna pengar på vad som helst om du har rätt att förbjuda andra att göra saker.

  Vad som däremot är en utmaning är att sälja ngt utan att ha lagen som hjälp att hindra konkurrens! Du kanske skulle prova det? Eller är du för feg för konkurrens, nejtillpirater?

  Kommentar av gurra — 2 november 2013 @ 16:21

 3. @gurra #2

  Det år inte konkurrens att göra något illegalt, utan att spela med samma regler som seriösa företag och andra aktörer gör. Jag vet att du gillar att kalla det för konkurrens men i lagens mening och enligt majoriteten av befolkningen så kallar man denna typ av verksamhet för lagbrott, kriminalitet, maffialiknande metoder osv.

  Kommentar av nejtillpirater — 2 november 2013 @ 17:51

 4. […] Några politiker har fattat galoppen för länge sedan … Piratpartiet. […]

  Pingback av Övervakning | SKATANS TANKAR — 8 november 2013 @ 6:54

 5. Men vad begär antipiraterna egentligen??? Går på bio ca 2ggr i månaden köper dvd:s o blurays OCH laddar ner. har under mina år säkert pumpat in minst 200tusen kronor i Hollywood, säkert mycket mycket mer! med över 800köpfilmer och säkert lika många biobesök under mina 42år, så dom ska bara hålla käften, om jag laddar ner lite film då och då. exempelvis hade jag nere Oblivion o kollade innan den gick på bio, gick och såg den på bio, och kommer köpa den på bluray, men det verkar inte en del fatta, att bara för att man laddar ner innebär det inte automatiskt att man inte lägger pengar till industrin! Folk bara tycker o framförallt tror! men har ingen jäkla verklighetsförankring….. Är man filmnörd så är man! Lägger massor av tid och PENGAR i denna stora hobby, så kom inte o gnäll om att ”pirater”/nedladdare, är ett patrask som bara rider gratis på andra….

  Kommentar av Bernst Gunnar — 18 november 2013 @ 2:16

 6. […] Piratpartiet står konsekvent upp för våra fundamentala rättigheter, både på nätet och i resten av samhället. Vi behövs i Bryssel för att hålla storebror stången. […]

  Pingback av Idag är det sex månader kvar till EU-valet 25 maj 2014 | Christian Engström, Pirate MEP — 25 november 2013 @ 10:50


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: