Christian Engström, Pirat

27 oktober 2013

EU-parlamentets utfrågningar #EUinquiry om USA’s massövervakning — sammanställning

Filed under: NSA — Christian Engström @ 10:01
Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) vill inte riva upp Swift-avtalet

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) vill inte riva upp Swift-avtalet, trots avslöjandena

Henrik Alexandersson (Hax) är min politiska assistent i Bryssel. Han har gjort en sammanställning av EU-parlamentets utfrågningar med anledning av USA’s massövervakning och Snowdens avslöjanden. Jag kopierar hans sammanställning här:

Nu när det ser ut som om frågan om massövervakningen håller på att få den uppmärksamhet den förtjänar – så kommer här ett uppsamlingsheat vad gäller de utfrågningar som pågår i Europaparlamentet. Det är rätt uppseendeväckande grejor…

Det hela började med whistleblowern Edward Snowdens avslöjanden om amerikanska NSA och PRISM i sommras. Europaparlametet insåg att detta kan bli en stor och viktig fråga. Så man bad utskottet för mänskliga fri- och rättigheter (LIBE) sätta upp en kommitté för att genomföra en serie utfrågningar om massövervakningen.

5 september 2013
Vid den första utfrågningen fick vi ett rätt skakande vittnesmål om Frankrikes massövervakning, som avslöjats av Le Monde. Sedan gav The Guardians chefredaktör en beskrivning av hur massövervakning och hemlighetsmakeri hotar det fria ordet. (Brittiska myndigheter hade då besökt tidningens redaktion för att slå sönder hårddiskar som de misstänkte innehöll läckt information från Snowden.) Och Jacob Appelbaum gav en bild av massövervakningens risker och omfattning.

För svensk del var det mest uppseendeväckande dock journalisten Duncan Campbells avslöjande från hans granskning av Snowden-materialet: Svenska FRA är en av ett fåtal nyckelspelare i USA:s uppbyggnad av ett globalt nät för massövervakning.

Reaktionen från den svenska regeringen blev defensiv och intetsägande. Men regeringen förnekade inte heller att informationen kan vara korrekt.

Bloggpost om denna utfrågning »
Metro | DN
Video highlights från delar av hearingen »
Hela utfrågningen på Youtube och Soundcloud »
FRA/NSA: Ligger regeringens lojalitet hos USA eller hos svenska folket? »

12 september 2013
Nästa utfrågning hölls i Europaparlamentet under dess session i Strasbourg. Bland annat gav EU-kommissionen sin syn på saken. Och på kommissionens begäran hölls hearingen bakom stängda dörrar. Detta trots att det visade sig att kommissionen inte hade något nytt att komma med.

EU håller hemlig hearing om massavlyssningen »
EU:s hearing om övervakning fortsätter – fast i hemlighet »
Jag vägrade delta i EU’s hemliga briefing om massavlyssningen »
Vad EU-kommissionen sa på den hemliga utfrågningen #EPinquiry idag »

Som ett mellanspel kom sedan nya avslöjanden:
NSA spanar på dina bankaffärer »

25 september 2013
EU-kommissionär Cecilia Malmström lät meddela att hon inte anser att USA brutit SWIFT-avtalet (som ger USA tillgång till data om europeiska bankaffärer) trots att NSA erkänt att man kan komma över SWIFT-data som man vill. Europolchefen Rob Wainwright lät meddela att de inte tänker starta någon utredning om eventuellt amerikanskt dataintrång i SWIFT. (Trots att Europol har granskningsansvar för SWIFT-avtalet.) Han konstaterade även att ingen medlemsstat begärt någon sådan granskning. Och från SWIFT:s sida gav man undvikande svar, som skulle kunna peka på att de själva lämnar ut uppgifter till USA.

På den positiva sidan fanns Caspar Bowden och den rapport han lade fram – som pekar ut problemen, vad EU har missat och vad EU borde göra.

Hela utfrågningen på Youtube och Soundcloud »
Caspar Bowdens anförande på Youtube och Soundcloud »
Caspar Bowdens rapport (PDF) »
EU & NSA: En gigantisk skandal växer i det tysta »

30 september 2013
En rätt allmänt hållen men mycket intressant hearing med bl.a. Marc Rotenberg (EPIC), Catherine Crump (ACLU), Thomas Drake (NSA whistleblower), J. Kirk Wiebe (NSA whistleblower), Annie Machon (MI5 whistleblower), Jesselyn Radack (Government Accountability Project) & John Devitt (Transparency International). Ms Radack läste även upp en hälsning från den i Ryssland strandade NSA-whistleblowern Edward Snowden.

Bloggpost »
Hela utfrågningen på Youtube och Soundcloud »
Är det nu demokratins framtid avgörs? »

3 oktober 2013
Denna hearing handlade om uppgifterna om att brittiska GCHQ gjort intrång i telekomföretget Belgacoms nät (som bl.a. hanterar EU-Kommissionen, Europaparlamentet, Nato och delar av SWIFT). Detta blev i stora delar en mörk fars, där de inblandade gjorde allt för att ducka de besvärliga frågeställningarna.

Till utfrågningen var så väl GCHQ:s chef som USA:s EU-ambassadör inbjudna att svara på frågor. De lät dock meddela att de inte tänkte närvara.

Europaparlamentet får fingret »
Frågor om massövervakning utan svar »
Hela utfrågningen på Youtube och Soundcloud »
Massövervakningen: Svenska media missar storyn »

7 oktober 2013
Denna hearing handlade om Safe Harbour, det vill säga det speciella regelverk som säger att om data om europeiska medborgare förs ut till tredje land, då skall de grundläggande principerna för EU:s dataskydd gälla. Det framkom att detta inte fungerar alls. De flesta företag bluffar och påstår att reglerna följs trots att de totalt ignoreras.

Medverkande: Dr. Imke Dommer (Die Landesbeauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit der Freien Hansestadt Bremen), Christopher Connoly (Galexia), Peter Hustinix (European Data Protection Supervisor), Ms. Isabelle Falque-Pierrotin (CNIL).

Hela utfrågningen på Youtube och Soundcloud »
Veckans övervakningsskandal »
Hundreds of US companies make false data protection claims »
EU-US data sharing deal seen as NSA’s potential spying option »

9 oktober 2013
Europaparlamentet debatterade SWIFT-avtalet i plenum. EU-kommissionär Cecilia Malmström höll envist fast vid att det inte finns några problem med avtalet.

SWIFT: Cecilia Malmströms förlorade heder »
(Bloggposten ovan innehåller även en intressant och talande länksamling om striden som ledde fram till att SWIFT-avtalet godkändes.)

14 oktober 2013
Denna utfrågning handlade om lagar, regler och fördrag som styr övervakningen – och om aktuella rättsfall. Medverkande var Martin Schenin, Bostjan Zupancic (domare ECHR), Douwe Korff, Dominique Guibert (LDH), Nick Pickles (Big Brother Watch) och Constanze Kurz.

Professor Korff får sägas vara hearingens behållning. Det finns en kort video med highlights ur hans anförande här. »

Hela hearingen på Youtube och Soundcloud »
Idén med massövervakningen är att alla skall övervakas hela tiden »
Allvarsord om massövervakningen »

19 oktober 2013
Svenska FRA meddelar att de säger nej till Europaparlamentets inbjudan om att komma och svara på frågor på en utfrågning.

FRA nobbar EU-utfrågning om massövervakning »
FRA nobbar EU-parlamentets utfrågning om massövervakningen »
Piratpartiet: FRA visar förakt för de demokratiska institutionerna »

22 oktober 2013
Det visar sig att NSA har avlyssnat drygt 70 miljoner franska telefonsamtal och e-postmeddleanden (och det var bara vid ett tillfälle).

Krystat om övervakning mellan Frankrike och USA »

23 oktober 2013
Europaparlamentet beslutar att be EU-kommissionen frysa SWIFT-avtalet tills vidare.

Piratpartiet: Låt oss hoppas att detta är slutet för SWIFT-avtalet »

24 oktober 2013
Nyheten exploderar om att NSA har låtit bugga den tyska förbundskanslerns telefon. Sedan framkommer även uppgifter om att många fler stats- och regeringschefer har fått sina telekommunikationer avlyssnade av USA.

FRA och Merkels telefon »
Massövervakningen: Nu händer det! (Kanske) »

Och nu verkar det faktiskt som om korken har åkt ur flaskan:

Washington Post: Officials alert foreign services that Snowden has documents on their cooperation with U.S. »

Le Monde (Google-översatt till engelska): The NSA’s intern inquiry about the Elysée hacking revealed »

Glenn Greenwald i The Guardian: As Europe erupts over US spying, NSA chief says government must stop media »

TechDirt: Keith Alexander Says The US Gov’t Needs To Figure Out A Way To Stop Journalists From Reporting On Snowden Leaks »

The Guardian: Leaked memos reveal GCHQ efforts to keep mass surveillance secret »

Glenn Greenwald: Fler avslöjanden om FRA och NSA är att vänta »

Fortsättning följer…

Annonser

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: