Christian Engström, Pirat

25 oktober 2013

USA’s avlyssning av 35 statschefer kanske kan bli en vändpunkt

Filed under: NSA — Christian Engström @ 12:31

NSA har avlyssnat 35 statschefer, inklusive Angela Merkel. Det verkar som om det möjligen kan ha fått den styrande klassen att härskna till på riktigt. Även den som är statschef upplever det antagligen som en djup kränkning att få veta att allt man har sagt har blivit avlyssnat. I så fall är det möjligt att det händer nåt, vem vet.

Hittills har EU-parlamentet varit den enda politiska institutionen i Europa som har gjort någonting alls med anledning av Snowdens avslöjanden om massövervakningen. I EU-parlamentet har utskottet för grundläggande fri- och rättigheter ordnat en serie mycket avslöjande utfrågningar, som har twittrats under taggen  #EPinquiry.

I veckan antog EU-parlamentet en resolution som kräver att EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) suspenderar Swift-avtalet (TFTP) tills en ordentlig undersökning är gjord. Det är för det första vad vi borde göra under alla omständigheter, men det skulle också vara en lämplig markering mot USA om att det de håller på med är oacceptabelt.

Spioneriet mot allas våra pengar är i och för sig inte samma sak som spioneriet mot regeringar och ministrar, men det är ett färdigt förslag från EU-parlamentet till hur statscheferna och EU-kommissionen kan markera att de är sura på allvar.

Förutsatt att de nu är det, förstås, och att inte allt var ett spel för gallerierna.

Läs om USA’s avlyssning av 35 statschefer hos The Guardian.

Annonser

4 kommentarer

 1. Det sorgliga är att det är skillnad på när hela befolkningen avlyssnas och när högsta hönset avlyssnas. 😦
  Hoppas de har lyssnat på Reinfeldt och kungen med så vi kan få lite action här också.

  Kommentar av Brian — 25 oktober 2013 @ 12:50

 2. @brian
  De har med säkerhet avlyssnat både Reinfelt och ett gäng av hans kompisar. De har nog tummen hårt på ögat på alla upptänkliga kandidater för att kunna säkerställa att ingen kommer på några egna ideer.

  Kommentar av Jerker Montelius — 25 oktober 2013 @ 14:51

 3. Det är klart att det är ett spel för gallerierna. Hur skulle Merkel på allvar kunna ha trott att hennes telefon INTE var avlyssnad, när hon fått reda på allt annat som USA sysslat med. Mina pengar på att hon vetat precis allt om det väldigt länge.

  Annars får hon tänka lite på sina prioriteringar. Att hennes telefon är avlyssnad är väl en ganska liten kränkning i jämförelse med att hennes, hennes kollegors och hela det tyska folkets förr förmodat säkra kryptering saboterats, så att både NSA och andra illasinnade hackers kunnat bryta sig in och läsa mejl, SSL-surfning, banktransaktioner (oavsett TFTP), och andra privatheter?

  Kommentar av Ano Nym — 25 oktober 2013 @ 18:50

 4. @Ano Nym

  För en gång skull kan jag hålla med dig. Klart att Merkel förstått at hon är avlyssnad, precis som alla andra högre ledare både inom politik och näringsliv. Av olika stater, privata aktörer osv. Innebörden av detta är givetvis att man agerar därefter och använder säker kommunikation om man måste utbyta något som är extra känsligt/hemligt.

  Vad är PP ute efter? Någon slags lagstiftning eller överenskommelse om att man inte får avlyssna politiker? Tror ni att denna överenskommelse kommer att hållas? Glöm det.
  Sen har det ju som förväntat visat sig att ryktena om avlyssningen har varit extremt överdrivna.

  Kommentar av nejtillpirater — 28 oktober 2013 @ 7:37


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: