Christian Engström, Pirat

22 oktober 2013

Nej till EU:s Bank-FRA!

Filed under: Swift — Christian Engström @ 17:21

I morgon röstar Europaparlamentet om en omfattande rapport om organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt.

En av punkterna i denna (icke lagstiftande) rapport är att man kräver ett europeiskt system för övervakning och analys av våra bankaffärer. Ett europeiskt “Bank-FRA”, om man så vill.

Argumentet som förespråkarna använder är att med ett sådant system skulle EU kunna sluta sända data om våra bankaffärer till USA (enligt ”Swift-avtalet”, eller TFTP).

Till att börja med kan man diskutera om det argumentet är sant eller inte. Själv tror jag inte det, eftersom det absolut inte finns något som gör att avtalet som EU har om att skicka bankdata till USA automatiskt rivs upp.

Men en viktigare fråga är om vi skall ha något sådant system över huvud taget?

Vill vi att EU skall snoka runt i alla våra bankaffärer? Vill vi att staten skall granska ekonomiska förehavanden för människor som inte misstänks för något brottsligt?

I botten finns ett nu klassiskt problem: Att motivera detta med kriget mot terrorismen flyger inte. (Vilket man gör. Systemet heter EU TFTP, det vill säga EU Terrorist Finance Tracking System.) Letar man efter en nål i en höstack, då hjälper det inte att göra höstacken större. Det kommer bara att leda till fler felaktiga träffar, vilket kommer att drabba oskyldiga människor.

Detta är bara ett av flera problem med denna rapport. Jag kommer att rösta nej.

Läs mer hos HAX

Annonser

2 kommentarer

  1. Jag läste några rader i dokumentet.

    Är det självaste STASI som har skrivit? Nej visst ja, det är värre än så. Det är EU! Och den värsta av de värsta – Ce(n)cilia Malmström – är inblandad. Tvi! Framtiden ser väldigt mörk ut.

    Kommentar av Ano Nym — 22 oktober 2013 @ 19:06

  2. Alltså, problemet med att leta en nål i en höstack är att det finns mycket hö och lite nål. Om vi antar att felmarginalen är 1 på 100 000 för en falsk positiv skulle det innebära att 7400 oskyldiga människors skulle slås i spillror för att hitta hur många terrorister? Finns det ens 7400 terrorister i EU?

    Visst visst, man kan kalla mycket för terrorism (AFA, SMR o.s.v. men det är nog inte de som eftersöks och skulle mycket lättare hittas med vanligt polisarbete).

    Kommentar av Rev. Smith — 22 oktober 2013 @ 19:36


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: