Christian Engström, Pirat

19 oktober 2013

FRA nobbar EU-parlamentets utfrågning om massövervakningen

Filed under: FRA,NSA — Christian Engström @ 14:46

Edward Snowdens avslöjanden har chockat vanliga medborgare i hela världen, men Europas regeringar gör allt för att ducka debatten och hoppas att den självdör. Den svenska regeringen blockerade aktivt i ministerrådet att det skulle ske någon undersökning med anledning av Snowdens avslöjanden.

Den enda politiska institution som gör någonting aktivt är EU-parlamentet, där utskottet LIBE för mänskliga fri- och rättigheter ordnar en serie utfrågningar som kommenteras på hashtaggen #EPinquiry. Men EU-ländernas regeringar och deras övervakningsmyndigheter vägrar att samarbeta.

Svenska FRA utpekades som en nyckelspelare i USA’s globala massövervakning i den första utfrågningen i LIBE. Därför blev FRA inbjudna att komma och ge sin bild av vad de sysslar med. Men det vägrar FRA.

Rent formellt har FRA ingen skyldighet att komma till EU-parlamentets utfrågning, eftersom FRA lyder under den svenska regeringen. Men EU, och speciellt LIBE-utskottet, har ansvar för att alla medlemsländerna respekterar våra grundläggande fri- och rättigheter. Där ingår rätten till ett privatliv och till privat kommunikation med andra. Därför är det helt legitimt att EU-parlamentet undersöker vad det är som har hänt och händer i de olika medlemsländerna.

Men FRA nobbar LIBE-utskottet. De vill inte att medborgarna eller deras folkvalda representanter ska få veta vad de egentligen håller på med, och hur djupt medskyldiga de är till USA’s massövervakning av europeiska företag och medborgare.

Det är fullständigt oacceptabelt. FRA visar förakt för de demokratiska institutionerna, och bekräftar att de håller på med ljusskygg verksamhet som de behöver dölja.

Läs pressmeddelande från Piratpartiet

…………

Andra om ämnet: HAX, Anders S Lindbäck (PP),

10 kommentarer

 1. […] om frågan: Christian Engström | HAX | Piratpartiet […]

  Pingback av Allmänheten förtjänar att få höra sannningen | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 19 oktober 2013 @ 15:05

 2. Det är väl inte så illa? Det är ju praktiskt taget ett erkännande. Precis vad vi vill ha, med andra ord!

  Kommentar av KfZ — 19 oktober 2013 @ 18:25

 3. […] FRA nobbar EU-parlamentets utfrågning om massövervakningen (Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet) […]

  Pingback av Free and thinking » FRA demonstrerar sitt förakt för det demokratiska samhället - IDG.se - Störst på it-nyheter — 19 oktober 2013 @ 19:19

 4. @KfZ: Inte med medias tankesätt. Det är egentligen det enda som har någon betydelse. Det är media som styr röstboskapen, d.v.s. ca 80% av befolkningen. Om media hetsar dem till att hata nuvarande skolsystem, skatter eller jobbsituation mest, så kommer de att rösta så. Om media hetsar dem till att hata FRA och annan övervakning mest så kommer de att rösta så. Pirater i allmänhet överskattar den genomsnittliga svenskens intelligens, och framförallt engagemang, informationssökning och källkritik.

  Kommentar av Ano Nym — 19 oktober 2013 @ 22:37

 5. ”Edward Snowdens avslöjanden har chockat vanliga medborgare i hela världen, men Europas regeringar gör allt för att ducka debatten och hoppas att den självdör.”

  Inte många har blivit chockade av de PÅSTÅDDA avslöjandena, möjligen de kriminella.

  ”Svenska FRA utpekades som en nyckelspelare i USA’s globala massövervakning i den första utfrågningen i LIBE. Därför blev FRA inbjudna att komma och ge sin bild av vad de sysslar med. Men det vägrar FRA.”

  Jag förväntar mig att FRA gör sitt arbete på ett professionellt sätt och i detta arbete ingår även att kunna hantera nödvändig sekretess. Vanligt hederligt folk har INGET att frukta av FRA.

  ”Rent formellt har FRA ingen skyldighet att komma till EU-parlamentets utfrågning, eftersom FRA lyder under den svenska regeringen. Men EU, och speciellt LIBE-utskottet, har ansvar för att alla medlemsländerna respekterar våra grundläggande fri- och rättigheter. Där ingår rätten till ett privatliv och till privat kommunikation med andra. Därför är det helt legitimt att EU-parlamentet undersöker vad det är som har hänt och händer i de olika medlemsländerna.”

  Fast kommunikationen är att betrakta som lika privat oavsett FRA:s övervakning så länge man hanterar denna enligt regelverket. Även brevhemligheten som PP ofta (Falkvinge i synnerhet) hänvisar till är inte obegränsad, polisentullen bryter den på förekommen anledning för att undersöka försändelser avseende illegalt innehåll såsom droger. Man känner på kuverten, använder narkotikahund, man röntgar och sen öppnar man kuverten om man har anledning. Då bryts även brevhemligheten. Det FRA gör är något liknande.

  ”Det är fullständigt oacceptabelt. FRA visar förakt för de demokratiska institutionerna, och bekräftar att de håller på med ljusskygg verksamhet som de behöver dölja.”

  FRA står under kontroll, den är inte så ljusskygg som PP vill låta påskina. Men eftersom verksamheten hanteras under försvarssekretess så inses det lätt att man inte kan agera helt öppet, då skulle man ju dessutom kränka privatlivet för de personer som är föremål för undersökning, om identiteten på dessa personer kommer ut i ljuset. Men det skulle väl i så fall vara i enlighet med PP:s dubbelmoral med stöd av wikileaks masskränkning av personers integritet via massläckage utan att anonymisera personuppgifter, Falkvinges lista på hundratals personnummer på hans blogg, stödet av TPB med sitt tråkiga fall då man hårdnackat vägrade radera bilder på de mördade Arbogabarnen trots de anhörigas vädjan. För att inte tala om motståndet mot att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sexuellt utsatta barn där Engström som en av endast två EU-parlamentariker röstade emot. Eller det faktum att Rick Falkvinge öppen i sin blogg återgått till sin åsikt om att barnporrinnehav ska vara lagligt, en åsikt som var katastrofal när den kom ut i media och orsakade hans avgång. Ska vi kanske även nämna Gustav Nipe som skryter om att han blivit utkastad ur Sveriges riksdag under omröstning i FRA-frågan? Och Falkvinge/Anders Trobergs uttalande om att den personliga kostnaden för att ha piratfientliga åsikter ska vara stor, ”personlig jihad” osv. Ja här ser vi vilket förakt PP har för de demokratiska institutionerna. Man borde nog sopa rent framför egen dörr innan man börjar kritisera andra.

  Kommentar av nejtillpirater — 20 oktober 2013 @ 10:40

 6. ”Vanligt hederligt folk har INGET att frukta av FRA.”

  Mina frågor till nejtillpirater: Vad är definitionen av vad hederligt folk är och kommer den att ändras beroende på vem som har makten? Jag menar bara för att man har rent mjöl i påsen idag betyder det inte att man har det imorgon om historien har ens en gnutta att lära oss. *hint hint*

  Kommentar av My Nona — 20 oktober 2013 @ 16:41

 7. @nejtillpirater: ”Inte många har blivit chockade av de PÅSTÅDDA avslöjandena, möjligen de kriminella.”

  Jaha? Avslöjandet om att de planterat bakdörrar i slumpgeneratorer och annat chockar nog säkerhetsexperterna mycket mer än det chockar de kriminella. Hade du samma tilltro till NSA som du har till FRA? Om den förra inte är krossad och tillintetgjord nu bevisar det bara att du förstår noll om IT-säkerhet, annars frågar jag dig varför du tror att FRA är bättre än NSA.

  ”Fast kommunikationen är att betrakta som lika privat oavsett FRA:s övervakning så länge man hanterar denna enligt regelverket. Även brevhemligheten som PP ofta (Falkvinge i synnerhet) hänvisar till är inte obegränsad, polisentullen bryter den på förekommen anledning för att undersöka försändelser avseende illegalt innehåll såsom droger. Man känner på kuverten, använder narkotikahund, man röntgar och sen öppnar man kuverten om man har anledning. Då bryts även brevhemligheten. Det FRA gör är något liknande.”

  Nej. På förekommen anledning är inte samma sak som massövervakning. Att använda droghundar är en specifik kontroll, man får exakt en bit data ur försändelsen ”Innehåller den droger? ja/nej.” Om man röntgar och/eller känner på samtlig post är det bara att beklaga samhällsskicket.

  Men FRA är värre oavsett. De ÖPPNAR samtlig post, kopierar innehållet, lagrar kopiorna och använder automatisk igenkänning – liknande droghundar fast för miljontals olika saker, och lagrar även sådant som är OK på ens profil – noterar vem som skickar vad till vem, och antagligen samtliga brott man begår när det är möjligt (fortkörning, nedskräpning, cykla mot rött, minsta småbrott som jag är helt säker på att även du begått några) för att det alltid ska finnas något att sätta dit misshagliga, d.v.s. oppositionella, individer för. Totalitär fascism ligger bara ett knapptryck bort.

  Om du läser mer än rubriken på piraternas bloggar kanske du förstår dem bättre. T.ex. anledningen till att Rick anser att innehav av barnpornografi ska avkriminaliseras är inte för att pedofiler ska tjäna pengar eller uppskattning på övergrepp så att det främjas (vilket är varför lagen finns, för att skydda barn), utan därför att lagen förhindrar insamling av bevis med dagens och framtidens teknologi, och vad värre är, kan få oskyldiga dömda.

  FRA står under kontroll, helt rätt, men när kontrollorganet påpekar brister händer absolut ingenting. En säkerhetsfunktion som noterar en osäkerhet men inte kan göra något åt den är ganska värdelös.

  Läs också kommentaren av My Nona. Det är ett av de viktigaste argumenten emot övervakningssamhället. Tänk om det blir olagligt att visa fiktivt våld mot organisationer i framtiden (inte så osannolikt). Då ligger du risigt till med din avatar.

  Kommentar av Ano Nym — 20 oktober 2013 @ 19:33

 8. nejtillpirater ljuger som vanligt. FRA handlar förstås om att skydda etablerade ekonomiska intressen. De som aspirerar på att starta verksamheter som kan konkurrera med etablerade bolag har Allt att frukta vad gäller spionage på internet från FRA, NSA och många andra aktörer.

  Kommentar av gurra — 22 oktober 2013 @ 9:43

 9. I USA arbetar man tvärtom, man arbetar med öppenhet, tack vare att några få modiga folkvalda, som senator Ron Wyden, enträget diskuterar sakfrågan om ‘massövervakningprogrammen’.

  Nyligen höll man bl.a på på att rösta ned (defund) budgeten för NSA. Övervakningskramarna vann den gången med 12 rösters övervikt. Nu har till och med den politiker, Jim Sensenbrenner, som författat ”Patriot Act” uttalat att ”NSA is Abusing Spy Law”. Nu håller han på och tar fram en motion om att ”Patriot Act” skall reformeras.

  ”The conservative Republican who co-authored America’s Patriot Act is preparing to unveil bipartisan legislation that would dramatically curtail the domestic surveillance powers it gives to intelligence agencies.”
  http://www.zerohedge.com/news/2013-10-12/patriot-act-author-calls-clappers-prosecution-and-reign-nsa-abuses

  En av senatorerna berättade att han driver frågan för att hans väljare vill det. Häromdagen hade han varit ute i mataffären hemma och handlat när en av hans väljare kom fram till honom och bad honom att lägga band på massövervakningen och NSA & co. Senatorn var chockerad att ”vanliga” människor verkligen brydde sig om detta.

  Debatterna i ameriaknska senaten är öppna och finns tillgängliga på webb-TV så man kan lyssna och bilda sig en uppfattning vem som har rätt och fel. Lär mer på webb-teven via denna länk: http://warrenswil.com/2013/09/29/us-media-slammed-by-prize-winning-journalist/

  Varför har vi inte sådana modiga politiker/riksdagsledamöter som senator Ron Wyden här hemma i Sverige?
  Är alla riksdagsledamöter så fega och underdåniga?

  Kommentar av Dennis Nilsson — 23 oktober 2013 @ 10:56

 10. […] nobbar EU-utfrågning om massövervakning » FRA nobbar EU-parlamentets utfrågning om massövervakningen » Piratpartiet: FRA visar förakt för de demokratiska institutionerna […]

  Pingback av EU-parlamentets utfrågningar #EUinquiry om USA’s massövervakning — sammanställning | Christian Engström, Pirate MEP — 27 oktober 2013 @ 10:01


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: