Christian Engström, Pirat

17 oktober 2013

EU: ”Det är förbjudet med mutor, men den som inte betalar får skylla sig själv”

Filed under: demokrati i eu,snus — Christian Engström @ 14:07
Den korrumperade ex-kommissionären John Dalli bedyrade sin oskuld i Almedalen i somras, inbjuden av anti-snus-lobbyisterna

Den korrumperade ex-kommissionären John Dalli bedyrade sin oskuld i Almedalen i somras, inbjuden av anti-snus-lobbyisterna

För ett år sedan avslöjades att dåvarande EU-kommissionären John Dalli hade försökt få Swedish Match att betala en muta på motsvarande en halv miljard kronor för att häva förbudet mot snus i EU utanför Sverige.

Swedish Match vägrade betala och anmälde istället försöket till EU’s anti-korruptionsenhet OLAF. OLAF gjorde en utredning som styrkte att John Dalli var skyldig, och han fick sparken som kommissionär med omedelbar verkan.

Så långt var allt bra, och både Swedish Match och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso hade gjort precis rätt.

Men sedan gick det fel i kommissionens hantering av ärendet. För det första hemlighöll kommissionen OLAF-rapporten. Det gjorde att den korrumperade ex-kommissionären Dalli och andra som hade intresse av att dölja korruptionsförsöket kunde börja sprida rykten om vad som egentligen hade hänt.

Och för det andra, och ännu viktigare, gjorde kommissionen aldrig någon utvärdering av hur den korrumperade ex-kommissionären hade påverkat Tobaksdirektivet, där snusförbudet fanns med. Istället la kommissionen fortast möjligt fram direktivet i precis den form som den korrumperade ex-kommissionären hade velat ha det.

Det har lett till att Swedish Match, som var visselblåsare och betedde sig alltigenom hedervärt i den här historien, i praktiken blev straffade genom att ingen ens tittade på om det fanns sakliga skäl att häva förbudet mot snus i EU (vilket det finns).

Tidningen The Parliament Magazine, som läses en hel del här inne i parlamentet, tar upp korruptionshärvan i senaste numret med anledning av ettårsjubiléet. Jag medverkar med en artikel där jag påpekar precis det här.

Jag avslutar med de här orden:

What signal does it send when – even after corruption has been uncovered and the corrupt official has been forced to resign – the whistleblowing company still will not get fair treatment?

”Bribes are illegal, but if you don’t pay you only have yourself to blame,” is the message that the commission is sending.

If this becomes the end of this story, all companies will know that they run a great risk if they report corruption and that it is probably better from a business perspective to shut up and pay.

This is not the message we should be sending.

Läs min artikel i The Parliament Magazine

3 kommentarer

 1. För det första signalerar det ju att Malta inte bör vara en medlemsstat i EU om den mannen inte prövas rättsligt i sitt hemland. Eller finns det möjlighet att han straffas i någon EU-domstol (jag har aldrig förstått vare sig skillnaderna eller befogenheterna som de olika EU-domstolarna har… Det kanske inte ens finns någon mekanism för att hantera ekonomisk brottslighet bland EU-politiker. Det vore ju inte så förvånande iofs.

  Sen är ju EU irreparibelt trasigt med avseende på hemlighetsmakeri. Inga dokument som har med EU att göra ska vara hemliga. Alla (ALLA) handlingar, rapporter, beslut, avtal, löner, protokoll, kontoutdrag … ALLT, ska naturligtvis vara öppet för alla medlemmar. Full transparens eller inget alls.

  Jag hoppas nån IT-ansvarig ser till att kopiera väldigt mycket ”hemligstämplad” information och läcker den någonstans…

  Kommentar av E. — 18 oktober 2013 @ 23:41

 2. Hedervärt inlägg i all välmening, men jag är lite skeptisk till resonemang inbegripande ”vilka signaler som skickas”, då det får mig att associera till Beatrice Ask som ju verkligen inte drivit en piratvänlig politik under sin tid som minister i Sverige.

  Kommentar av gurra — 18 oktober 2013 @ 23:43

 3. […] de fortsatt förbud mot snus, utan att folkhälsoargumenten för snus ens hade diskuterats. ”Det är förbjudet med mutor, men den som inte betalar får skylla sig själv” är budskapet som EU-kommissionen sänder till framtida företag som funderar på att vara […]

  Pingback av Vad Piratpartiet gjort och gör i EU-parlamentet | Christian Engström, Pirate MEP — 29 oktober 2013 @ 13:35


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: