Christian Engström, Pirat

5 oktober 2013

Utfrågning i EU-parlamentet om GCHQ’s cyberattack mot Belgacom

Filed under: NSA — Christian Engström @ 11:43
Holländska EU-parlamentarikern och hederspiraten Sophie in 't Veldt ledde utfrågningen. Se videon (1 tim 46 min)

Holländska EU-parlamentarikern och hederspiraten Sophie in ‘t Veldt ledde utfrågningen. Se videon (1 tim 46 min)

Den här veckan i torsdags fortsatte Europaparlamentets utfrågningar om den amerikanska säkerhetstjänsten NSA’s massavlyssing av oss européer. Ämnet den här gången var Belgacom-affären, där den brittiska säkerhetstjänsten GCHQ har brutit sig in i Begacoms nätverk och spionerat på den civila trafiken där.

Belgacom är den största telefon- och internetleverantören i Belgien. Deras motsvarighet till Telia, alltså.

GCHQ är den Storbritanniens motsvarighet till vårt svenska FRA. De ingår i den allra innersta kretsen av samarbetspartners och underleverantörer till amerikanska NSA, precis som det framkommit att svenska FRA gör.

GCHQ har alltså hackat Belgacom, och det var det utfrågningen handlade om. Parlamentet hade bjudit in chefen för GCHQ att komma och ge sin version av historien. Men ingen från GCHQ hade lust att komma.

Men ”icke-svar avslöjar lika mycket som svar”, konstaterade den holländska EU-parlamentarikern Sohie in ‘t Veldt, som ledde utfrågningen.

Video och ljudfil från utfrågningen finns här (tack vare Hax):

Läs mer om Belgacom-affären hos BBC eller Der Speigel (på engelska).

Annonser

2 kommentarer

  1. […] Utfrågning i EU-parlamentet om GCHQ’s cyberattack mot Belgacom (Christian Engström, EU-parlamentarike för Piratpartiet) […]

    Pingback av Free and thinking » Ibland kan en slips säga mer än tusen ord - IDG.se - Störst på it-nyheter — 7 oktober 2013 @ 4:30

  2. ”Rykten säger att en säkerhetstjänst har attackerat Belgacom, vi måste låta säkerhetstjänsterna skydda oss från sådant…”

    Cirkelresonemang fungerar eftersom cirkelresonemang fungerar eftersom cirkelresonemang fungerar eftersom cirkelresonemang fungerar eftersom cirkelresonemang fungerar eftersom cirkelresonemang fungerar eftersom…

    Kommentar av Ano Nym — 7 oktober 2013 @ 19:05


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: