Christian Engström, Pirat

29 september 2013

Dags att skrota kopieringsavgiften i Sverige och i EU

Filed under: copyright levies — Christian Engström @ 10:57

Varje gång vi köper en elektronisk apparat — en dator, mobiltelefon eller hårddisk — tvingas vi betala en avgift till Copyswede. Copyswede är ett så kallat insamlingssällskap, som har fått rätten att kassera in kopieringsavgiften genom särskild lagstifning. Den 1 september i år bestämde Copyswede ensidigt att i princip alla apparater ska omfattas av den här plikten att betala pengar till Copyswede.

Det här är ett fullständigt orimligt system som vi bör avskaffa fortast möjligt. Privata organisationer ska inte få förläning av staten att kräva in avgifter av andra företag. Det är helt orimligt att jag tvingas betala pengar till Per Gessle bara för att jag köper en terabytedisk att lagra mina egenfilmade hemvideos på. Systemet med kopieringsavgifter på EU-nivå är så krångligt och orättvist utformat ett allvarligt hinder för den inre marknaden.

De goda nyheterna är att frågan om kopieringsavgifterna nu är uppe till diskussion, både i Sverige och i EU.

Jag sitter med i EU-parlamentets rättsliga utskott JURI. Där har vi just tagit del av en stor utredning om kopieringsavgifterna i EU. Utredningen är mycket kritisk mot det nuvarande systemet på många punkter.

Nästa steg i EU-parlamentet är att JURI-utskottet ska anta en ”initiativrapport” om kopieringsavgifterna. En initiativrapport är inte lagstiftande i sig, utan är bara att Europaparlamentet uttrycker en åsikt. Men initiativrapporterna ligger ofta till grund för lagstiftningsförslag som kommer senare, så om vi kan få EU-parlamentet att tydligt uttala att kopieringsavgifterna är skadliga och bör avskaffas, då skulle det vara ett stort steg på vägen. Jag jobbar så intensivt jag kan för att det ska bli verklighet.

När vi hade en första diskussionsrunda i JURI-utskottet härom veckan höll jag ett brandtal mot kopieringsavgifterna som glädjande nog fick en hel del stöd från ledamöter från andra politiska grupper

I Sverige är det Copyswedes ensidiga beslut att utvidga och höja kopieringsavgiften som satt ljuset på det här orimliga systemet. Elektronikbranschen (som är betydligt viktigare för Europas ekonomi än insamlingssällskapen) har protesterat högljutt mot de nya avgifterna, men hittills har regerigen valt att inte lyssna.

Ett upprop mot kopieringsavgiften har startats, där kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth uppmanas att stoppa Copyswedes oskäliga avgifter på datorer, surfplattor, mobiltelefoner och annan utrustning. Det här är ett bra initiativ, och listan med krav är alltigenom rimilig.

Oavsett vad EU kan tänkas komma fram till med tiden bör den svenska regeringen agera nu med en gång, och sätta stopp för Copyswedes agerande.

Läs och skriv under uppropet mot kopieringsavgiften

3 kommentarer

  1. Det är väl jättebra med ett upprop, men ansvarig minister är så vitt känt justitieminister Beatrice Ask.

    Kommentar av Johan Tjäder — 29 september 2013 @ 14:46

  2. Vill inte skriva på ett upprop som har som utgångspunkt att privatkopieringsavgifterna ska vara kvar.

    Kommentar av JohJoh — 29 september 2013 @ 17:32

  3. Copyswede borde väl åtminstonde införa ett jobbskatteavdrag. Vi som jobbar har inte tid att lyssna på musik, eller se på film.

    Kommentar av Bengt Svensson — 4 oktober 2013 @ 8:20


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: