Christian Engström, Pirat

18 september 2013

Ett brandtal mot kassettavgifter i EU får oväntat stöd från Folkpartiet

Filed under: copyright levies — Christian Engström @ 11:14
Se mitt anförande i JURI mot kassettavgifter (3 min på engelska)

Se mitt anförande i JURI mot kassettavgifter (3 min på engelska)

”Kassettavgiften”, eller copyright levies som det kallas på engelska, är en avgift som läggs på blanka CD och DVD-skivor, hårddiskar, mobiltelefoner och det mesta annat som teoretiskt kan användas för att lagra musik på.

I Sverige är det Copyswede som samlar in de här avgifterna. Nyligen bestämde de ensidigt att chockhöja avgiften på hårddiskar. Det här är fullständigt vansinne.

EU har börjat titta på de här avgifterna, och EU-kommissionen har publicerat en utredning om kassettavgifterna. Där konstateras det att hela systemet är ett mish-mash med olika regler i varje land, och ett tydligt hinder för den inre marknaden. Utredningen föreslår att systemet med kassettavgifter ska göras om och harmoniseras inom EU, för att förhoppningsvis bli lite mindre skadligt för Europas ekonomi.

Det kanske i och för sig vore ett steg i rätt riktning, men det finns inget skäl att stanna vid sådana halvmesyrer.

Kassettavgifterna är skadliga, ologiska och orättvisa. De bör tas bort helt och hållet omedelbart.

Igår diskuterade vi kassettavgifterna i EU-parlamentets rättsliga utskott JURI. Jag tog tillfället i akt att hålla ett flammande brandtal mot hela systemet. En videoupptagning av mitt anförande finns här.

Varför ska jag behöva betala en straffskatt till Copyswede när jag köper en terabytedisk för att lagra mina egenfilmade hemvideos på? Eller när jag köper en mobiltelefon som jag använder för att ringa och messa med? Det här systemet är helsjukt.

Till min stora glädje fick jag stöd av den Liberala gruppens representant i utskottet, svenska Cecilia Wikström från Folkpartiet.

– För första gången någonsin får jag säga att jag helt håller med min kollega Piraten, sa Cecilia Wikström i sitt inlägg.

Det blev jag lika glad som förvånad över att få höra. Det är fortfarande mycket tidigt i processen, och någon EU-lagstiftning om kassettavgifterna lär inte komma förrän tidigast nästa mandatperiod. Men vem vet, kanske det med tiden går att bygga en majoritet i EU-parlamentet för att ta bort den här idiotiska straffskatten på hårddiskar och elektroniska apparater.

Under alla omständigheter hälsar jag Cecilia Wikström välkommen ombord på piratskutan i den här frågan med ett rungande ”Arrrrr!”

Se mitt inlägg i EU’s rättsliga utskott (3 min, engelska)

…………

Andra om ämnet: Amelia Andersdotter

20 kommentarer

 1. Bravo!
  Givetvis får ”branschen” lägga avgiften på försäljningspriset om de vill ha kompensation för privatkopiering av sina produkter.

  Kommentar av JohJoh — 18 september 2013 @ 11:33

 2. Nice speech even when it looks like you have more to say and to cut your story short enough so others follow you more voluntary.
  I can confirm that we have that levies, too. In (~May) 2012 the levy skyrocketed about 2000% on memory cards with +4GB.
  In former times the storage device was
  a vinyl record
  a tape
  a 5 1/4 inch disk
  a 3,5 inch disk
  a CD
  a DVD.
  And ”now” it is human’s DNA on which a book is written:
  http://arstechnica.com/science/2012/08/bases-for-bits-a-book-is-written-as-dna/
  ”…some researchers have reversed the process, taking some information—an entire book—and storing it in the form of DNA. ”

  Will you really keep a levy on storage ”devices”?

  Kommentar av Idee — 18 september 2013 @ 11:51

 3. Det är väl lätt att få med folk på ”harmonisering”, vilket inte betyder att avgifterna avskaffas. Tvärtom kan ju EU mycket väl slå fast att alla ska betala. Speciellt när lobbyisterna börjar bearbeta de folkvalda. Frågan är om det är bra eller dåligt att EU pillar på frågan…

  Kommentar av Anonym — 18 september 2013 @ 12:19

 4. Lagen är föråldrad även ur ett annat perspektiv. Mycket av allt innehåll idag distribueras online. I det får det anses ligga en implicit licens att lagra filen. iTunes m.fl. har till och med regler om hur många tillåtna kopior man får göra av filen. Jag har alltså i och med att jag köpt en nedladdning faktiskt redan betalt för rätten att lagra filen. Det är fullständigt fel att göra det igen. I så fall får regeringen införa en skatt på hårddiskar i så fall. Det vore mer principiellt riktigt än den här halvmesyren.

  Kommentar av Johan Tjäder — 18 september 2013 @ 12:57

 5. Mycket skickligt. Bra. Tydligt.

  Kommentar av hogfrog — 18 september 2013 @ 13:57

 6. Jag gillar inte heller detta, det är otidsenligt och en form av bluff eftersom den officiella versionen är att den ska kompensera kulturskaparna för den lagliga privatkopieringen, men privatkopieringen är ju närmast försumbar jämfört med piratkopieringen.

  En fråga till Christian. Om man tar bort avgiften, vad ska man ersätta den med om man vill fortsätta att tillåta privatkopiering?

  Det är lätt att säga att något är fel men inte helt lätt att komma på en bättre lösning.

  Kommentar av nejtillpirater — 18 september 2013 @ 19:19

 7. @JohJoh

  ”Givetvis får ”branschen” lägga avgiften på försäljningspriset om de vill ha kompensation för privatkopiering av sina produkter.”

  Men då får du ju inte in ett rött öre från piraterna. Idag får man i alla fall in något via denna skatt. Det känns orätt att de ärligt betalande ska betala ännu mer när de redan idag betalar dels för egen konsumtion, dels för piraternas.

  Kommentar av nejtillpirater — 18 september 2013 @ 19:21

 8. @ntp
  Så du menar att man ljuger när man säger att det är en privatkopieringsavgift och att det egentligen – i smyg – är en ersättning för piratkopiering?
  Så då är det moraliskt OK att piratkopiera eftersom man betalar för det?
  Man kan för tusan inte ha lagstiftning/regler som fungerar på det sättet.

  Kommentar av JohJoh — 18 september 2013 @ 21:01

 9. @nejtillpirater
  Behövs rätten till privatkopiering vara kvar? Idag kan du inte eller får inte kopiera för eget bruk, eftersom skivorna är skyddade mot kopiering. Så vi betalar idag för något som vi inte kan göra utan att bryta mot lagen.
  Sedan är inte kassettavgiften en skatt eller en ersättning för piratkopiering. Så branschen får inte in ett öre idag heller för all piratkopiering, För om det är ersättning för piratkopiering så är det med andra ord fritt fram att piratkopiera, eftersom branschen faktiskt får ersättning.
  Så jag säger att bort med avgiften helt på alla medier förutom videoband och kassettband, då de i alla fall är avsedda att kopiera med.

  Kommentar av Micke — 18 september 2013 @ 21:09

 10. @Pelle/Urban/nejtillpirater — 18 september 2013 @ 19:19

  > ”..det är..//..en form av bluff eftersom den officiella versionen..”

  Jag tycker det är intressant att du anklagar förklaringen till rådande lagstiftning att vara bedräglig, med tanke på att du ofta propagerar att lag ska följas blint. Att du även kallar det en form av bluff istället för en faktiskt bluff är också talande för hur du ändå försöker rättfärdiga lurendrejeri, genom att inte rakt ut kalla det för vad du anser att det är.

  Men å andra sidan så försvarar du ju ofta när skivbolag och filmbolag blåser artister och kreatörer på pengar, bara för att ett kontrakt skrivits på, så varför inte.

  > ”..är att den ska kompensera kulturskaparna för den lagliga privatkopieringen, men privatkopieringen är ju närmast försumbar jämfört med piratkopieringen.”

  Mindre relevant så påstår Riaa raka motsatsen.

  > ”En fråga till Christian. Om man tar bort avgiften, vad ska man ersätta den med..”

  Du verkar förvirrad, det finns inget som säger att det måste ersättas med något annat. Christian tvärtom klargjorde att det inte ska eller behöver ersättas med något alls i talet, och när Christian påpekade den fundamentala självklarheten så fnissade stora delar av parlamentet åt hur jävla korkat, patetiskt, ohederligt och anti-kapitalistiskt privatkopieringsavgiften är. Missade du den detaljen??? =)

  > ”..om man vill fortsätta att tillåta privatkopiering?”

  Än en gång bevisar du att du inte förstår hur samhället eller lagstiftning fungerar överhuvudtaget. Privatkopiering är inte tillåtet pga privatkopieringsavgiften, privatkopiering är tillåtet eftersom det är det naturliga tillståndet för handlingen i avsaknad av förbud i lagen. Avsaknad av förbud är aldrig någonsin motiverat genom rådande lagstiftning. Det enda som ska motiveras är förbudet. Tänk om du nån endaste gång kunde lära dig den ganska relevanta aspekten?

  > ”Det är lätt att säga att något är fel men inte helt lätt att komma på en bättre lösning.”

  Lösningen är att plocka bort avgiften? Det klargjorde Christian väldigt tydligt. Något annat samhälleligt problem med människors kopiering sinsemellan som behöver lösas existerar överhuvudtaget inte, enligt ordets faktiska betydelse, något du är väl medveten om.

  @nejtillpirater — 18 september 2013 @ 19:21

  > ”Men då får du ju inte in ett rött öre från piraterna.”

  Givetvis ska dom inte ha in några som helst pengar från någon endaste människa om dom inte säljer något till den människan? Det är förvisso välkänt att du är en extrem anti-kapitalist som starkt motsätter dig den fria marknaden.

  Sen så råkar ju piraterna vara dom som bidrar allra mest till kulturindustrins och artisternas nuvarande rekordintäkter, men det spelar väl mindre roll för ditt ohederliga anti-kapitalistiska argument.

  > ”Idag får man i alla fall in något via denna skatt.”

  Om du nån gång kunde lära dig vad ett cirkelresonemang är. Att dom idag får in pengar tack vare en lag som inte borde existera är inte ett argument för varför dom har fortsatt rätt till pengar utan att sälja något, även om sådant bakvänt ologiskt tänkande kanske kan tyckas naturligt för en sån anti-kapitalist som dig, att entreprenörer ska ha en naturlig rätt till pengar trots att dom inte sålt något.

  > ”Det känns orätt att de ärligt betalande..”

  I motsats till dom oärligt betalande? =)

  > ”..ska betala ännu mer när de redan idag betalar dels för egen konsumtion, dels för piraternas.”

  Utöver att du klargör att du motsätter dig en entreprenörs rätt till att fritt prissätta det den säljer, så visar du än en gång att du inte ens förstår dom mest grundläggande fundamentala aspekterna av hur verkligheten eller handel fungerar, aspekter som t.o.m. 5-åringar förstår.

  Dom betalar för det dom köper, inte det någon konsumerar, och sannerligen inte för det pirater konsumerar, eftersom ingen kostnad uppstår till följd av deras handlingar eller konsumerande, det finns ingen kostnad att betala.

  Kommentar av Fredrika — 18 september 2013 @ 22:18

 11. @JohJoh

  ”Så du menar att man ljuger när man säger att det är en privatkopieringsavgift och att det egentligen – i smyg – är en ersättning för piratkopiering?”

  Man har lagen på sin sida i och med privatkopieringslagen. Men alla vet ju att privatkopiering nästan inte finns längre, däremot en enormt omfattande piratkopiering.
  Det är kanske fel ord att säga att man ljuger men givet läget så har verksamheten en bluffliknande verkan.

  ”Så då är det moraliskt OK att piratkopiera eftersom man betalar för det?”

  Nej det är det inte, man betalar bara för privatkopieringen men eftersom den knappt existerar så betalar man ju för något man inte får samtidigt som att piraterna slipper betala ärligt för sig.

  @Micke

  ”Behövs rätten till privatkopiering vara kvar? Idag kan du inte eller får inte kopiera för eget bruk, eftersom skivorna är skyddade mot kopiering. Så vi betalar idag för något som vi inte kan göra utan att bryta mot lagen.”

  Jo det går alldeles utmärkt att kopiera analogt, exempelvis via kassettband… Eller genom att ansluta analogutgången från en CD-spelare till datorn eller vilken utrustning man nu vill använda sig av.

  Personligen anser jag att kassettskatten ska tas bort och privatkopieringslagen rivas upp, samtidigt som hårdare tag mot piratkopiering krävs. Ett alternativt sätt skulle iofs vara att man lägger några tusenlappar i månaden i straffskatt på VPN-tjänsterna för att de ska anses lagliga (företag som använder VPN ska givetvis få dispens).

  Kommentar av nejtillpirater — 19 september 2013 @ 16:55

 12. @nejtillpirater
  Du uppmanar alltså till lagbrott. Finns det ett kopieringsskydd har du inte rätt att kringgå det på något sätt. Jag vet också att det analoga hålet finns, men du har fortfarande inte rätt att göra det då du kringgår kopieringsskyddet. Så varför ska vi behöva för något vi inte kan göra lagligt.

  Kommentar av Micke — 19 september 2013 @ 17:40

 13. @Micke #12

  Nej, om du kopierar analogt från en CD bryter du knappast kopieringsskyddet, detta är ju till för att förhindra digital 1:1-kopiering med 100% originalkvalitet. Privatkopiering analogt har alltid varit lagligt eftersom du då inte bryter något kopieringsskydd.

  Kommentar av nejtillpirater — 19 september 2013 @ 18:21

 14. ”Personligen anser jag att kassettskatten ska tas bort och privatkopieringslagen rivas upp, samtidigt som hårdare tag mot piratkopiering krävs. Ett alternativt sätt skulle iofs vara att man lägger några tusenlappar i månaden i straffskatt på VPN-tjänsterna för att de ska anses lagliga (företag som använder VPN ska givetvis få dispens).”

  Det var en av de klarare förklaringar varför musikindustrin är i strid med demokratiska rättigheter. Vilket implicerar att det moraliskt riktiga är att inte lägga en endaste krona på musikindustrins produkter, och att varje piratkopiering är ett steg mot mot bättre demokratiska rättigheter.

  Tack för klargörandet.

  Kommentar av Over_and_out — 19 september 2013 @ 19:58

 15. @Over_and_out

  ”Det var en av de klarare förklaringar varför musikindustrin är i strid med demokratiska rättigheter.”

  Nu var detta bara en tankekonstruktion och jag vare sig arbetar i musikindustrin eller har med den att göra in något som helst sammanhang.

  ”Vilket implicerar att det moraliskt riktiga är att inte lägga en endaste krona på musikindustrins produkter, och att varje piratkopiering är ett steg mot mot bättre demokratiska rättigheter.”

  Så det är moraliskt riktigt att gömma sig under betald anonymitet i syfte att kunna begå brott och kränka upphovsmännens mänskliga och lagliga rättigheter utan att riskera att åka dit för det?

  Kommentar av nejtillpirater — 19 september 2013 @ 20:14

 16. […] helt olika i varje land. EU-kommissionen vill göra reglerna enklare och mer lika i hela Europa. Piratpartiet vill avskaffa kassettavgiften helt, och när jag sa det i utskottet i veckan fick jag faktiskt stöd från ett par andra ledamöter. […]

  Pingback av Piratfrågor i EU-parlamentet just nu | Christian Engström, Pirate MEP — 20 september 2013 @ 10:44

 17. @ Nejtillpirater

  En fråga till Christian. Om man tar bort avgiften, vad ska man ersätta den med om man vill fortsätta att tillåta privatkopiering?

  Varför förutsätter du att man måste ersätta den med något? Privatkopiering är något naturligt och per dagens forskning något fullkomligt oskadligt för samhället. Det finns ingen anledning alls att fortsätta att göda dessa cancersvulster på samhällskroppen, även kallade för insamlingssällskap.

  Det är lätt att säga att något är fel men inte helt lätt att komma på en bättre lösning.

  För att komma på en lösning så måste det finnas ett problem först. I fallet privatkopiering så existerar inget problem egentligen. Låt privatkopieringen flöda fritt och allting kan betraktas vara löst. Svårare än så är det faktiskt inte.

  @JohJoh

  ”Givetvis får ”branschen” lägga avgiften på försäljningspriset om de vill ha kompensation för privatkopiering av sina produkter.”

  Men då får du ju inte in ett rött öre från piraterna. Idag får man i alla fall in något via denna skatt. Det känns orätt att de ärligt betalande ska betala ännu mer när de redan idag betalar dels för egen konsumtion, dels för piraternas.

  För det första så är du helt fel ut när du blandar in pirater i ditt resonemang. Privatkopiering har absolut noll att göra med piratkopiering.

  Sedan är det faktiskt så att de ”ärligt betalande” kunderna av lagringsmedia redan i dagsläget betalar dessa straffavgifter för att lagra sina egna semesterbilder och dylikt. Var finner du rättvisan i detta? Eller är du verkligen så förblindad i ditt hat mot pirater så du blivit oförmögen att se hur denna avgift drabbar människor som inte sysslar med privatkopiering?

  Utöver detta kan man även nämna de kopieringsskydd som existerar på de produkter som vi lagligen har rätt att kopiera. Tycker du det är rätt att betala extra avgifter för rätten att göra något som i praktiken motarbetas till det yttersta?

  Personligen anser jag att kassettskatten ska tas bort och privatkopieringslagen rivas upp, samtidigt som hårdare tag mot piratkopiering krävs. Ett alternativt sätt skulle iofs vara att man lägger några tusenlappar i månaden i straffskatt på VPN-tjänsterna för att de ska anses lagliga (företag som använder VPN ska givetvis få dispens).

  Din lösning är alltså att straffskatta säkerhetstjänster för att de möjligen kan användas till lagbrott? Man kan ju undra varför du motsätter dig kassettavgiften överhuvudtaget med tanke på den går i samma anda som ditt exempel ovan.

  ”Vilket implicerar att det moraliskt riktiga är att inte lägga en endaste krona på musikindustrins produkter, och att varje piratkopiering är ett steg mot mot bättre demokratiska rättigheter.”

  Så det är moraliskt riktigt att gömma sig under betald anonymitet i syfte att kunna begå brott och kränka upphovsmännens mänskliga och lagliga rättigheter utan att riskera att åka dit för det?

  Man kränker inte några mänskliga rättigheter överhuvudtaget då man sysslar med fildelning i icke-förvärvssyfte, dsv vanlig fildelning. När ska du sluta sprida den lögnen?

  När det gäller de mänskliga rättigheterna anses de vara så pass viktiga för ett demokratiskt samhälle så att brottsbekämpningen helt enkelt får ge vika ett snäpp.

  Den stora frågan är huruvida du frekventerar andra forum under helt andra ämnesområden för att propagera för straffskatter av all världens typer av verktyg? Eller gäller det endast verktyg som kan användas av pirater?

  Kommentar av Professor — 21 september 2013 @ 8:39

 18. […] vi hade en första diskussionsrunda i JURI-utskottet härom veckan höll jag ett brandtal mot kopieringsavgifterna som glädjande nog fick en hel del stöd från ledamöter från andra politiska […]

  Pingback av Dags att skrota kopieringsavgiften i Sverige och i EU | Christian Engström, Pirate MEP — 29 september 2013 @ 10:57

 19. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 29 september 2013 @ 22:11

 20. […] Ett brandtal mot kassettavgifter i EU får oväntat stöd från Folkpartiet. […]

  Pingback av Ett brandtal mot kassettavgifter i EU får oväntat stöd från Folkpartiet | Urbansundstrom's Weblog — 29 september 2013 @ 22:11


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: