Christian Engström, Pirat

17 september 2013

Piratkrav efter SWIFT-skandalen: Avgå Cecilia Malmström!

Filed under: Swift — Christian Engström @ 14:16

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Piratkrav efter SWIFT-skandalen: Avgå Cecilia Malmström!
– EU-kommissionär Cecilia Malmström måste avgå. Hon satte sitt goda namn i pant för att baxa igenom SWIFT-avtalet, som ger USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner. Nu visar det sig att USA snokar fritt i våra bankaffärer och fiaskot totalt. Ansvaret ligger hos Malmström. Hon skulle ha hållit dörren stängd från början. Detta säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

– Dagens avslöjande om att USA spanar som de vill bland europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters bankaffärer är droppen som får bägaren att rinna över. Men det är långt ifrån det enda som är skandalöst med SWIFT-avtalet, säger Engström.

– Det var kommissionär Malmström som tjatade på Europaparlamentet tills det godkände SWIFT-avtalet. Det var Malmström som såg mellan fingrarna när det visade sig att denna verksamhet sköts på så illa att den inte ens går att utvärdera. Det är Malmström som har samtalat och förhandlat med USA. Och det är Malmström som nu har låtit sig luras. Ansvaret ligger på hennes axlar, säger Christian Engström (pp).

– Även Europaparlamentets socialdemokratiska, borgerliga och liberala grupper bör skämmas en dag som denna. De visste att ett av många problem med SWIFT-avtalet var att det gav USA tillgång till data om våra bankaffärer i bulk. Det vill säga samma sak som vi nu fått veta att USA ändå ägnar sig åt i större och än mer oreglerad omfattning, säger Engström.

– En dag som denna måste man fråga sig vilken sida EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentets majoritet egentligen står på. Ligger deras solidaritet med EU:s medborgare eller med USA:s övervakningsindustri? USA skall vara våra vänner, men inte våra herrar, avslutar Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

Resurslänkar:
Spiegel Online – ‘Follow the Money’: NSA Spies on International Payments
http://www.spiegel.de/international/world/spiegel-exclusive-nsa-spies-on-international-bank-transactions-a-922276.html
SVT – NSA spionerar på banktransaktioner
http://www.svt.se/nyheter/varlden/nsa-visa-swift
Terrorist Finance Tracking Program
http://en.wikipedia.org/wiki/Terrorist_Finance_Tracking_Program

…………

Andra om ämnet: Europaportalen, Henrik Alexandersson,

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: