Christian Engström, Pirat

14 september 2013

”FRA-härva får PP att andas vårluft”

Filed under: val — Christian Engström @ 21:19
Läs TT-artikeln

Läs TT-artikeln

Vad var det vi sade? konstaterar EU-parlamentets piratpartister om uppgifterna om Sveriges del i USA:s dataövervakning.

Men FRA-härvan ger också vårkänslor inför EU-valet nästa år.

– Jag känner att det är på väg en nytändning, säger Christian Engström högt uppe i sitt kontorskrypin i EU-parlamentets runda torn i Strasbourg.

Läs TT-artikeln i DN

Annonser

21 kommentarer

 1. Jag tror att du har fel. Det har varit en förvånansvärt liten reaktion på ”FRA-härvan”, NSA osv. Man har bara lyft fram misstankar om sådant som de flesta redan räknat med och anpassat sig efter. Lite luft kanske pyste ur men men sen blev det gäsp och livet går vidare. Avslöjandena kommer sannolikt att vara kontraproduktiva för Piratpartiets intressen.

  Svenskarna har accepterat domarna mot ansvariga för TPB, två av brottslingarna har avtjänat sina straff, en av dem har visat sig vara skyldig till flera andra grova brott och har dömts till 2 års fängelse. Det ska mycket till för att Piratpartiet ska få ett ökat stöd, dessutom vet vi ju alla att risken för att åka dit för piratkopiering är försumbar liksom att straffen för de få som åker dit är låga dagsböter och villkorlig dom. Behovet av den politik som Piratpartiet för känns inte så stort för flertalet svenskar. Nej, Piratpartiet får nog sälla sig till Ny Demokrati, Junilistan och Fi, upp som en sol och ner som en pannkaka.

  Kommentar av nejtillpirater — 14 september 2013 @ 22:16

 2. @nejtillpirater Önska att du har fel, åtminstonde för din egen och dina anhörigas skull! Du borde tänka dig för vilken framtid du vill bygga.

  ”If we don’t learn our history we will repeat it”

  Kommentar av Galileo Galilei — 14 september 2013 @ 23:52

 3. Förvånandsvärt liten reaktion? Lever du under en sten eller? Läs nyheter från någon annan källa än antipiratorganisationerna någon gång så kanske du kan se verkligheten också någon gång…

  Att svenskarna skulle ha accepterat domarna mot ansvariga för TPB, är också det felaktigt då extremt många fortfarande anser domen felaktig… Att någon sedan visat sig skyldig till flera andra grova brott, är även det felaktigt… Ditt påstående tyder på att du inte ens förstår hur rättsväsendet fungerar eller vad en rättsstat innebär… Innan dess att domen träder i laga kraft, så har han inte alls visats skyldig till någonting… Vidare kan påpekas att det inte alls är säkert att någon är skyldig bara för att man är dömd… Man vet att där sitter en mängd oskyldiga personer i fängelse (eller tja, med tanke på hur lagboken faktiskt är utformad, oskyldig till de brott de står anklagade för… Strikt talat är alla skyldiga)… Den stora frågan är egentligen vilka som är det, inte huruvida de finns där…

  Att sen den politik som PP för inte skulle kännas så stort för flertalet svenskar, är även det felaktigt… En väldigt stor andel av svenska befolkningen håller faktiskt med PP i alla deras frågor. MEN, många är inte villiga att ”offra” alla andra frågor, bara för att vinna dessa få…

  Däremot kan jag hålla med om att det inte är sannolikt att PP sannolikt inte kommer få ökat stöd. Dels därför att PP inte gör så mycket väsen av sig i ”gammelmedia”, och dels därför att flera företrädare, har börjat blanda in frågor som de inte förstår, och får partiet att framstå som idioter helt i onödan…

  Kommentar av ether009 — 15 september 2013 @ 3:03

 4. @ Nejtillpirater

  Jag tror att du har fel. Det har varit en förvånansvärt liten reaktion på ”FRA-härvan”, NSA osv.i>

  Lite reaktioner? Med tanke på hur mycket plats det fått i media så kan man undra hur du kommit fram till din personliga åsikt om den lilla reaktionen. En enkel sökning på Google efter ”site:aftonbladet.se nsa” ger en liten vink om hur väl rapporterat det är i svenska medier.

  Man har bara lyft fram misstankar om sådant som de flesta redan räknat med och anpassat sig efter.

  Så ditt antagande är alltså att de flesta redan räknat med och anpassat sig efter att NSA har tillgång till 75% av all internettrafik som passerar eller rör sig inom USA?

  Så ditt antagande är alltså att de flesta redan räknat med och anpassat sig efter att NSA spionerat på både FN och EU?

  Så ditt antagande är alltså att de flesta redan räknat med och anpassat sig efter att NSA genom bidrag till krypteringsstandarder och hemliga samarbeten med teknikföretag lyckats föra in bakdörrar i dagens krypteringssystem och därmed försvagat de system som vi alla litar på när vi t.ex. utför våra bankärenden?

  Så ditt antagande är alltså att de flesta redan räknat med och anpassat sig efter att NSA har haft omfattande samarbete med stora teknikföretag som Microsoft, Apple, och Google om att utlämna privat information eller skapa tekniska lösningar för att kringgå skyddet av denna privata information?

  Så ditt antagande är alltså att de flesta redan räknat med och anpassat sig efter att NSA brutit mot sekretessregler eller överträtt sina befogenheter tusentals gånger sedan 2008?

  Så ditt antagande är alltså att de flesta redan räknat med och anpassat sig efter att NSA har tillgång till mjukvara som gör det möjligt att med enkelhet och utan domstolsbeslut komma åt privata chattar och meddelande på populära tjänster.

  Så ditt antagande är alltså att de flesta redan räknat med och anpassat sig efter att NSA och brittiska GCHQ utövat påtryckningar mot media för att försöka förmå dom att inte publicera uppgifter kring deras samarbete med FRA?

  Är det därför det först nu förs diskussioner kring spioneriet i europaparlamentet?
  Är det därför företag först nu börjar ifrågasätta säkerheten av att använda USA-baserade molntjänster?
  Är det därför 20 000 människor protesterade mot NSA-övervakningen i Berlin?

  Lite luft kanske pyste ur men men sen blev det gäsp och livet går vidare.

  Dina personliga reaktioner är föga intressanta för diskussionen. Vad som är tydligt och intressant är att diskussionen fortsätter runt om i världen.

  Avslöjandena kommer sannolikt att vara kontraproduktiva för Piratpartiets intressen.

  Avslöjanden som gång på gång bekräftar de faror som Piratpartiet länge pratat om kommer knappast ligga partiet till last.

  Svenskarna har accepterat domarna mot ansvariga för TPB, två av brottslingarna har avtjänat sina straff, en av dem har visat sig vara skyldig till flera andra grova brott och har dömts till 2 års fängelse.

  Det enda som är relevant i sammanhanget är att Svenskarna fortfarande inte har accepterat dagens utformning av upphovsrättslagen och istället bryter mot den regelbundet. Vad du lägger upp här är en enda stor meningslöst dimridå.

  Det ska mycket till för att Piratpartiet ska få ett ökat stöd, dessutom vet vi ju alla att risken för att åka dit för piratkopiering är försumbar liksom att straffen för de få som åker dit är låga dagsböter och villkorlig dom.

  Den oerhört låga risken för att öka dit och de förskräckligt höga straffbeloppen för en aktivitet som ej är bevisad vara skadlig för samhället gör givetvis att stödet för Piratpartiets idéer om en reformerad upphovsrätt förstärks.

  Behovet av den politik som Piratpartiet för känns inte så stort för flertalet svenskar. Nej, Piratpartiet får nog sälla sig till Ny Demokrati, Junilistan och Fi, upp som en sol och ner som en pannkaka.

  Det hela hänger på, som ether009 var inne på, till vilken grad folk är beredd att tumma på andra politiska frågor för att få utslag för dessa fåtal men ändock viktiga frågorna. Med tanke på den samhällsutveckling som sker gällande massövervakning av världens befolkning så finns det all möjlighet för ett ökat stöd för Piratpartiet.

  Kommentar av Professor — 15 september 2013 @ 6:58

 5. @ether009

  ”Att någon sedan visat sig skyldig till flera andra grova brott, är även det felaktigt… Ditt påstående tyder på att du inte ens förstår hur rättsväsendet fungerar eller vad en rättsstat innebär… Innan dess att domen träder i laga kraft, så har han inte alls visats skyldig till någonting… Vidare kan påpekas att det inte alls är säkert att någon är skyldig bara för att man är dömd… Man vet att där sitter en mängd oskyldiga personer i fängelse (eller tja, med tanke på hur lagboken faktiskt är utformad, oskyldig till de brott de står anklagade för… Strikt talat är alla skyldiga)… Den stora frågan är egentligen vilka som är det, inte huruvida de finns där…”

  Du drar det där resonemanget väldigt långt. I själva verket är det så att vårt rättssystem är utformat så att det ska väldigt mycket till att en oskyldig person döms för ett allvarligt brott, i praktiken innebär detta att väldigt många brottslingar går fria, alltså är skyldiga till brottet men i juridisk mening inte har befunnits skyldiga bortom rimliga tvivel.

  Jag kan ta ditt resonemang och överföra detta till NSA och FRA, för ditt resonemang är väl allmängiltigt?

  Vad jag vet så har väl ansvariga för NSA eller FRA inte befunnits skyldiga till brott enligt domar som trätt i laga kraft, alltså ska de betraktas som oskyldiga och vad Snowden eller någon annan påstår ska inte tas på allvar annat än via saklig prövning i rätten. Och om ansvariga sedan väl fälls i högsta instans, ja då är det ju enligt ditt eget resonemang inte alls säkert att de är skyldiga, ”man vet att där sitter en mängd oskyldiga personer i fängelse”…

  Inser du inte hur märkligt du resonerar? Dina egna ”regler” tillämpar du helt olika i olika sammanhang.

  Gottfrid Svartholm Warg kan teoretiskt sett vara oskyldig till dataintrång och bedrägeri, ja han kan faktiskt frias i högsta instans om man nu kommer så långt. Och han kan ha utfört gärningarna ändå. Dock gör jag bedömningen att han har utfört brotten, allt talar för detta. Nu på onsdag 18/9 får vi se vad hovrätten kommer fram till. Det finns INGET som talar för att detta har med wikileaks att göra som hans mamma påstår. Det finns ingen rim och reson i sådana anklagelser. Svenska domstolar måste verka öppet med insyn från allmänheten, det är dags att lägga ner alla konspirationsteorier och se till fakta i målet. Grabben är kriminell. Jag känner inte personen, han kan ha många goda egenskaper. Jag hoppas att han till slut tar lärdom av det som hänt och lämnar brottets bana, för hans egen skull och för samhället skull.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 september 2013 @ 7:38

 6. nejtillpirater skriver:

  ”en av dem har visat sig vara skyldig till flera andra grova brott och har dömts till 2 års fängelse.”

  ”Visat sig vara skyldig”..? Med de verktyg som NSA påstås ha i sin verksamhet kan allt vara fabricerat då de mkt väl kan ha en bakdörr till hans dator och gjort saker så de skulle sett ut att ha varit från honom.

  Kommentar av gurra — 15 september 2013 @ 9:21

 7. @gurra #6

  NSA har knappast vare sig ett uppdrag om eller resurser för att sätta dit personer för brott på falska grunder, detta är rena konspirationsteorier.
  Visst KAN det ha skett men rätten lär knappast anse att detta har med rimliga tvivel att göra.

  Men ett sådant synsätt som du för fram så skulle det vara i stort sett omöjligt att någonsin fälla någon för ett brott för det går att hitta på hur osannolika förklaringar som helst, det är väl f.ö. ganska vanligt att brottslingar drar s.k. rövarhistorier som förklaring istället för att erkänna brottet och ta sitt ansvar. Gottfrids medbrottsling valde att inte överklaga, han kom lindrigare undan och tyckte väl att givet det så kunde han lika gärna stå för vad han har gjort.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 september 2013 @ 10:25

 8. @nejtillpirater:
  Några 100 miljarder räcker inte långt i dagens samhälle, eller hur? (ironi) Det är ganska väl känt att CIA sysslar med konspirationer (där rätt många gått spektakulärt åt skogen och vi kunnat läsa om resultaten i tidningen).

  Däremot har du helt rätt i att svensk domstol helt saknar spärrar mot konspirationer. Dvs. har man bara pengar och ett rymligt samvete kan man fälla vilken obemedlad person som helst. Rättvisa i Sverige kostar pengar.

  Kommentar av pwq — 15 september 2013 @ 12:22

 9. @nejtillpirater
  Det är felaktigt att det ska mycket till i svenskt rättsväsende för att någon oskyldig ska bli dömd… Vi har inskrivet i lagen att man hellre ska fria än döma om där råder minsta tvivel, men detta är en klausul som man i rättspraxis helt enkelt inte följer. Detta därför att vi har ett nämndemannasystem där folk med nästintill obefintlig juridisk kompetens ska bedöma… Dessa personerna har ingen aning om varför rättssystemet t.ex. har den klausulen och då kommer de döma efter magkänsla, trots att lagen säger att de inte ska göra det… Det är svårare att bli fälld i HD som oskyldig, men få brott når dit… Relativt sett, är det få brott som ens når hovrätten där kompetensen iaf är LITE högre än tingsrätten, men även där otränade nämndemän… Du kan också gå och kolla vad advokatsamfundet säger i frågan t.ex. på http://www.advokatsamfundet.se/Advokaten/Tidningsnummer/2006/Nr-8-2006-Argang-72/Oskyldigt-domda-ar-en-del-av-systemet/
  Så nej, det är då verkligen inte svårt att bli oskyldigt dömd i det svenska rättsväsendet… Att det i praktiken också är väldigt många skyldiga som går fria, ja det är också en självklarhet… Räcker inte bevisen till, så ska de också vara fria…

  Du får gärna ta mitt resonemang och överföra det på FRA/NSA. Det kommer inte sluta där du verkar tro dock…

  Angående NSA/FRA ansvarigas eventuella brott… Så är det något som ens hävdat att de begått något brott? OM nu någon har hävdat att de begått brott, så är det precis lika fel… Folk motsätter sig det inte för att det skulle vara olagligt, utan därför att de inte vill ha övervakningen, OAVSETT om den är laglig eller inte idag… Inte heller ska man sluta ta information på allvar för att informationen inte gäller någons brott… Vi får inte våran moral utifrån lagen, utan lagen ska reflektera våran moral… Det innebär att vi gör våra bedömningar av folk, utifrån den information vi vet om dem, inte huruvida de är dömda i domstol eller ej…

  Så nej, jag tillämpar precis samma regler i alla lägen faktiskt… Det är bara du som inte förstår reglerna…

  Sen angående Gottfrid, så ja, han kan vara skyldig, och han kan vara oskyldig… Du hävdade dock att han visats skyldig, och dömts till 2 års fängelse… Båda sakerna felaktigt… En person är inte dömd innan ett domslut träder i laga kraft… Inte heller har man visat honom skyldig, för det är dessvärre inte det som man sysslar med i rättsväsendet, man visar att han TROLIGTVIS är skyldig… Det är en extremt viktig skillnad…

  Sen är det viktigaste för domstolarna, inte att verka öppet… Det absolut viktigaste är att de ska verka OBEROENDE… Man visar sig INTE oberoende genom sitt agerande i varken TPB målet eller i detta målet… Därför hennes tro att detta handlar mer om wikileaks än något annat… Du verkar dessutom läsa som en kråka, då hon inte påstod att så var fallet. Det hon sade var att hon tyckte det verkade som det… Återigen en extremt viktig skillnad…

  Kommentar av ether009 — 15 september 2013 @ 13:54

 10. @ether009

  ”Angående NSA/FRA ansvarigas eventuella brott… Så är det något som ens hävdat att de begått något brott?”

  Ja, partiledaren för Piratpartiet, Anna Troberg som exempel, för bara 2 dagar sedan:

  ”Oh dear… Ja, det borde man naturligtvis kunna utgå från. MEN, nu har SIUN flera år i rad prickat FRA för det ena allvarliga övertrampet efter det andra. Det finns inte något tolkningsutrymme här. Det räcker inte att försvarsministern “utgår” från att FRA följer lagen. Vi vet redan att de inte gör det.”

  http://www.annatroberg.se/2013/09/13/fra-bryter-lagen-och-regeringen-stoppar-huvudet-i-sanden/

  Du skrev:

  ”OM nu någon har hävdat att de begått brott, så är det precis lika fel…”

  Så Anna Troberg har fel, bra då är du och jag överens.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 september 2013 @ 14:01

 11. @nejtillpirater
  Nu blandar du ihop saker… Anna Troberg påpekar att FRA faktiskt har brutit mot lagen tidigare. Frågan gällde huruvida de brutit mot lagen genom övervakningen i debaclet just nu… Kontext du vet… Rätt viktigt.

  Kommentar av ether009 — 15 september 2013 @ 14:09

 12. @ether009

  ”Frågan gällde huruvida de brutit mot lagen genom övervakningen i debaclet just nu… Kontext du vet… Rätt viktigt.”

  Ja, kontexten är viktig och i detta fall var kontexten också:

  ”Angående uppgiften om att FRA samarbetar med NSA”

  Vidare skriver hon

  ”Och om Enström har svårt att se en koppling mellan FRA och NSA, varför i hela friden påpekar hon då att FRA minsann får samarbeta med andra länder? Försvarsministern kan ju inte på allvar tro att FRA samarbetar med andra länder, men inte med USA? Eller, är det helt enkelt så att hon inte riktigt lyckades fullfölja regeringsstrategin som tycks gå ut på att in absurdum förneka amerikansk massövervakning och det faktum att FRA är en högst behjälplig medbrottsling i den verksamheten? Jag gissar på det senare.”

  Hon hävdar alltså att det är ett FAKTUM att FRA är en medbrottsling ihop med NSA, dvs att NSA/FRA bryter mot lagen. Eller kanske denna fråga inte ska avgöras av Anna Troberg utan i domstol? Oskuldspresumtionen kanske? Och om NSA/FRA fälls så har ju du visat att man kanske ändå är oskyldig för detta gäller nu när det är (ö)kända pirater inblandade, eller hur?

  Kommentar av nejtillpirater — 15 september 2013 @ 14:25

 13. @nejtillpirater
  Tror förvisso hon menar medbrottsling i bemärkelsen att de samarbetat, snarare i bemärkelsen faktiskt brottsliga… Vidare så är det FRA/NSA hon utpekar, inte dess företrädare, något som krävs… En organisation kan inte begå brott, enbart personer begår brott… Vidare kan påpekas att oskuldspresumption, enbart gäller rättsväsende, inte i allmänhet… Så du har liksom fortfarande inte visat på ditt påstående…

  Kommentar av ether009 — 15 september 2013 @ 14:35

 14. Tyvärr har Nejtillpirater rätt. Det HAR varit en liten reaktion på NSA-härvan. Normala reaktioner på liknande saker skulle ha varit demonstrationer i USA i storlek med dem på Tahrirtorget i Egypten för ett par år sedan, och det amerikanska folket hade krävt minst livstids fängelse för alla ansvariga.

  Människor förstår inte hur illa det kommer att gå. De tror på ”rent mjöl”, ”kriget mot terrorn” och allt det andra hjärntvättmedlet.

  Kommentar av Ano Nym — 15 september 2013 @ 19:14

 15. Ja och Nej. Där det varit liten reaktion är i svensk gammelmedia. Precis som i fallen med Assange och Anakata så har gammelmedia helt ställt upp på etablissemangets linje. Så även ACTA, och hur mycket ar man sett i media om att Sverige lovat att hjälpa till att driva igenom ACTAs efterföljare TTIP? Tyvärr så borde Piratpartiet tänka lite mer på Martin Niemöller, för i de båda förstnämnda fallen har man backat när det verkat funnits något korn av sanning i anklagelserna mot dem. I båda fallen verkar det ha begränsat sig till korn av sanning, något som man kan hitta korn av för att anklaga de flesta medborgare. I båda fallen har dessutom UD varit djupt insyltat (dvs. inte en rättvis juridisk behandling). UDs inblandning är en egenskap som dessa också delar med det mycket märkliga Kokain-målet (inga andra jämförelser).

  Kommentar av pwq — 15 september 2013 @ 20:07

 16. @Ano Nym
  Det är väldigt stor skillnad mellan ”en liten reaktion” som nejtillpirater påstår… och en så pass stor reaktion att vi har folkmassor som samlas på något torg… Det har inte varit så stor reaktion som PP kanske hoppats, men det har utan tvekan varit långt mycket större reaktion än ”en liten reaktion”…

  Kommentar av ether009 — 15 september 2013 @ 20:07

 17. Angående liten reaktion. Jag tycker ändå att det varit en liten reaktion. Jag har tagit upp Snowdens påståenden osv. flera gånger på jobbet under fikapauser m.m. men det verkar inte vara något större intresse utan mer typ att det var sådant man redan ”visste” eller åtminstone kallt räknar med att det har förekommit och lär förekomma även i framtiden.

  Jo, rent mjöl i påsen-argumentet är faktiskt rätt starkt hos de flesta. Jag tror att medias dämpade reaktion helt enkelt motsvarar den breda allmänhetens. Vissa går i taket av det men de flesta reagerar på ett mer beskedligt sätt. Nu kanske det blev lite mer folkmassor just när Obama var här men det hade det säkert varit även utan Snowdens påståenden.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 september 2013 @ 21:15

 18. @nejtillpirater #17:
  Reaktionen kommer nog inte förrän de inser vad de förlorar ekonomiskt på det. Utöver de direkta kostnaderna för NSA så ar USA redan förlorat betydande exportinkomster på mjukvarusidan (men än så länge verkar Sverige export inte drabbats). Frågan är var pengarna till FRA:s budget kommer ifrån, GCHQ har ju fått rätt mycket pengar från NSA.

  Kommentar av pwq — 15 september 2013 @ 22:44

 19. @pwq: Vi förlorar redan idag ekonomiskt på industrispionaget, folk inser det bara inte alternativt lever lite Niemölleriskt i förnekelse. Vi har idag riktigt många företag som å ena sidan är tämligen restriktiva gentemot sina anställda kring access och rättigheter i datasystemen, där folk tom. riskerar att få sparken om de läcker information, men å andra sidan sparar information i olika molntjänser där företag hos främmande makt då har full insyn. När man påpekar saken för folk i ledande positioner så får man sig till livs en förnekelse av rent monumentala proportioner. Idag vet alla politiker att de blir spionerade på genom datasystemen och telefonerna de använder, men det görs än så länge inget som åt saken. Jag gissar att CE och Amelia tom. använder Windows på jobbet, vilket egentligen borde följas av ett utropstecken, för de om några vet. Men de har massor av ursäkter, ja ursäkter, att fortsätta med det, trots att de om några vet och inser. Men att få till stånd en förändring går långt över deras inflytande och detsamma säger troligen alla andra också, därmed får det fortgå.

  Vi lever tyvärr under ett imperium som fått alldelens för mycket makt. Skulle FRA, MSB, Sitic, PTS mfl. verkligen agera för Sveriges bästa rent ”informationshygieniskt” och därmed aktivt hjälpa och avråda politik, företag och myndigheter från amerikanska program med sluten källkod som inte öppet kan granskas löpande och diverse molntjänster, då skulle Sverige sas. få känna på imperiets vrede och drabbas mycket hårt genom allt från handelssanktioner, diplomatiskt krångel, förhandlingar det går grus i till grova anklagelser om ojuste missgynnande och protektionism ytterst ledande till besvär för våra banker osv.. genom att imperiet idag har en mycket stor kontroll över våra betalsystem och rörligheten av varor, människor och tjänster. Men så länge folk, hög som låg, fortsätter att leva i förnekelse så kommer vi att snärja oss än mer i imperiets klor där landet och våra politiker blir allt mindre autonoma.

  Kommentar av steelneck — 16 september 2013 @ 0:09

 20. @nejtillpirater: Brasiliens president ställer in statsbesök till USA pga NSA:s avlyssning av Brasiliens regering och det statliga oljebolaget Petrobras. Apropå liten reaktion. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5648818

  Kommentar av Fredrik — 18 september 2013 @ 7:13

 21. Tycker det vore intressant att hör vad NTP själv tycker om den övervakning NSA utför?
  Är den bra eller borde den bekämpas?

  Kommentar av JohJoh — 18 september 2013 @ 17:00


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: