Christian Engström, Pirat

12 september 2013

Vad EU-kommissionen sa på den hemliga utfrågningen #EPinquiry idag

Filed under: FRA,NSA — Christian Engström @ 20:29

Idag vägrade jag delta i en utfrågning av EU-kommissionen om NSA’s massavlyssning. Det här var en fortsättning på förra veckans utfrågning #EPinquiry. Utfrågningen hölls In camera, alltså bakom stängda dörrar, där EU-parlamentariker som ville fick delta, men på villkor att de inte berättade vad som sagts på utfrågningen efteråt.

Eftersom jag inte hade lust att lova det föredrog jag att lämna mötet. Men i och med att jag inte har lovat någon att vara tyst kan jag berätta vad kommissionen sa. Jag pratade förstås med vänligt sinnade kollegor efter mötet som berättade det, och det var precis som vi alla hade väntat:

Kommissionen berättade ingenting hemligt som inte redan var känt, och sa knappt något annat nytt heller.

Det enda som möjligen var nytt var att det bekräftades att ingen pratar om de europeiska ländernas inblandning i NSA’s spionage. Ingen ställer några frågor om vad till exempel Storbritanniens GCHQ eller Sveriges FRA har för roll i avlyssningen av europeiska företag och privatpersoner.

Kommissionen har inte formellt mandat att ta upp frågan. Och länderna i ministerrådet vill det för allt i världen inte. Vi vet ju redan att Storbritannien och Sverige la sitt veto mot att man skulle diskutera just den saken, så det här är ju inte heller mycket till nyhet.

Men själva principen att EU-kommissionen (med stöd av Socialdemokraternas och Moderaternas två grupper i parlamentet) sätter som villkor för att informera parlamentarikerna att de inte för informationen vidare till medborgarna, den principen är fullständigt uppåt väggarna.

Visst, det kanske kan finnas enstaka undantagsfall när det är befogat. Men inte när det gäller en stor politisk fråga där vi alla har rätt att få fakta på bordet. Det var för att markera det som jag valde att inte vara med.

EU måste bli mycket mer öppet och transparent så att medborgarna får veta vad som händer. Det måste förändras omedelbart.

10 kommentarer

 1. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 12 september 2013 @ 21:03

 2. […] Vad EU-kommissionen sa på den hemliga utfrågningen #EPinquiry idag. […]

  Pingback av Vad EU-kommissionen sa på den hemliga utfrågningen #EPinquiry idag | Urbansundstrom's Weblog — 12 september 2013 @ 21:07

 3. Jag håller heöt o hållet med dig! Men problemet är att jag inte är svensk o föröker slriva dt bästa ja kan fastän jag är finne.. Kämpa på för 99% av alla så kör ändå med fildelning på ngtvis, även sk betalda Windows ”ägare”. De bara inte vet om detta.. ”Keep on going STRONG!”

  Kommentar av Anonym — 12 september 2013 @ 21:48

 4. Tack CE bra jobbat!

  Kommentar av Bo Wennström — 12 september 2013 @ 21:50

 5. Faan Christian!
  Du o Amelia jobbar så förbannat bra o ditt/sätt, (planerat) , att inte stanna kvar, men då du ändå inte lovat att inte berätta kan berätta vad andra berättat för dig är ju….rena top fo the line!! (Jag vet inte vad jag ska säga).

  Nu har det aldrig varit uppe till diskussion iofs men du har min röst i nästa val!

  ha det
  Jan

  Kommentar av Jan — 13 september 2013 @ 0:37

 6. […] – Vad EU-kommissionen sa på den hemliga utfrågningen #EPinquiry idag | Christian Engström, Pirate M…. […]

  Pingback av Timing och det trasiga Internet | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 13 september 2013 @ 8:33

 7. Finns det ingen i Europa som på något sätt reagerat på att Sverige och Storbritannien mer eller mindre arbetar för främmande makt i EU? Borde inte Tyskland reagera på att Sverige stödjer en organisation som avlyssnat tyska politiker?

  Kommentar av Jerker Montelius — 13 september 2013 @ 8:43

 8. Mycket bra jobbat Christian. Jag vill bara fråga – har PP något förslag på konkreta reformer för att öka transparansen inom EU? Om inte vore det bra om du, Amelia, MAB och/eller HAX, som har koll på EUs interna struktur och kan se var de största problemen ligger, kunde ta fram förslag på konkreta punkter, både kort- och långsiktigt. Sedan kan vi diskutera det vidare inom partiet och eventuellt ta fram en konkret plan som vi inom PP kommer jobba för, både på riksdagsnivå och EU nivå. En sån grej kan ex vara; ”Begära att varje omröstning är öppen”, ”Begära att inga möten hålls hemliga” osv.

  Jag tror att om man hade en så pass konkret plan så skulle det skapa både rubriker och anhängare till valet…

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 13 september 2013 @ 9:25

 9. Men va bra. Kanske finns det någon videoupptagning som man kan begära ut. Då måste det göras en sekretessprövning.

  Kommentar av Johan Tjäder — 13 september 2013 @ 9:51

 10. […] som det beslutas att dra våra bankuppgifter vidare till USA, det är där som det diskuteras saker bakom stängda dörrar och förbjuder folkvalda att informera väljare, det är där som direktiv utgår från, som sen […]

  Pingback av Varför suger EU-rapporteringen i Sverige? — 14 september 2013 @ 16:29


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: