Christian Engström, Pirat

11 september 2013

EU håller hemlig hearing om massavlyssningen

Filed under: FRA,NSA — Christian Engström @ 9:25

Förra torsdagen höll LIBE, EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter, en hearing om massövervakningen på internet. Då presenterade den grävande journalisten och säkerhetsexperten Duncan Campbell avslöjandet att svenska FRA spelar en nyckelroll i USA’s massövervakning av människor och företag på internet.

Imorgon torsdag den 12 september klockan 10.00 till 11.00 kommer fortsättningen, när LIBE har bjudit in representanter för EU-kommssionen för att svara på anklagelserna att europeiska länder deltar aktivt i övervakningsprogrammet. Det tror jag kan bli en intressant utfrågning.

Agendan för morgondagens utfrågning finns här.

Men det finns ett problem: Utfrågningen kommer ske bakom lyckta dörrar (”in camera”, som det heter på EU-språk). EU-parlamentariker som sitter i LIBE-utskottet får vara med på mötet. Men efter mötet får de inte berätta vad som har sagts. Sådana är reglerna för möten som är in camera.

Vare sig medborgarna eller journalister får alltså veta vad EU-kommissionen har att säga om det faktum att både medborgare och journalister är övervakade av myndigheterna.

Jag tänker gå dit och fråga om jag får vara med på mötet i egenskap av EU-parlamentariker, och om jag i så fall får rapportera vad som sägs. Om jag får nej kommer jag att lämna rummet i protest. Jag vill inte bli medlem i någon hemlig klubb som får veta saker om massövervakningen av oss alla, men som jag inte får berätta för medborgarna.

”Den som inte har något att dölja har ingenting att frukta” brukar övervakningsivrarna säga. Jag undrar vad det är som EU-kommissionen har att dölja för medborgarna.

Det här är en skandal, och fullständigt oacceptabelt. Men så går det till i EU.

11 kommentarer

 1. Snälla, be Amelias kamerateam smygfilma när du blir bortflyttad därifrån.

  Kommentar av Olofb — 11 september 2013 @ 9:28

 2. Vad är problemet. Ring till NSA och fråga om de kan skicka en utskrift av buggningen. 🙂
  Alternativ två är ju att ”råka glömma” sin telefon/platta/inspelningsmojäng i rummet.

  Kommentar av Nicklas Odh (@NicklasOdh) — 11 september 2013 @ 9:42

 3. Nog förstod vi någonstans att civil olydnad skulle spela en allt viktigare roll när vi gick med i EU, men att det skulle bli så här rent av viktiktigt och rent avgörande i många frågor är väl ganska magstarkt.

  Kommentar av steelneck — 11 september 2013 @ 10:16

 4. Gå dit spela in med hemliga kamera eller ljudutrustning vad som sagt, skit i det, har de inget att dölja då skall vi fan i mig få veta vad de säger!

  Kommentar av Daniel Wimhed — 11 september 2013 @ 10:30

 5. Vem är ansvarig för beslutet att hålla mötet ”in camera”?

  Kommentar av Fredrik — 11 september 2013 @ 10:59

 6. Ja precis, vem är ansvarig för att det ska hållas ”in camera”.

  Kommentar av A nonym — 11 september 2013 @ 11:05

 7. Det framgår ju att även rådets ordförande ska lämna upplysningar i frågan. När Europaparlamentet behandlar information från rådet i säkerhets- och försvarsfrågor sker det vanligen bakom stängda dörrar i enlighet med den överenskommelse som finns mellan Europaparlamentet och rådet.

  Kommentar av Johan Tjäder — 11 september 2013 @ 13:25

 8. Kan man göra den negerade varianten, en parlamentariker gör i förväg upp en lista på frågor man vill ha svar på, och svarsalternativ, och talar sedan om vad man inte fick svar på, eller vad man inte fick för svar?

  Kommentar av pwq — 11 september 2013 @ 14:48

 9. Eller så deltar du och lyssnar på vad som sägs. Sedan använder du ditt samvete och berättar vad du anser att de du representerar bör få veta.

  Kommentar av peylow — 11 september 2013 @ 16:02

 10. Vad kan de göra om du struntar i reglerna? Du har ju åtalsimmunitet o grejer…

  Kommentar av Werner — 11 september 2013 @ 19:11

 11. If NSA has a backdoor…just knock, perhaps you get a backup 🙂

  Kommentar av Anonym — 11 september 2013 @ 23:32


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: