Christian Engström, Pirat

10 september 2013

(S) tar ställning för FRA’s massavlyssning

Filed under: FRA — Christian Engström @ 9:16

I fredags var den stora nyheten att Försvarets Radioanstalt FRA och Sverige ingår i den innersta kretsen av länder som hjälper USA att övervaka allt vi gör på internet eller med mobiltelefonen.

Länkar: Metro, TT, SvD, Aftonbladet, Expressen,

Igår avslöjade Dagens Nyheter att FRA töjer på reglerna i sitt arbete, och inte ens följer de lagar som finns. Trots att FRA har en alldeles egen, mycket generös, version av personuppgiftslagen bryr de sig inte om att följa den. Sedan 2009 har FRA blivit prickade nio gånger av SIUN, Statens inspektion för försvarsunderättelseverksamhet.

Och idag går Socialdemokraterna ut och säger att de bytt åsikt, och nu är för FRA-lagen och att FRA ska få fortsätta sin verksamhet. Obegripligt?

Tydligen räckte det att Stefan Löfven fick skaka hand med Obama och sola sig i hans stjärnglans i 30 sekunder för att Socialdemokraterna skulle träda fram som varma förespråkare av massövervakningen på internet.

Vad ska man säga?

Piratpartiet ställer upp i EU-valet och riksdagsvalet 2014. Vi tycker att det är fel att den svenska regeringen hjälper främmande makt att kartlägga oss alla in i minsta detalj.

…………

Andra om ämnet: Anna Troberg (PP), Expressen,

Annonser

6 kommentarer

 1. Som jag minns det har (S) alltid varit för FRA. De ville aldrig lägga ner verksamheten, utan bara sätta sin egen lilla pränt på lagtexten.

  Kommentar av Fredrik — 10 september 2013 @ 9:45

 2. FRA-lagen ger tämligen orimliga konsekvenser närjag som väljare t.ex. inte kan kommunicera med mina folkvalda europaparlamentsledamöter utan att det per automatik snappas upp av FRA och blir föremål för signalspaning. Man vet ju inte…

  Kommentar av Johan Tjäder — 10 september 2013 @ 9:56

 3. Obama kanske påpekade vad NSA visste om Löfven.

  Kommentar av Jerker Montelius — 10 september 2013 @ 9:56

 4. FRA-lagen,det vill säga att verksamheten som pågick utan lagstiftning nu blir reglerad initierades som förslag av S-regeringen i Försvarsdepartementet. Justitieminister Thomas Bodström var motståndare till lagförslaget och den lades i byrålådan på Försvarsdepartementet. När Alliansregeringen som i första mandatperioden var i majoritet, inte ville tala med Socialdemokraterna om FRA-lagen. Då blev Socialdemokratiska riksdagsgruppen sura och röstade nej. Jag är övertygad om att Mona Sahlin personligen inte gillade signalspaning. Thomas Bodström gillade inte militärer men stod på polisens sida. Mona Sahlin petades och Thomas Bodström lämnade riksdagen. Morgan Johansson har rollen att ha sista ordet och har redan fått igenom en överenskommelse med Alliansregeringen att även Polisen skall få ta del av signalspaningen. Inför valet 2010 skrev de RödGröna en FRA-motion. I och med att detta samarbete inte finns har socialdemokraterna fria händer. Piratfrågorna är avklarade. Eller som jag uttrycker det: Så står det skrivet. Bod(s)trömsamhället är fullbordat (Minata 19:30)

  Kommentar av minata — 10 september 2013 @ 10:51

 5. minata:
  ”Då blev Socialdemokratiska riksdagsgruppen sura och röstade nej.”

  Detta påvisar bara sandlådementaliteten hos våra politiker, om dom inte får som dom vill surar dom ur och motsätter sig allt, barnsligt!

  ”Morgan Johansson har rollen att ha sista ordet och har redan fått igenom en överenskommelse med Alliansregeringen att även Polisen skall få ta del av signalspaningen.”

  Så FRA har kommer alltså att få ett nytt uppdrag, spionera på utländsk och inhemsk verksamhet på nätet, när börjar posten förhandsgranska alla brev som skickas?

  Kommentar av Pontus — 10 september 2013 @ 12:06

 6. […] (S) tar ställning för FRA’s massavlyssning (Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet) […]

  Pingback av Free and thinking » NSA, FRA, integritet & sånt - IDG.se - Störst på it-nyheter — 12 september 2013 @ 19:04


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: