Christian Engström, Pirat

10 september 2013

Ett vittnesmål inifrån FRA (P1 Sommar 2006, 9 min)

Filed under: FRA — Christian Engström @ 14:18
Lyssna på Mikael Engström i Sommar från 2006 (22:40 till 31:44)

Lyssna på Mikael Engström i Sommar från 2006 (22:40 till 31:44)

Mikael Engström (ingen släkting) är författare, fotograf, journalist och sportfiskeexpert. År 2006 var han sommarpratare i radion, och pratade framför allt om fiske och sin uppväxt. Men han berättade också om hur det var att sommarjobba på FRA på 80-talet. Hela programmet finns att lyssna på eller ladda ner från SR’s sajt.

Historierna om FRA börjar 22:40 in i programmet och fortsätter till 31:44 (med ett par smärre utvikningar om fiske och risiga gamla bilar).

Mikael Engström berättar om hur praktiskt det var att ha en FRA-legitimation att visa upp när han blev stoppad av poliser som ville belägga hans bil med körförbud, och om hur sovjetiska spioner fotograferade busskön på Brommaplan, där FRA’s anställda klev på för att åka ut till arbetsplatsen på Lovön.

Men det mest intressanta är det extremt nära och topphemliga samarbetet med USA, eller ”det stora trädet”, som USA tydligen kallades på FRA-jargong. Engström berättar hur han fick följa med ut till Arlanda för att hjälpa till att lasta av amerikanska Herkulesplan som kom med lådor med topphemlig utrustning.

Det här var på 80-talet, medan det kalla kriget pågick för fullt, och ingen kunde föreställa sig att Berlinmuren någonsin skulle falla. På den tiden sysslade FRA inte med massavlyssning av civil trafik, utan med riktig signalspaning mot militära mål — ryssarna och Warzawapakten, alltså.

Själva verksamheten på den tiden har åtminstone inte jag några invändningar emot. Hotet från Sovjetunionen var en realitet på den tiden, och att vi samarbetade med NATO och USA fastän vi formellt sett var neutrala var en hemlighet som alla svenskar (och ryssarna, förstås) kände till.

Men traditionen av hemligt samarbete mellan FRA och motsvarande myndigheter USA är en viktig pusselbit för att förstå hur vi har hamnat i dagens situation, där den svenska myndigheten FRA hjälper en främmande makt att kartlägga alla oss svenskar i detalj.

Under det kalla kriget signalspanade FRA på den ryska militären, och lät USA få del av allt man fick fram. Det tycker jag själv personligen var helt okay under de omständigheter som rådde då.

Men idag är USA inte intresserat av att FRA ska lyssna på radiotjatter från ryska stridspiloter och stridsvagnsbesättningar. FRA’s lyssningsstationer runt om i landet är nedlagda sedan länge. Dels är kalla kriget slut, dels har spionsatelliterna tagit över uppgiften att så tidigt som möjligt upptäcka om Ryssland plötsligt börjar mobilisera. Därför har FRA i princip lagt ner den militära signalspaningen — det som tidigare var huvuduppgiften.

Idag sysslar FRA istället med att avlyssna civila människor och civila företag, och skicka informationen direkt till USA. Det tycker jag inte är det minsta okay. Och trots att FRA idag har en helt annan verksamhet än de hade under det kalla kriget, lever traditionen att det är USA som är den riktiga chefen kvar.

Mikael Engströms Sommar-program från 2006 ger en intressant inblick i kulturen inne på FRA. Den kulturen sitter i väggarna.

Ladda ner eller lyssna på P1 Sommar från 2006 (från 22:40 till 31:44)

Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: