Christian Engström, Pirat

5 september 2013

Glenn Greenwald och andra journalister vittnar om Prism i EU-parlamentet idag torsdag 15.00

Filed under: NSA — Christian Engström @ 11:05
Följ ufrågningen i EU-parlaentet live idag torsdag 15.00

Följ ufrågningen i EU-parlaentet live idag torsdag 15.00

Idag torsdag från 15.00 håller EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) en utfrågning av journalister om NSA’s massövervakning av EU-medborgare. En av journalisterna som deltar är Glenn Greenwald från The Guardian.

Det var Greenwald som publicerade Edward Snowdens avslöjanden om massövervakningen, och det var Greenwalds partner David Miranda som hölls kvar i 9 timmar på Heathrows flygplats av den brittiska säkerhetstjänsten, i ett uppenbart missbruk av terroristlagstiftningen. Greenwald kommer medverka i EU-parlamentets utfrågning i eftermiddag via videolänk.

EU-parlamentets nyhetstjänst skriver:

Live: Ledamöter inleder undersökning om amerikanska övervakningsprogrammet Prism

Väldigt lite är känt om nätövervakningsprogrammet Prism, och ledamöter är nu fast beslutna att ta reda på vad som är sant, vilka konsekvenser det kan få och hur EU-medborgarnas rättigheter kan skyddas. Europaparlamentets Utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) påbörjar sin undersökning av frågan genom att hålla en diskussion med journalister som var med och avslöjade nyheten. Följ sammanträdet live via vår webbplats.

Utfrågningen i eftermiddag är ett första steg i den undersökning som Europaparlamentet i juli beslutade sig för att inleda. Ledamöterna kommer att samtala med journalisterna för att identifiera vilka aspekter som kräver en fördjupning i nästa steg när de möter representanter för EU-institutionerna och för amerikanska myndigheter.

Erfarenheter från Echelon-utredningen

I denna, den första utfrågningen, kommer ledamöterna också att dra slutsatser från den undersökning Europaparlamentet genomförde 2000-2001 om det så kallade Echelon-systemet för avlyssning av global kommunikation. Nätverket inbegrep USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland.

Se länkarna till utkastet till program och livesändningen samt vidare information till höger på sidan. Följ med när mötet börjar och lämna dina kommentarer på Twitter genom att hashtagga #NSA, #PRISM och #EUdataP.

Preliminärt program för utfrågningen (pdf)

Följ utfrågningen i EU-parlamentet live torsdag 5 sept 15.00

2 kommentarer

  1. Här det möjligen så att detta spelas in och kommer finnas tillgängligt? Kommer missa merparten men att Appelbaum fick vara med gör utfrågningen väldigt intressant.

    Kommentar av Thomas — 5 september 2013 @ 15:07

  2. […] att vi är en del i NSAs och USAs övervakningsnätverk, länk, länk, länk, länk, länk, länk, länk. Andra samarbetspartners är Storbritannien, Frankrike, Indien och Israel.  Förmodligen har även […]

    Pingback av FRA, NSA och de andra som hör och ser oss - martenssonsmeningar.se — 6 september 2013 @ 7:12


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: