Christian Engström, Pirat

2 september 2013

Nej till hemliga polisspioner i datorhallarna!

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 14:18

Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet föreslår att systemoperatörer skall kunna tvingas lämna ut information till polisen – i hemlighet, utan att få avslöja detta för sina arbetsgivare, rapporterar IDG.

På enkel svenska betyder det att polisen vill ha hemliga spioner i våra datorhallar. Mullvadar vars främsta lojalitet kommer att ligga hos polisen, inte hos deras arbetsgivare och dess kunder.

Det innebär att polisen kommer att kunna göra i stort sett vad den vill, utan att någon kan reagera, protestera eller överklaga. Det är helt enkelt inte acceptabelt.

Polisen har redan omfattande befogenheter för att genomföra hemlig övervakning, vilket den utnyttjar i allt större omfattning. Kombinerat med FRA’s automatiserade massövervakning (skanning av innehållet i all teletrafik som passerar landets gränser) och teledatalagringen (lagring av data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner) är polisens möjligheter till övervakning redan för långtgående och för svepande.

Dessutom är det allvarligt om till exempel internetleverantörer inte längre kan veta vilken nivå av säkerhet och respekt för medborgarnas privatliv de kan erbjuda i de egna näten. Med hemliga polisspioner som rotar bland kablar och servrar kommer operatörerna inte ens att ha full kontroll över sin egen drift och tekniska struktur. Detta är att be om problem.

Hemliga polisspioner i våra datorhallar är för övrigt inget som hör hemma i ett öppet, demokratiskt samhälle. Det är DDR-fasoner.

Frågan är nu ute på remiss och landar sedan på justitieminister Beatrice Asks bord. Med tanke på Betrice Asks track record när det gäller att montera ner rättssäkerheten finns det nog tyvärr anledning till oro.

Läs mer hos IDG: ”Lagförslag leder till angiverisamhälle”

14 kommentarer

 1. Dags att börja planera för större protester än de som förekom vid FRA-debaclet.

  Kommentar av manen — 2 september 2013 @ 16:34

 2. Lag: http://www.regeringen.se/sb/d/17569/a/218551

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 2 september 2013 @ 16:43

 3. […] PS HAX har även de uppmärksammat dem svenska lagen och Christian Engström skriver om hemliga spioner i datorhallerna. […]

  Pingback av USA underättelsetjänst infekterade 85000 datorer | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 2 september 2013 @ 16:51

 4. Det du länkar till angående Beatrice Asks track record är en elak nidbild och inte mycket stämmer med verkligheten. Många lagändringar görs också för att anpassa oss till EU-direktiv, vi måste samarbeta med andra länder.

  Beatrice Asks verkliga gärning (som är rätt OK men kunde vara bättre) ska man väga mot utspel från Rick Falkvinge och Anders Troberg, där man hävdar att personer med felaktiga åsikter ska man gå på personligen och hårt, personlig jihad osv. Jag räds inte det Beatrice Ask gjort eller kommer att göra men de anarkistiska yttringar som Rick Falkvinge och Anders Troberg för fram gör mig livrädd.

  http://nejtillpirater.wordpress.com/2013/06/07/rick-falkvinge-vill-trakassera-vice-riksaklagare-kerstin-skarp-utanfor-hennes-hem/

  Kommentar av nejtillpirater — 2 september 2013 @ 17:17

 5. Men orka trolla nejtillpirater, vad tjänar du på detta ?

  Kommentar av Anon123 — 3 september 2013 @ 0:50

 6. KGB hade personal på arbetsplatserna de också. Vad gnäller ni för?

  Kommentar av anders.hedberg@piratpartiiet.se — 3 september 2013 @ 5:33

 7. Är det någon som läser hela artikeln?

  ”Anna Graninger, som är sekreterare på justitiedepartementet som står bakom betänkandet, säger att tanken vid en husrannsakan ska vara att systemadministratörerna ska kunna tvingas lämna sådan information som är nödvändig för att polisen ska få den tillgång till de systemen som husrannsakan avser.

  – Vi föreslår inte utökade befogenheter för polisen att göra husrannsakningar eller att de ska kunna begära ut mer information. Men det krävs tydligare regler för vad systemägare måste göra för att göra informationen i systemen tillgänglig för polisen. ”

  Kommentar av Sten — 3 september 2013 @ 8:43

 8. @Sten

  Är det någon som läser hela betänkadet? Påståendet att detta inte skulle ge ökade befogenheter för polisen att begära ut mer information är ju helt felaktigt. I betänkandet föreslås att polisen ges ett nytt ”verksamt påtryckningsmedel”, att de får begära ut information i fler typer av fall (t ex. även utan någon brottsmisstänkt) och under fler och mycket mer tveksamma omständigheter än tidigare (under påtvingat hemlighetsmakeri riktat mot enskilda och utan att den brottsmisstänkte får närvara när vittnesuppgifter meddelas).

  Kommentar av Tor M — 3 september 2013 @ 12:32

 9. Ja, Beatrice Asks meritlista med att montera ned rättssäkerheten kan göras ännu längre. Ask brukar ju propagera för effektiv brottsbekämpning på bekostnad av rättssäkerheten. Vi ska inte glömma hur hon applåderade Polisens ”pinnjakt” som uppmuntrar polisen att prioritera resurserna på lättlösta skitbrott för att det ser bättre ut i statistiken.

  Kommentar av erik — 3 september 2013 @ 12:58

 10. […] Nej till hemliga polisspioner i datorhallarna (Christian Engström, Pirate MeP) […]

  Pingback av Free and thinking » DDR 2.0? Nej tack - IDG.se - Störst på it-nyheter — 3 september 2013 @ 20:54

 11. När jag läser lagförslaget så verkar det som om såväl IDG som du har fel.

  Dels ger det möjlighet för polis/åklagare att kräva att uppgifter bevaras under viss tid, och detta måste man hemlighålla. (27 kap. 16 §)

  Dels ger det möjlighet för polis/åklagare att kräva att uppgifter lämnas ut, men det finns inget krav på att hemlighålla detta. (28 kap. 7 a §)

  Har jag missat något?

  Kommentar av Mikael Ståldal — 4 september 2013 @ 21:03

 12. […] Pirater och kommunister blir förstås bestörta när en utredning kommer med förslaget att systemoperatörer bör kunna förse polisen med […]

  Pingback av Staten behöver större insyn | Rikspressen — 8 september 2013 @ 16:52

 13. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 14 september 2013 @ 20:09

 14. Vad kul ! Då kan jag bli hemlig spion i Trafikverkets datohallar och 800 telerum. Agent pirat.

  Kommentar av urbansundstrom — 14 september 2013 @ 20:12


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: