Christian Engström, Pirat

1 september 2013

Piratpartiet demonstrerar mot Big Brother Obama onsdag den 4 sept

Filed under: informationspolitik,skyddat privatliv — Christian Engström @ 10:58
We are Chelsea Manning --- We are Edward Snowden

Demonstrera med Piratpartiet för hjältarna Manning och Snowden på onsdag

USA’s president Barack Obama kommer till Stockholm i veckan. Det torde ingen ha missat.

Vad däremot hela det politiska etablissemanget i Sverige alldeles uppenbart har missat är att förhålla sig det minsta kritiskt till Obama. Emanuel Karlsten skriver i DN:

[N]är president Obamas Sverigebesök offentliggjordes jublade svenska ministrar i kapp framför tv-kamerorna. Utbildningsminister Jan Björklund blev så till sig att han i SVT kallade Barack Obama för ”den fria världens ledare”.

Jag tar mig för pannan. Hur kan vi så totalt knäböja för det land som så sent som i somras avslöjades med att bugga EU-kontor?

Tänk om politiker i stället kunde tolka Obamabesöket som en chans att markera mot ett USA som tagit sig för stora friheter.

Som enda svenska parti representerat på parlamentsnivå kommer Piratpartiet ta chansen att göra just den markeringen. Piratpartiets partiledare Anna Troberg skriver på SVT Debatt:

Under Obamas ledning är det inte de som dödar oskyldiga i Irak som straffas. Istället straffar man de som har den moraliska styrkan att tala om för omvärlden att oskyldiga dödas. Just nu pågår den så kallade ”rättegången” mot Bradley Manning. Under Obamas ledning görs krigets bistra verklighet så opersonlig och distanserad som möjligt. Just nu flyger obemannade drönare över Afghanistan och Pakistan och skördar hundratals civila dödsoffer.

Och under Obamas ledning får den amerikanska säkerhetstjänsten NSA och FBI klampa rakt in i våra privatliv. Just nu samlar de via övervakningsprogrammet PRISM in information om vad du säger till dina vänner på Facebook och via Skype, vad du googlar och vad du mejlar. Samtidigt sitter Edward Snowden, mannen med den moraliska staken att avslöja PRISM-övervakningen, just nu i Hong Kong och fruktar att hans forna arbetsgivare National Security Agency ska röja honom ur vägen.

Under Obamas ledning byggs historiens mest effektiva och sofistikerade massövervakning upp. Just nu färdigställs bygget av Utah Data Center, NSA:s flaggskepp. När det står klart i september i år kommer det att ha kostat omkring två miljarder dollar och få östtyska Stasis övervakning med kilometerlånga arkiv med privat information och kommunikation att blekna i jämförelse.

Vi kommer demonstrera mot Obamas politik nu på onsdag

Dag: Onsdagen den 4 september
Tid: 17:00
Plats: Medborgarplatsen i Stockholm

Facebook-event.

Demonstrationen arrangeras av Nätverket 4 september, där bland annat Piratpartiet och Ung Pirat ingår. Det är en sammanslutning av olika organisationer som för dagen lägger politiska skillnader åt sidan för att demonstrera under parollen “Stoppa Big Brother Obama!”

Vi kritiserar Obamas massövervakning, och vi uttrycker vårt stöd för hjältarna Snowden och Manning.

Läs mer om demonstrationen hos Anna Troberg

11 kommentarer

 1. Hejsan Christian

  Jag och Gustav Nipe gjorde en video med en inbjudan till demonstrationen. Den finns här:

  Nej till Big Brother Obama – Inbjudan till demonstration, 2013-09-04, Medborgarplatsen

  Kommentar av Ola Andersson — 1 september 2013 @ 11:52

 2. Snowden och Manning är landsförrädare och ska behandlas därefter. Det ska bli intressant att se hur många som kommer.

  Kommentar av nejtillpirater — 1 september 2013 @ 13:53

 3. Snowden avslöjade ett lands strävan att övervaka alla människors kommunikation. Är man för massövervakning av alla medborgare så tycker man naturligtvis att han är en landsförrädare.
  Manning avslöjade krigsbrott där ett stort antal civila dödats och att händelserna döljts. Är man för krigsbrott och struntar i civila offer så tycker man naturligtvis att Manning är en landsförrädare.

  Kommentar av Patrik — 1 september 2013 @ 14:26

 4. Gud sägs vara allvetande – Vad gör att Obama och USA har samma rätt.

  Kommentar av Hannes — 1 september 2013 @ 18:41

 5. Och Julian Assange då? Glömdes han bara bort av Troberg och anhang?

  Kommentar av Jerker Montelius — 1 september 2013 @ 18:53

 6. Jerker – såvitt jag kan se har USA inte utfärdat några efterlysningar på Assange – den enda som finns är den svenska. Så vad är poängen med att dra upp honom i en demonstration som specifikt riktar sig mot USAs president? Vad vill vi att Obama ska göra beträffrande honom? Säga åt svenska regeringen att utöva än mer ministerstyre, och lägga ner åtalet?

  Kommentar av Cernael — 1 september 2013 @ 20:43

 7. Jerker, vad har Assange med denna blogpost eller Obamas besök att göra? Menar du att man ska ta upp Assange med Obama när han kommer? Vad skulle man i så fall säga? Assanges situation har med Sveriges anklagelser mot honom och hans reaktion mot dessa anklagelser att göra. Må så vara att Assange handlat som han gör för att han är rädd för USA och inte litar på Sverige, men vad tycker du att Reinfeldt och/eller Bildt skulle säga till Obama om det?

  Kommentar av Patrik — 1 september 2013 @ 20:47

 8. Hehe är nejtillpirater fortfarande aktiv. Hursomhelst hoppas det blir stort!

  Kommentar av Henry Rouhivuori — 1 september 2013 @ 21:42

 9. Det är en knepig demonstration om man ska blanda olika frågor. Jag är emot drönarattackerna där man mördar utan rättegång och bevisföring, hade det bara gällt detta så skulle jag kunna delta. När det gäller övervakningen så tror jag tyvärr att den är nödvändig även om man kan diskutera omfattningen. Men börjar man hylla Manning, Snowden och Assange, då kan jag absolut inte ställa upp i en sådan demonstration, vilket är synd.

  Kommentar av nejtillpirater — 2 september 2013 @ 17:10

 10. Lycka till pirater! Bra att ni försöker lyfta de här svåra frågorna. Gjorde Manning eller Snowden rätt? Era kollegor i regeringen vågar inte ens ta upp den frågan till allmän debatt. Hoppas det blir en bra uppslutning även om jag inte tror det. Vi har inga stora traditioner att demonstrera i Sverige oavsett fråga

  Kommentar av erik — 3 september 2013 @ 13:15

 11. @ Nejtillpirater

  Snowden och Manning är landsförrädare och ska behandlas därefter.

  Landsförrädare börjar bli ett lika diffust begrepp som terrorist i dagens samhälle. Att du kallar Snowden och manning för landsförrädare är i vilket fall som helst enbart en personlig åsikt från din sida. En åsikt som du inte lagt fram några belägg för i den här diskussionstråden.

  Det är i vart fall tur att vi i dagens samhälle inte behandlar folk efter de stämplar som du ger dom. Det skulle i så fall vara olyckligt för de Piratpartister som du öppet förtalat om att de skulle vara för barnporr. Eller varför inte de politiska partier som du ansåg vara värre än regelrätta maffiaorganisationer.

  Kommentar av Professor — 8 september 2013 @ 6:48


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: