Christian Engström, Pirat

14 augusti 2013

Fildelning är fantastiskt!

Filed under: Copyright Reform,valplattform — Christian Engström @ 12:07
Piratpartiet jobbar i EU-parlamentet för att göra fildelning lagligt

Jag och Piratpartiet jobbar i EU-parlamentet för att göra fildelning lagligt

Fildelning är någonting fullständigt fantastiskt som den nya tekniken har givit oss. Tack vare fildelningen är internet världens största och bästa bibliotek, där nästan allting finns att få tag på helt gratis. Fildelning är bra både för alla som gillar kultur, för artisterna, och för samhället i stort.

Men tyvärr är fildelning av upphovsrättsskyddad film och musik fortfarande olagligt. Risken att åka fast är visserligen minimal. Ungefär tio fildelare om året blir åtalade i Sverige. Det är lika många som träffas av blixten per år, så risken att åka dit är någonstans runt en på miljonen för vanliga fildelare. Men det är fortfarande fel att lagen förbjuder fildelning.

Enda sättet för staten att försöka minska fildelningen är att införa mer och mer övervakning och censur på nätet. Fildelarjakten är inte bara skadlig och meningslös i sig, utan bidrar också till ett mer ofritt och mer övervakat samhälle.

Piratpartiet menar att det är fel väg att gå. Vi är emot massövervakning på nätet, vare sig den görs av FRA eller för att gynna film- och skivbolagsdirektörer. Fildelningen är inte bara fantastisk i sig. Den är också en symbolfråga för friheten på nätet.

Fildelning är någonting bra som samhället borde uppmuntra. De som håller fildelningssajterna uppe, trots hot om fängelse och astronomiska böter, är hjältar som borde få medalj av kungen istället för att behöva oroa sig för att det ska dyka upp tjugo poliser som gör razzia och tar alla datorer de ser en tidig morgon. Detsamma gäller alla vanliga fildelare som seedar ordentligt och gör så att det finns material som The Pirate Bay och andra sökmotorer kan länka till.

Tack, alla som på olika sätt bidrar till att hålla världens mest fantastiska bibliotek igång!

Piratpartiet vill att fildelning ska bli lagligt. Vi vill ändra lagen så att den passar ihop med verkligheten, helt enkelt. Det här kommer att hända förr eller senare, för i det riktigt långa loppet kan inte film- och skivbolagsdirektörerna hindra utvecklingen hur länge som helst.

Men för att fildelning ska bli lagligt inom rimlig tid, och att vi inte ska behöva vänta tjugo eller trettio år för att kunna fildela helt tryggt, måste vi driva frågan politiskt. Det är vad Piratpartiet gör.

Jag sitter i EU-parlamentet för Piratpartiet, och har gjort det sedan 2009. Tillsammans med min kollega Amelia Andersdotter är vi två pirater av de 754 EU-parlamentarikerna från olika länder. Det är EU som bestämmer hur det ska bli med fildelning och upphovsrätt i framtiden, så vi är på rätt plats.

Och fastän vi bara är 2 folkvalda pirater av 754 har vi kunnat leverera resultat i EU-parlamentet:

Att vi har fått en hel politisk grupp att kopiera vårt program visar att vi är på rätt väg. Om vi ska få EU att ändra lagarna om fildelning och upphovsrätt måste vi övertyga andra partier så att vi till slut kan få majoritet i parlamentet. Vårt jobb är att prata med de andra partierna på ett lugnt och tålmodigt sätt tills vi lyckats övertyga dem att komma över till vår sida. Att vi har lyckats med en politisk grupp redan visar att vi kan leverera, och att strategin fungerar.

Ännu så länge är det förstås en bra bit kvar till en majoritet för fildelning i EU-parlamentet. Men jag tror att det kan komma att ändras redan under nästa mandatperiod. Den Socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet har visserligen inte tagit ställning för fri fildelning, men de diskuterar frågan intensivt internt. Med Piratpartiets hjälp som påputtare och inspiration i EU-parlamentet finns det en chans att de väljer att komma ombord på piratskutan någon gång efter valet. Om det händer, kommer vi kunna skapa en majoritet för fri fildelning i EU-parlamentet.

Då kan det börja hända saker.

Risken att åka fast för fildelning må vara minimal, men i ett fritt samhälle ska vanligt hyggligt folk inte ens behöva tänka tanken att poliser och filmbolagsrepresentanter kan komma instövlande klockan 6 på morgonen för att göra razzia.

Fildelare är vanligt hyggligt folk. Vi kräver att lagen anpassar sig till oss, inte till filmbolagsdirektörerna.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet i maj 2014.

…………

På den här bloggen skriver jag om piratpolitik och vad Piratpartiet gör i EU-parlamentet.

Läs de senaste inläggen

Bilden är fri för publicering CC0

20 kommentarer

 1. Fantastiskt, så glad för vad ni lyckats åstadkomma och hoppas ni kan fortsätta göra med. //Piratpartist sedan start.

  Kommentar av Lars-Göran — 14 augusti 2013 @ 14:45

 2. […] grundvalen. Fildelningen. Som vi skulle och ska skämmas över. Ingångsfrågeställningen som öppnade ögonen hos många och som med förskräckelse insåg vad som höll på att […]

  Pingback av Har du en aning om hur mycket just du behövs? — 14 augusti 2013 @ 19:46

 3. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 14 augusti 2013 @ 21:41

 4. Betydelsen av att få sitta vid bordet – att vara med på riktigt – ska inte underskattas. Det har haft stor betydelse för utvecklingen att det funnits två piratpartister i Europaparlamentet. Det är lätt att tro att Christians och Amelias arbete skulle vara någon slags norm för vad ledamöter kan åstadkomma. Det är det inte. I slutänden måste man ha 384 röster för ett beslut, men för att få dessa med sig krävs det att någon vågar gå före, göra grundjobbet och visa vägen. Få ledamöter åstadkommer det för de är fastlåsta i partipolitiken på ett alldeles förlamande sätt.

  Kommentar av Johan Tjäder — 14 augusti 2013 @ 22:18

 5. All heder. Du har gjort ett fantastiskt jobb, CE, och så länge den kvaliteten upprätthålls har du min röst.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 16 augusti 2013 @ 8:29

 6. Vore kul om nån kunde svara på varifrån pengarna till nya filmer skulle komma om allt blir gratis typ TPB ?

  Kommentar av Titta — 18 augusti 2013 @ 21:15

 7. @Titta, precis som idag. Fildelning har en ekonomisk positiv påverkan för upphovsmännen. All oberoende forskning visar detta. T.o.m mediabolagen börjar såsmått erkänna det nu.

  Kommentar av mikkesvensson — 19 augusti 2013 @ 18:29

 8. ”Vore kul om nån kunde svara på varifrån pengarna till nya filmer skulle komma om allt blir gratis typ TPB ?”

  Filmer drar redan in mkt mer än vad de kostar redan på biointäkterna. 2012 var ett rekordår för svenska biografer. Trots att fildelningen slår rekord år efter år.

  Kommentar av gurra — 20 augusti 2013 @ 9:35

 9. Kämpa på jag backar er till 100% har fildelat i säkert 15år. F*CK ponten och antipirat orginationerna. Förvånar mig inte ett dugg att det kommer nya lagar. Har man gott om pengar kan man köpa såna. Jag hoppas det Svenska folket har lärt sig och inte röstar på moderaterna vilket bara gynnar dom rika. Nu är jag offtiopic men kämpa på

  Kommentar av dan — 21 augusti 2013 @ 19:37

 10. All respekt åt dig och all arbetet du gör!!

  Kommentar av Braveheart — 22 augusti 2013 @ 14:18

 11. Helt som det skall vara…!

  Kommentar av Anonym — 24 augusti 2013 @ 11:33

 12. Piratpartiet for president! Btw stackars han snubben som blev avstängd från nätet, hade aldrig pallat va utan internet ens i två veckor!

  Kommentar av Anonym — 26 augusti 2013 @ 15:52

 13. Lite nyfiken bara…I ett samhälle där mer och mer sker genom datorer/internet, och allt mindre genom diverse hårdvara och fysisk närvaro, håller ni med om distributionen av film och musik etc kommer öka I takt med att detta blir alltmer naturligt och lätttillgängligt? I så fall undrar jag hur ni tänkt att artister och filmbolag ska kunna ges möjlighet att lägga ner de stora summor som faktiskt krävs för att göra t.ex. en riktigt stor film? Idag går det oftast bra, men om 10 år, eller 20.. När internet och dess bekvämligheter spridit sig än mer, och den kvalitet man uppnår I hemmet förmodligen kommer mäta sig med, och till och med överträffa, den man uppnår på t.ex en biograf? Var kommer då de inkomster som krävs för att skapa en riktigt bra film komma ifrån? Som det är idag är cd/dvd/blu ray handeln fortfarande stor, men det mesta pekar väl onekligen på att det kommer avta.. Så vad är er tanke? Att film och musik ska sponsras av ideella organisationer? Eller kanske finansieras av skattemedel? Eller man kanske ska lägga ner det och ha det som enbart hobbyverksamhet? Fattar er grundtanke, men samtidigt vill inte jag att folk sprider mina saker utan min tillåtelse, och detsamma borde väl gälla dessa personer/organisationer också? eller är det ok att sprida vad som helst från vem som helst bara för sakens skull att vi ska ha en frihet på nätet?

  Kommentar av Anonym — 27 augusti 2013 @ 23:23

 14. Hej Christian! Du har min röst i nästa val också! Vem som får min svenska röst i riksdagen får vi se. Men det lär bli en pirat.

  Hej Anonym #13.

  Har du kollat upp VoDo och kickstarter? Sådana initiativ, dvs investeringar där risken sprids på alla intressenter tror jag kommer starkt i framtiden. Jag satsar gärna en 5a i månaden på ett riktigt bra band. Om 1 000 eller 10 000 ”fans” gör samma sak så kan ganska snart bandets tid för låtskrivning och annat finansieras. Reklamen som fångar intresset kommer från fildelningen och investeringarna som gör betalar för det fortlöpande arbetet och inte för de gamla kopiorna.

  Dessutom spelar ”riktigt stora filmer” ofta in investeringarna många gånger om redan i biosalongerna. Tror inte hembio i första hand kommer bli samma sak som storbio. Storbio är ju en social aktivitet medan att titta hemma väl är mer av en mysaktivitet? Enligt aftonbladet var 2012 ett rekordår för svenska biografer. Så folk är uppenbarligen fortfarande villiga att gå på bio.

  Kommentar av gurra — 28 augusti 2013 @ 8:49

 15. Och för dom som antagligen kommer hävda att försäljningen går kanon och att spridningen på internet är ett bra sätt för diverse media att uppmärksammas vill jag bara ge ett exempel på varför det kommer minska.. En stor del av användningen av cd skivor idag är I bilar, och flera stora biltillverkare har redan valt att bojkotta cd I nyare bilmodeller. Man går over till usb.. och var får man musiken på ett usb minne ifrån? jo, datorn.. Och kommer folk då köpa en cd för att rippa och föra over eller ladda ner samma skiva helt gratis och betydligt enklare? Att synas och höras är bra, men när marknadens potentiella kunder försvinner utom räckhåll hjälper det inte så mycket, eller hur?

  Man kan också fundera på vad Ni anser är ok och inte.. Bolagen som släpper, framför allt, film klargör väldigt tydligt att den filmen man fått enbart är för privat bruk. Vilket innebär att man valt att införskaffa den på dessa villkor. Vad hander I en situation där en tjej skickar en nakenbild på sig själv till en kille under förutsättning att ingen annan får se den? Kan han då lägga upp den på nätet till allas beskådan? Tjejen har ju valt att ge ut denna bild, och då är väl den fri att sprida? Fattar att dessa två scenario kan ses som vitt skilda, men tanker ni efter är det inte riktigt så… Poängen är att varje enskilt fall kommer bli en bedömningsfråga, där vissa får acceptera att deras egendom är ok att spridas mot deras vilja, medan andra har turen att få en dom tll sin fördel och därmed kanske stoppa spridningen. Kontentan av detta är att ”friheten” att sprida saker mot folks vilja kommer innebära en diskrimineringslag som säger att ”vissa är skyddade I vissa lägen, men anser vi att ni inte ska omfattas av detta skyddet så får ni bara gilla läget”.

  Haha jag förstår att folk säkert kommer ogilla mina kommentarer ganska rejält, men jag tankar själv ner. Jag tycker dock ändå inte att det ska vara lagligt pga att det handlar om andras egendom. Bara för att många stjäl blir det väl inte en bra sak att stjäla? Det är lite den mentaliteten som börjar förstöra Sverige då vi ser en stadig upptrappning av brottsligheten, både I dess natur och omfattning. Mentaliteten ändras, det är ok att göra värre saker för det gör alla andra. Skitsnack.. Det är inte ok. Även om en miljon svenskar skulle gå ut och promota våldtäkt som alternativ till fredagsmys skulle jag väl inte tycka att det vore mer ok för det? Eller blir det ok för att ”alla gör det”? Lite det tankesättet det känns som att ni kör med.. Många tanker så, det blir väldigt bekvämt för den enskilde användaren och samtidgt blir det tryggt och säkert och då lockar det många väljare. Det man bortser ifrån är att det handlar om rättigheten att själv bestämma över det man tillverkat. Det handlar om att se hur den ekonomiska inverkan blir av ett beslut som detta… Hur man väljer att sno från andra för att själv slippa bidra till det andra lagt ner massor med pengar på att tillverka I hopp om att kunna sälja det. Jag kan ärligt säga att jag köper mer film än de flesta gör, av enbart den anledningen att jag vill dra mitt strå till stacken, som en sorts kompensation för det faktum att jag snyltar på andra, mot deras vilja. Men det gör inget rätt, jag anser inte heler det. Men det lättar samvetet lite, och jag har en önskan om att bra musik och filmer kommer finnas även om 20 år. Inte bara lågbudget skit..

  Kommentar av Anonym — 28 augusti 2013 @ 9:26

 16. @ Anonym — 28 augusti 2013 9:26

  Läs gärna boken ”En reformerad upphovsrätt”, där jag och Piratpartiets grundare Rick Falkvinge svarar på precis de frågorna du ställer i din kommentar, inklusive ”Hur ska artisterna få betalt?” (kapitel 5 i boken).

  Du kan ladda ner den här, eller beställa den på papper för 29:- (inklusive frakt) från Piratshoppen.

  Boken finns också på engelska med titeln The Case for Copyright Reform att ladda ner eller beställa på papper.

  Kommentar av Christian Engström — 28 augusti 2013 @ 10:18

 17. ”Det är lite den mentaliteten som börjar förstöra Sverige då vi ser en stadig upptrappning av brottsligheten, både I dess natur och omfattning.”

  Ser vi en upptrappning av brottsligheten? Jag ser det inte. Antagligen är det din egen livssituation som förändrats sen du var ung vilket gör att du blir mer mottaglig för skrämselpropaganda från massmedier.

  ”Även om en miljon svenskar skulle gå ut och promota våldtäkt som alternativ till fredagsmys skulle jag väl inte tycka att det vore
  mer ok för det?”

  Nu är du äcklig. Att jämföra våldtäkt med hobby-kopiering… Skärp till dig för fan. Våldtäkt skadar någon, vilket inte hobbykopiering av publicerat material gör.

  Klart att det inte ska vara tillåtet att sprida material som inte är avsett att spridas.

  Men publiceras något med avsikt att nå folk i allmänhet så är det ju publicerat och då måste hobbykonkurrens få finnas som alternativ till proffs-publicering. Varenda annan jävla bransch så är hobbyalternativ tillåtna. Jag får klippa mitt eget hår även om frisörer blir av med jobb då. Jag får laga mig lunchlådor även om lokala resturangerna förlorar intäkter på det. Fixa med min dator, meka med min MC, bygga mina egna möbler, även om IT-Kalle, hoj-Rolf eller IKEA uppfattar sig bli av med intäkter på att det är lagligt för mig att göra det. Varför skulle jag då inte få hobbykopiera datafiler… för att professionella publicerare ”förlorar pengar” för att det är lagligt? Glöm det.

  Kommentar av gurra — 29 augusti 2013 @ 12:43

 18. Hela Christians inlägg är fyllt av faktafel. Fildelning är i sig fullt lagligt att i mening efter mening antyda något annat är ohederligt.

  Exempel:

  ”Piratpartiet vill att fildelning ska bli lagligt.”

  Det ÄR lagligt, liksom att köra bil är lagligt om man har körkort men att köra mot rött eller för fort är olagligt.

  Du har varit EU-parlamentariker länge nu Christian och som sådan borde du veta att det är viktigt att hålla sig till fakta om man ska få trovärdighet.

  Kommentar av nejtillpirater — 30 augusti 2013 @ 19:52

 19. Goddag Piraten.

  Dagen verkliga ”goddag yxskaft!”.

  Så du menar på fullt allvar att ingen annan än du fattar vad Christian egentligen menar?
  Eller menar du, (ändå värre), att du VERKLIGEN inte fattar vad Christian menar?

  Oavsett vad du svarar tyder det på att du måste ha nåt bekymmer tyvärr Piraten.

  Kommentera istället när du har nåt vettigt att komma med. Visst, jag vet att det kan bli ganska så sällan iofs men ändå….

  Ha det
  Jan

  Kommentar av Jan — 30 augusti 2013 @ 23:30

 20. […] senast skriver han mycket förvirrat och falskt om fildelning i sin […]

  Pingback av En förvirrad EU-parlamentariker om fildelning | Nej till pirater och Piratpartiet — 31 augusti 2013 @ 8:36


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: