Christian Engström, Pirat

9 augusti 2013

Kopimism, sex och moral

Filed under: kopimism — Christian Engström @ 10:11
"Sex, Death, and the Meaning of Life" with Richard Dawkins

Se ”Sex, döden och meningen med livet” med Richard Dawkins (47 min)

(Det här är en fortsättning på den Kopimistiska skapelseberättelsen. Inlägget är tidigare publicerat på engelska.)

Religionskritikern Richard Dawkins har gjort en teveserie i tre delar som heter Sex, döden och meningen med livet. Första avsnittet fokuserar på sex.

Dawkins konstaterar att de flesta stora religioner har mycket starka synpunkter på hur människor utövar sitt sexliv, men att de synpunkterna härstammar från bronsåldern. Idag bidrar de bara till att helt i onödan skambelägga människor för att de är människor, och värsta fall till att lägga grunden för trakasserier mot grupper av människor som faller utanför den allra snävaste heteronormativa mallen.

Som kopimist kan jag bara hålla med Dawkins om det han säger i det här programmet. Han visar med statistik hur den kristna kyrkans ihärdiga predikande mot exempelvis onani inte haft den minsta inverkan på hur mycket kristna respektive icke-troende faktiskt onanerar. De siffrorna var identiska enligt statistiken, typ 95% av alla män och 70-75% av alla kvinnor.

Den enda skillnaden var att en stor del av de kristna onanisterna kände en stark skam som de mådde dåligt av. Så fullständigt onödigt. Det finns väl ingen aktivitet i världen som samtidigt är så billig, rolig, och fullständigt ofarlig som just onani, och som är så naturlig.

Än värre blir det när bronsåldersmoralismen i traditionella religioner blir till ursäkt för intolerans mot vissa grupper, som till exempel homosexuella. Hur kan världsreligioner som påstår sig stå för ett kärleksbudskap plötsligt vilja fördöma kärleken när den uppstår mellan två människor av samma kön?

På den här punkten måste de stora världsreligionerna skärpa sig. En majoritet av de homosexuella i världen lever under förtryck i samhällen där de inte öppet kan visa sin kärlek. Olika kyrkor står oftare på förtryckets sida än den motsatta. Det är inte acceptabelt. När en grupp människor blir utsatta för trakasserier för att de visar kärlek borde varje kyrka värd namnet stå på deras sida.

Tills vidare finns Kopimismen. Vi fördömer ingen människa för att han eller hon har förmågan att älska medmänniskor av ett visst kön. All kärlek är bra kärlek. Samtyckande vuxna får göra vad de vill, och det angår ingen som inte är personligen inbjuden att delta.

Den här inställningen borde alla religioner ha av rena toleransskäl. Men för Kopimismen finns det dessutom starka teologiska argument för att ha en positiv inställning till sex.

Sex är Kopiering, och därmed en hyllning till den Grundläggande Princip som givit Kopimismen dess namn.

Det yttersta syftet med sex är att föra livet vidare genom framställning av nya individer. Med sexuell reproduktion handlar det dessutom inte om framställning av identiska kopior utan om remixing, det som vi ser som den högsta formen av kopiering. Vår skapelseberättelse handlar om hur livet uppstod och förs vidare genom Kopiering. Det är mer eller mindre självklart att Kopimismen vill och bör se sex som någonting i grunden positivt.

Och med den här positiva grundsynen på sex finns det ingen anledning att inskränka sig till bara rent reproduktivt sex. Homosexualitet, pornografi, onani, oralsex, sex med kondom, eller sex mellan makar som varit gifta i 50 år och fortfarande gillar att göra det fast de inte längre är fertila. Ingen av de här formerna av sex kan visserligen ge upphov till barn, men det är ju uppenbart att de har med sex att göra. Även sex som inte leder till barn är i sig en hyllning till Kopieringen, det första av Kopimismens fyra K.

Om man nödvändigtvis ska lägga en religiös innebörd i att Onan spillde sin säd på marken, då är väl det rimliga att se det som ett fruktbarhetsoffer, och därmed en Gudi behaglig gärning. Annars kan man nöja sig med att det är hans privatsak.

Inom Kopimismen ser vi sex som en gåva från gudarna, och en manifestation av Kopieringens kraft.

Och vi tycker i vart fall inte att någon ska skuldbelägga samtyckande vuxna för att de lever ut det faktum att de är människor. I den här frågan har Dawkins helt rätt.

Kopiera och Sprid!

13. Ett kopimistiskt moralsystem

Religioner brukar innehålla ett moraliskt regelverk som berättar vad som är rätt och fel. I Kopimismens fall går det moraliska regelverket att härleda direkt ur de Fyra Kopimistiska K:na:

 • Kreativitet
  Vi ser kreativiteten som drivkraften som för världen framåt, och som någonting positivt. Därför vill vi se ett samhälle byggt på största möjliga frihet, så att kreativiteten kan blomma ut. Vi ser mångfald som ett positivt uttryck för kreativiteten i världen.
 • Kopiering
  Vi ser det som någonting positivt när kultur och kunskap sprids, och blir till nytta och glädje för människor. Vi ser sex som någonting positivt och en hyllning till kopieringen som grundläggande princip.
 • Samarbete
  Vi hyllar samarbete och vill ha ett lugnt, tryggt och glatt samhälle där människor kan leva i fred. Av det följer de allmänna humanistiska principer som i princip alla är överens om. Du skall icke stjäla och icke dräpa. Våld får inte användas utom i självförsvar som sista utväg. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Försök vara generös och hjälpsam. Le, och hela världen kommer le tillbaka. Sunt förnuft och vanlig hygglighet. Ingenting oväntat med de här reglerna.
 • Kvalitet
  Inom de abrahamitiska religionerna anses de moraliska reglerna vara dikterade direkt av Gud. Måste de inte vara det för att få legitimitet? Inom Kopimismen tycker vi inte det. Vi menar att det finns en grundläggande princip som heter Kvalitet, och som vi människor har förmågan att uppfatta. Vi har alla en inre moraliskt kompass, och vi är fullständigt kapabla att själva veta vad som är rätt och fel. Precis som Richard Dawkins tror vi på människan, men tack vare Kvalitet kan vi också svara på varför.

Ingen Kopimist torde bli särskilt förvånad över innehållet i det här moralsystemet. Det är frihetlig humanism, precis som man skulle förvänta sig. Den här moralen är inte unik för Kopimismen, utan har uttryckts av många stora filosofer från upplysningen och framåt.

I Kamomilla stad har exempelvis Överkonstapel Bastian skrivit ihop en egen lag, och uti hans Komomilla-lag det står:

Man får inte plåga andra, man ska alltid bjuda till,
men i övrigt får man göra vad man vill.

Det är en summering så god som någon.

Överkonstapel Bastian tror på det goda i människan, och på att vi har en inre moralisk kompass som visar rätt i de allra flesta fall. Han tror på ett samhälle som bygger på tolerans, vänlighet och att alla får så mycket frihet som möjligt att leva livet på det sätt de själva vill. Många stora filosofer har sagt detsamma. Det tror vi Kopimister också på.

Den enda överraskningen i det här Kopimistiska regelverket är hur lätt och naturligt man kan härleda det från de Fyra Kopimistiska K-na.

Moralsystemet som sådant är vad jag känner är en gemensam grund den internationella piratrörelsen på nätet. Det är precis det moralsystem som jag skulle vilja se i en religion, och ska jag vara fullständigt ärligt hade jag nog kunnat härleda det här moralsystemet från mer eller mindre vilka grundprinciper som helst.

Men när jag började titta på hur de grundläggande principerna Kreativitet, Kopiering, Samarbete och Kvalitet kunde användas för att få fram ett moralsystem, blev jag glatt överraskad och imponerad av hur lätt och naturligt precis det moralsystem jag ville ha föll ut direkt från de Fyra Kopimistiska K-na.

Det här är ytterligare ett tecken på att vi är på rätt spår, och att Kreativitet, Kopiering, Samarbete och Kvalitet verkligen är grundläggande principer som förtjänar att studeras ytterligare.

Kopiera och Sprid!

…………

CC-BY-NC Christian Engström

7 kommentarer

 1. Det här inlägget har jag väntat på länge. Jag gillar kopimismen även om jag mer ser den som ett debattinlägg än en erkänd religion. Men när det är religion ni bygger så har det också oroar mig just med vilken sexualmoral som skulle utvecklas. Det är ju _väldigt_ enkelt att föreställa sig ett förbud mot preventivmedel och icke reproduktivt sex mot bakgrund av kopiering och remix som grundpelare. Nu är det ju hyggligt folk involverade idag, men betänk hur religiösa fanatiker brukar vara och lägg på några hundra år så tror jag du anar att det behövs tryckas mer på alla former av sex och kärlek som en hyllning.

  Som en parentes kan jag också påpeka att användandet av ett operativsystemspecifikt kortkommando som helig bön/ritual är lite olycklig. Det understryker också datorcentreringen och gör att det framstår som en efterhandskonstruktion baserad på forumkommentarer av typen ”vi har faktiskt religionsfrihet här och min religion är fildelning”. Även om det kanske är mitt i prick så är det lite synd då jag tycker det kopimistiska tankebygget har vissa meriter utöver att vara ett inlägg i fildelningsdebatten. För visst tusan är kopiering livets grund. Så lyft blicken 😉

  Kommentar av Bork Vigdisdottir — 9 augusti 2013 @ 19:44

 2. ”Ingen av de här formerna av sex kan visserligen ge upphov till barn, men det är ju uppenbart att de har med sex att göra. Även sex som inte leder till barn är i sig en hyllning till Kopieringen, det första av Kopimismens fyra K.”

  Det här hänger faktiskt inte ihop. Sex är inte kopiering, det är först efter befruktning som detta sker. Sex som inte leder till barn är väl snarare något som är emot kopiering eftersom man oftast då inte vill att det ska ske en kopiering.

  Hyllar du även cancer? Detta är ju en kopiering som väl också bygger på remix via icke önskvärda cellförändringar. Cancer är väl den ultimata hyllningen av Kopimismen?

  Nej det här hänger inte ihop för fem öre, allt syftar till att försöka legitimera piratkopiering med vidare och vidare utbroderingar och logiska felsteg.

  Kommentar av nejtillpirater — 9 augusti 2013 @ 22:04

 3. OT: Nu när Obama skall komma till Sverige så vore det väl bra om PP bad TPB att inte lägga ned förrän ett tag efter att han åkt hem – annars kommer säkert Carl Bildt att passa på att ta åt sig ”äran” för nedsläckningen…

  Kommentar av Ten More Weeks? — 10 augusti 2013 @ 6:41

 4. nejtillpirater skrev: ”Sex som inte leder till barn är väl snarare något som är emot kopiering eftersom man oftast då inte vill att det ska ske en kopiering”

  Med samma logik: Musiker som övar i ett garage utan att det leder till skivkontrakt är väl snarare något som är emot kreativitet om det sker för nöjes skull… 😉

  Kommentar av Du är ju helt förvirrad grabben! — 10 augusti 2013 @ 6:47

 5. Framtidens stora sexualmoraliska strid inom c:a två generationer lär väl för övrigt snarare stå mellan de som hävdar att sex bara bör ske mellan människor (och där befarar jag att åtminstone den nuvarande HBT-fronten i Sverige kan komma att hamna) och de som kommer att hävda att varje fri människa skall ha rätt att bygga om och modifiera sina androida sexrobotar som de vill; vare sig det handlar om att få dem att se ut som mangafigurer, Jesus, en drogfnaskversion av Barbie/Ken eller någon aktuell virtual reality movie star.

  Kommentar av Hightech Onan — 10 augusti 2013 @ 7:21

 6. Det är djupt olyckligt när politiska partier blandar sig med religion. Stat och politik bör vara helt skilda och fria från all slags religion.
  Just nu är det väl bara KD och SD som har en religiös värdegrund, det är olyckligt att PP nu väljer att vara med i den gruppen.

  Kommentar av Thomas — 11 augusti 2013 @ 14:00

 7. @Thomas Kan inte annat än att hålla med fullständigt där… Det är också den åsikten som just nu förs fram av en mängd ateistiska organisationer, just att PP förlorat sitt existensberättigande pga dessa haranger… Det är tyvärr inte första gången heller som herr Engström lyckas sätta PP i blåsväder i just dessa kretsar… Sorgligt tyvärr att en enda person kan förstöra så mycket för partiet (för så vitt jag kan se är det enbart Engström inom PP som anser att kopimismen och PP har någon koppling… Iaf den enda som verkar synas bland andra) :/

  Kommentar av EtherMan — 13 augusti 2013 @ 22:24


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: