Christian Engström, Pirat

29 juli 2013

Kopimistiska högtider för de fyra årstiderna

Filed under: kopimism — Christian Engström @ 19:26

Klicka för att läsa de tidigare delarna av den Kopimistiska skapelseberättelsen

(Det här är en fortsättning på den Kopimistiska skapelseberättelsen)

En av fördelarna med att vara en religion är att man får föreslå helgdagar, som staten sedan kan förvandla till dagar när man slipper gå till jobbet. Även om det kanske kan dröja ett tag innan den första regeringen i världen erkänner en Kopimistisk högtid på på det sättet, bör vi vara redo. Högtider är en viktig del av alla religioners ritualer.

Kopimismen är baserad på vetenskapen, och ur vetenskaplig synvinkel finns det fyra dagar om året som är speciella i objektiv bemärkelse. Det är sommar- och vintersolståndet, och vår- och höstdagjämningen.

De här fyra dagarna är speciella inte bara för den moderna vetenskapen. De har också betraktats som heliga och speciella dagar av de flesta förkristna religioner, från druiderna vid Stonehenge och de fornnordiska vikingarna till babylonier och azteker och kineser och Gud (någon av dem) vet hur många andra religioner.

Eftersom både den moderna vetenskapen och en uppsjö av uråldriga religioner är överens om att de fyra speciella dagarna på solåret är speciella, kan vi följa båda traditionerna och utnämna dem till Kopimistiska helgdagar. Det är extra välkommet med tanke på att ett av målen för Kopimismen är att föra Vetenskapen och Religionen närmare varandra. Kan vi kopiera från bägge på samma gång är det perfekt.

Och eftersom vi har fyra årstider och fyra Kopimistiska K, kan vi  ägna var och en av de fyra helgdagarna åt en egen Grundläggande Princip. Men vilket Kopimistiskt K ska vi fira vilken årstid?

Intressant nog visar det sig att vi kan göra en direkt och mycket naturlig mappning mellan de fyra årstiderna och de Fyra Kopimistiska K-na:

 • Vår — Kreativitet. Våren är när hela naturen sjuder av nytt liv. Som människor känner vi det också, när ljuset kommer tillbaka och till slut vinner över mörkret. Vårdagjämningen är en lämplig högtid för att fira Kreativiteten, och glädjen att få leva i ett kreativt universum som bubblar av liv.
 • Sommar — Kopiering. Sommaren är när de korn som fallit i den goda jorden växer upp och ger hundrafaldig frukt. Det är Kopieringens mirakel, som upprätthåller livet självt. Den Kopimistiska sommarsolståndsritualen ska vara en hyllning till Kopieringen i alla dess former, inklusive sex. Som tur är har vi solid fornnordisk grund att stå på här. Det mesta av det traditionella svenska midsommarfirandet, från den falliska midsommarstången till lekarna man leker runt den, härstammar från fornnordiska fruktbarhetsriter vid sommarsolståndet. Även om vi skulle kunna göra det svenska midsommarfirandet till en Kopimistisk hyllning till Kopieringen utan att egentligen behöva ändra någonting alls, kan vi kanske ändå förbättra den ännu mer genom att gå tillbaka till källorna och se om det finns några fornnordiska ritualer som vi kan återuppliva i en mer ursprunglig form.
 • Höst — Samarbete. I det gamla bondesamhället var hösten när alla samarbetade för att bärga skörden. Vi kan antagligen få inspiration från gamla skördefester för att fira höstdagjämningen till Samarbetets ära.
 • Vinter — Kvalitet. Åtminstone förr i tiden, före centralvärmen och elektrisk belysning dygnet om, var vintern en lugn tid när det inte hände så mycket, och en tid för eftertanke. Det passar bra ihop med Kvalitet, som är något vi behöver reflektera över i stillhet ibland för att inte bli blinda för den. I naturen, på ett grymmare och mer direkt sätt, är vintern den tid när organismerna som försöker överleva får sin Kvalitet testad, och det naturliga urvalet rensar ut dem som inte håller måttet. Den här sista aspekten kanske inte är världens muntraste utgångspunkt för att börja skapa ritualer för vintersolståndsfester, men vårt behov av att reflektera över tillvaron lite då och då är något definitivt förtjänar att lyftas fram av en årlig högtid.

Med det här har vi början till ett Kopimistiskt kyrkoår med högtider.

Även om mappningen mellan de Kopimistiska K-na och de fyra årstiderna inte nödvändigtvis är central för den Kopimistiska tron, är det ändå ett uppmuntrande tecken att vi kan göra den så lätt om vi vill. De kommer till och med i rätt ordning.

Om världen bara vore en samling meningslösa sammanträffanden, då skulle det här vara ett av dem. Men vi tror ju att världen innehåller mer än så, så vi är fria att se det som ytterligare ett tecken på att vi är på rätt spår med vår tro.

Kopiera och Sprid!

…………

This sermon is also available in English as chapter 16. Kopimist Holidays For the Four Seasons in the English version of the Kopimist creation myth

CC-BY-NC Christian Engström

6 kommentarer

 1. O när det kommer till religion säger jag: ”………..”!

  Religion i vilken eller annan form som helst har inget att göra med mänskligheten överhuvudtaget.
  Det som bevisat har förstört o försenat mänsklighetens utveckling i tusentals år ska vi inte uppmuntra i nån fom överhuvudtaget.

  Annars håller jag med dig till hundra Christian!

  Kommentar av Jan — 30 juli 2013 @ 0:09

 2. @Jan #1

  ”Det som bevisat har förstört o försenat mänsklighetens utveckling i tusentals år ska vi inte uppmuntra i nån fom överhuvudtaget.”

  I detta fall håller jag faktiskt med dig. Det känns aningen bakåtsträvande att söka stöd för sina läror via en religion eller sekt.

  Kommentar av nejtillpirater — 30 juli 2013 @ 6:42

 3. I sammanhanget kan man väl påminna om att den kristna kyrkan gärna övertog befintliga högtider och gjorde dem till sina. Kopiering är inte något nytt. 🙂

  Kommentar av Johan Tjäder — 31 juli 2013 @ 9:35

 4. @Jan (#1): Religion har allt med mänskligheten att göra. Ingen annan varelse på den här planeten uppvisar något som helst religiöst beteende. Religiositeten är en del av den mänskliga varelsen. Det gäller att förstå det och hantera det. Men bli av med det kan vi inte.

  Själv väljer jag att stödja ett tämligen stort moderat samfund för att inte ge alla dårfinkar och galenpannor onödigt stort utrymme.

  Kommentar av Johan Tjäder — 31 juli 2013 @ 9:40

 5. Johan Tjäder:

  ”Religion har allt med mänskligheten att göra. Ingen annan varelse på den här planeten uppvisar något som helst religiöst beteende. Religiositeten är en del av den mänskliga varelsen. Det gäller att förstå det och hantera det. Men bli av med det kan vi inte.”

  Ingen o inget är född religiös!!

  Varken djur eller människa.

  När det gäller människor ÄR det så enkelt att dom blir påverkade av sina föräldrar o det är dokumnterat sen tusentals är.

  Alltså:
  Religion har inte att JOTA med varken djur eller människor att göra….Religion är som du själv säger bara en ursäkt för dårfinkar o galenpannor att få en megafon att förkunna sina galenskaper.

  Det ska vi inte underbygga i nån form i NÅT parti överhuvudtaget!
  Vilka samfund du stödjer är jag inte intresserad av för övrigt då jag inte har en aning om vilka dom är.

  Att bli av med dumheterna kan bli ett problem håller jag med till 100 procent, men det är jävligt långt från att gå med på att uppmuntra idioterna….

  Ha det

  Jan

  Kommentar av Jan — 1 augusti 2013 @ 2:25

 6. ”Den Kopimistiska sommarsolståndsritualen ska vara en hyllning till Kopieringen i alla dess former, inklusive sex. Som tur är har vi solid fornnordisk grund att stå på här.”

  ”…kan vi kanske ändå förbättra den ännu mer genom att gå tillbaka till källorna och se om det finns några fornnordiska ritualer som vi kan återuppliva i en mer ursprunglig form”

  Helt fucking underbart. Christian. Guldstjärna i Asgård. 😀

  Kommentar av Carl Johan Rehbinder — 8 augusti 2013 @ 1:44


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: