Christian Engström, Pirat

25 juli 2013

Samling bakom piratflaggan i EU-valet

Filed under: val,valplattform — Christian Engström @ 13:08

Henrik Alexandersson (Hax), som på dagarna arbetar som politisk assistent åt mig i Bryssel, skriver ett inlägg om en strategi för Piratpartiet i EU-valet 2014.

Själv har jag i allt väsentligt samma åsikt som Hax när det gäller EU-valet. Det är inte särskilt förvånande, eftersom det här är något som vi diskuterat mycket på kvällarna i Bryssel.

Piratpartiet har ett skarpt och relevant politiskt program inför EU-valet. Vi vill stoppa övervakningssamhället, göra fildelning lagligt och stå upp för internets frihet. Allt det här är frågor som ligger på EU’s bord, och där vi har visat att vi gör nytta genom att finnas på plats i Bryssel. Piratpartiet är också EU-kritiskt, och kräver ett nytt grundfördrag som ska antas i en folkomröstning. Annars tvingas Sverige börja fundera på allvar på om vi måste lämna EU.

Hax har också några förslag rörande Piratpartiets lista i EU-valet. Även här håller jag med om vad han skriver. Jag tycker gärna att vi kan öppna listan för lite fria kandidater från både vänster och höger. Och jag håller helt med Hax om vem som vore det perfekta ankaret på Piratpartiets EU-lista 2014…

Läs mer hos Hax: EU-valet 2014: Samling bakom piratflaggan!

3 kommentarer

 1. Med fria kandidater, menas då folk som inte håller med om PPs grundvärderingar? Om det inte menas det så hade väl dessa kandidater varit ytterst välkomna på PPs lista igår också hoppas jag, så jag ser inte vari förändringen består. Kanske att man går från att ha detta som mål till att omsätta det i valbara kandidater – i så fall önskvärt!

  Kommentar av Jesper — 25 juli 2013 @ 14:44

 2. […] på valsedeln till nästa års EU-val. Förslaget har bland annat stöttats av Christian Engström på hans blogg. Tyvärr är Hax lite sent ute i den här diskussionen, och eventuellt motsägs hans förslag av […]

  Pingback av Hax är sent ute om fria kandidater | Anton Nordenfur — 25 juli 2013 @ 15:53

 3. Jag tror det är viktigt här att poängtera att den sista meningen i Christians stycke om vad piratpartiet kräver (”Annars tvingas Sverige börja fundera på allvar på om vi måste lämna EU.)” är hans egna värdering och inger piratpartiet står bakom. Partiet har inte tagit något beslut om att villkora att stanna kvar i unionen med att ett nytt fördrag tas fram. Partiets åsikt i frågan är endast: ”På sikt är det nödvändigt att förhandla fram ett helt nytt EU-fördrag, som gör EU demokratiskt och transparent. Detta fördrag måste godkännas dels i en folkomröstning över hela EU, dels av parlamentsbeslut eller folkomröstning i varje stat som ska vara med i unionen enligt det nya fördraget.” Jag tror inte att det var Christians avsikt att implicera att åsikten om att vi eventuellt kan behöva lämna EU i framtiden var partiets, men fötr att undanröja alla oklarheter är det nog lämpligt att framhålla att så alltså inte är fallet.

  Piratpartiet anser inte att Sverige tvingas börja fundera på allvar på om vi måste lämna EU om det inte kommer ett nytt fördrag. Det är en privat åsikt hos vår parlamentariker och inte partiets gemensamma ståndpunkt i frågan.

  Kommentar av Mattias Bjärnemalm — 25 juli 2013 @ 22:32


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: