Christian Engström, Pirat

16 juli 2013

EU-parlamentet tar sommaruppehåll

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 13:40
Smultronsnus

Ännu så länge får snuset i Sverige smaka vad det vill

Nu har EU-parlamentets sommaruppehåll börjat. Verksamheten drar igång igen sista veckan i augusti. Då fortsätter behandlingen av ett antal lagstiftande rapporter:

 • Dataskyddsdirektivet handlar om att ta fram en gemensam förordning för hela EU för skydd av persondata. Idag är det reglerat av ett direktiv som är grunden för den svenska Personuppgiftslagen PUL. Tanken att ha gemensamma regler för hela EU var nog bra, och kommissionens ursprungliga förslag var faktiskt ganska bra. Men sedan har det varit den största lobbykampanjen i EU-parlamentets historia. Ett antal stora företag (många amerikanska) har lobbat för att vattna ner förslaget och göra det så meningslöst som möjligt, så att ”big data” ska få göra mer eller mindre vad de vill. I det ansvariga utskottet LIBE ligger just nu 4000 ändringsförslag, där de allra flesta går i helt fel riktning. I höst får vi se hur det går med den vidare behandlingen. Man skulle ju hoppas att Prism-skandalen och Edward Snowdens avslöjanden om USA’s massövervakning av oss alla får kollegorna i andra partier att tänka till, och trots allt stödja en strikt reglering av hur personuppgifter får hanteras. Men om det verkligen blir så, det kommer nog antagligen bero mycket på hur stor uppmärksamhet den här frågan får i debatten runt Prism-skandalen. Det lär knappast hända av sig självt.
 • ”Musikdirektivet” heter egentligen någonting mycket längre, men det handlar om att dels få lite ordning och reda på alla insamlingssällskap (alltså STIM, typ) i Europa, dels förhoppningsvis göra det lättare att kunna köpa musiklicenser för onlinetjänster. Jag har speciellt fokuserat på att få så höga krav som möjligt på öppenhet och transparens runt hur insamlingssällskapen hanterar pengarna som de samlar in för artisters och författares räkning, och på att de verkligen betalar ut pengarna så snabbt och korrekt som möjligt. På den punkten är det idag lite si och så, så det behövs tydliga regler. Enligt EU-kommissionens utredning som ligger till grund för direktivet ligger insamlingssällskapen i EU tillsammans på flera tiotals miljarder kronor som de samlat in men inte betalt ut till artisterna och författarna, i vart fall inte ännu. Hittills har insamlingssällskapen fått behålla pengarna själva om de inte har kunnat hitta rätt personer att betala ut pengarna till. Det blir en direkt belöning till insamlingssällskap som slarvar, alltså. I förslaget till direktiv som vi antog i det ansvariga utskottet JURI för någon vecka sedan finns en paragraf om att medlemsstaterna (till exempel Sverige) om de vill ska få bestämma att de här pengarna hamnar i en fond för kulturella ändamål. Den fonden skulle bland annat kunna användas för att göra det möjligt för bibliotek att digitalisera sina samlingar och lägga ut på nätet. Nästa steg för att få igenom det här direktivet är att få ministerrådet gå med på det också. Det arbetet börjar i höst.
 • Varumärkespaketet är ett lagstiftningspaket om varumärkessystemet i Europa. Vi har idag ett varumärkessystem som på det hela taget fungerar bra. Det mesta i varumärkespaketet är tekniska detaljer, där en del kan vara vettiga justeringar, men där mycket nog mest är onödig klåfingrighet, även om det inte är några större frågor. Men jag har hittat åtminstone två mycket politiska och kontroversiella frågor insmugna i paketet. Dels vill de att varumärkesrätten ska utvidgas så att tullen ska få beslagta varor som bara passerar genom frihamnarna i EU, även om varorna är helt lagliga i landet som de ska skickas till. Om det här går igenom kommer det att försvåra tillgängligheten till generiska mediciner, som samma sätt som ACTA hotade access to medicines. Dels vill de utvidga varumärkesrätten så att tullen ska få beslagta helt äkta varor som är köpta helt legitimt via internet från företag utanför EU. Det skulle då betraktas som varumärkesintrång om du som privatperson köper en helt äkta iPhone från en website i Hongkong, istället för att gå någon till Apples butiker i EU. Det här kommer vi fortsätta diskutera i det rättsliga utskottet JURI i höst.
 • Nätverkssäkerhetsdirektivet är ett fånigt och meningslöst litet direktiv som dök upp i utskottet för inre marknad IMCO nu före sommaren. Idag sker säkerhetsarbetet på internet till stor del med hjälp av mer eller mindre informella samarbeten mellan de privata operatörerna, olika myndigheter och polisen. Ansvaret ligger på medlemsstaterna eftersom det är en polisfråga, och det omfattande samarbetet bygger på frivillighet. EU-kommissionen vill klampa in och föreskriva att allt ska samordnas av en enda myndighet i varje land, som ska rapportera till EU-kommissionen. Det bästa vore om parlamentet säger slänger ut direktivet i dess helhet, men vi får se hur det går i IMCO i höst.
 • Tobaksdirektivet handlar ur svenskt perspektiv om snus i första hand. Det gick dåligt i omröstningen i miljö- och hälsoutskottet ENVI. EU-parlamentet vill fortsätta förbjuda snus utanför Sverige, och även om det ser ut som att vi på nåder får behålla rätten att smaksätta snus i Sverige, är det ännu inte säkert att EU kommer hålla fingrarna borta från det svenska snuset. I höst sker först omröstningen i plenum och sedan förhandlingar med ministerrådet. Här vill det till att den svenska regeringen inte viker sig platt, som folkhälsominister Maria Larsson (KD) har visat sig benägen att göra hittills.

Men allt det här är i höst. Nu skiner solen, och jag tänker ta mig en snus. Som åtminstone ännu så länge får smaka precis vad den vill, och inte innehåller några förmanande pekfingrar från EU.

…………

Foto Christian Engström, får användas fritt CC0

Annonser

2 kommentarer

 1. Var så god: lägg dig i gräset och snusa liten stund. Men var lite vaken ändå, så att du inte sväljer snuset och magen blir prillans illa vid sig av det. Lev väl, lev gott och skönt.

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 17 juli 2013 @ 8:16

 2. Apropå det där om ”cybersäkerhet” och EU:s konstiga tolkningar av sådant; har du hört något nytt om CleanIT?

  Kommentar av Ano Nym — 18 juli 2013 @ 22:12


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: