Christian Engström, Pirat

9 juli 2013

Piratpartiet: Ökad transparens stärker de små artisternas rätt

Filed under: collecting societies — Christian Engström @ 12:04

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Europaparlamentets rättsliga utskott (JURI) har i dag antagit en rapport om reformering av de insamlingssällskap (till exempel Stim) som samlar in ersättning till artister och andra upphovsrättsinnehavare.

– Det är på tiden att denna verksamhet blir mer transparent, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentets rättsliga utskott för Piratpartiet.

– Under årtionden har insamlingssällskapen främst gått de stora artisternas och skivbolagens ärenden. Nu stärker vi de små artisternas rätt. Till exempel tvingas insamlingssällskapen nu upprätta register över vilka verk de företräder och att strama upp sin rapportering. Att detta inte har skett tidigare är fullständigt hårresande, säger Christian Engström.

– De nya reglerna kommer också att göra det lättare för gränsöverskridande aktörer som Spotify och iTunes att verka i Europa, säger Christian Engström.

-Upphovsrätten behöver reformeras i grunden, för att anpassas till en uppkopplad värld. Men fram till dess att det sker, så måste dagens system vara så öppet, tydligt och transparent som möjligt, avslutar Christian Engström.

Läs också:
Pressmeddelande från Gröna gruppen i parlamentet
Tidigare bloggpost med bakgrund

Annonser

3 kommentarer

 1. Hur påverkas de som betalar? Måste de detaljrapportera om vilken musik de spelar?

  Jag tänker på det Copyriot har skrivit om Sami och deras inkassering från till exempel närbutiker etc

  ”Beträffande offentliga framföranden baseras ersättningen på ett statistiskt underlag, av kostnadsskäl.”

  Om förslaget innebär att det införs en rapporteringsskyldighet för användarna, som får ta hela kostnaden, kan jag inte se den omedelbara förbättringen.

  Jag litar inte på förslag från EU, därför frågar jag.

  För övrigt, i dessa dagar när Sveriges Radios grammofonarkiv läggs ner är det utmanande att Stim, Sami, Copyswede etc inte betalar ett öre för arkivering och klassificering av ljudverk. De borde finansiera Grammofonarkivet!

  Kommentar av viktualiebroder — 9 juli 2013 @ 13:21

 2. Ääh, länk till Copyriot

  http://copyriot.se/2011/04/14/rapporteringsskyldighet-for-hogtalarmusik/

  Kommentar av viktualiebroder — 9 juli 2013 @ 13:21

 3. @viktualiebrodern:

  Jag har gjort vad jag har kunnat för att kämpa emot rapporteringskrav på användarna, men jag har inte lyckats helt på den punkten. (Det rimliga vore att det regleras i kontrakten mellan insamlingssällskapet och användaren, men att ansvaret för att det blir gjort ligger på insamlingssällskapet.)

  Jag tror dock inte att man ska kunna tolka skrivningarna som att alla barer och frisörsalonger måste föra bok över exakt vilka låtar som spelas som bakgrundsmusik. Det skulle ju vara uppenbart orimligt i praktiken. När den konsoliderade versionen av vad som röstades igenom i JURI blir tillgänglig ska jag titta på just den här punkten, och se vad som kan behöva göras.

  Kommentar av Christian Engström — 10 juli 2013 @ 9:30


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: