Christian Engström, Pirat

7 juli 2013

Ett samtal om EU i Almedalen

Filed under: demokrati i eu,informationspolitik — Christian Engström @ 11:35
Se samtalet om EU hos SVT Play (31 min)

Se samtalet om EU hos SVT Play (31 min)

I måndags i Almedalen deltog jag i ett samtal om EU i programmet Pers Hörna, som direktsändes i SVT. Det finns att titta på hos SVT Play. Jag kommer in i programmet vid 10:50, efter ett flygande byte med Carl Schlyter (MP).

Diskussionen leds av Per Malm (som brukar hålla en sådan här diskussion med tre EU-parlamentariker varje månad när vi är i Strasbourg). De övriga gästerna är Jytte Guteland (S), som vill komma in som ny i EU-parlamentet, och statsvetaren Marie Demker, som har studerat väljarbeteende i EU-val.

Jag pratar om hur det känns att ibland rösta mot min egen åsikt bara för att vi lovade det före valet, och varför jag kandiderar för att få fortsätta representera Piratpartiet i EU en mandatperiod till.

Det är ett fantastiskt kul jobb att vara EU-parlamentariker för Piratpartiet, och det blir ännu roligare av att det går bra och är tydligt att vi gör skillnad.

  • Vi stoppade ACTA-avtalet tillsammans med aktivister i hela världen i juli 2012. ACTA var ett ”handelsavtal” mellan EU, USA och några andra länder, som skulle lett till hårdare fildelarjakt och mer övervakning på nätet. Med Piratpartiet på insidan av parlamentet och engagerade medborgare som tog till gatorna och demonstrerade på utsidan, kunde vi vinna den här segern.
  • En partigrupp har kopierat vårt program om legaliserad fildelning, och antagit det som officiell ståndpunkt i EU-parlamentet. Det är den Gröna gruppen (där jag sitter med som oberoende ledamot). Vi behöver naturligtvis få ombord fler politiska grupper än bara de Gröna (och Vänstergruppen, som också brukar rösta fildelningsvänligt i praktiken). Men vi har bevisat att vi kan få våra idéer att spridas genom att vara i Bryssel och prata med politiker från andra länder och partier.


I samtalet i Almedalen kommer jag också in på hur Piratpartiet är ett EU-kritiskt parti, och hur vi har blivit ännu mer kritiska ju mer vi har sett med egna ögon hur odemokratiskt EU fungerar idag.

Att nästan allt ont vad gäller fildelarjakt och massövervakning verkar komma från EU är ingen slump. Det beror på att EU som det ser ut idag är felkonstruerat ur demokratisk synvinkel. Om Sverige ska kunna vara kvar som medlem i EU måste vi komma till rätta med de här problemen snarast.

Se programmet hos SVT Play (31 min, jag kommer in vid 10:50)

2 kommentarer

  1. Jag tycker Christian gjorde en riktigt bra insats!

    Alla som deltog i samtalet gjorde ett vaket, skärpt och sympatiskt intryck. Vad Christian var bättre än Jytte på var saklighet. Jyttes vilja att prata arbetslöshet blev bara difus och hängandes i luften. Christian hade kunnat gjort samma misstag med ”integritet”, men undvek det. Christians korta och sakliga inlägg var perfekta för forumformatet. Det visade en vilja att deltaga, men inte bre ut sig och dominera. Snyggt jobbat!

    Kommentar av TTime — 7 juli 2013 @ 16:17

  2. – Valet är ju litet speciellt. Elva partier som är i närheten att ta mandat och i det här valet blev det Piratpartiet som stod för överraskningsmomentet. Man måste också komma ihåg att Moderaterna är i regeringsställning. Vi kommer inte att gå till väljarna med enfrågeresonemang och med populistiska utgångspunkter. Vi tar ansvar för Sverige.

    Kommentar av Dick O. Glover — 7 juli 2013 @ 19:59


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: