Christian Engström, Pirat

4 juli 2013

Visa och Mastercard är internets fiender

Filed under: Electronic Payments — Christian Engström @ 7:42

Pressmeddelande från Piratpartiet:

De amerikanska kreditkortsföretagen Visa och Mastercard har beslutat att blockera alla betalningar till VPN-tjänster, alltså tjänster som gör att man kan dölja sitt IP-nummer på internet.

– Det här gör det svårare att vara anonym på nätet och lättare att övervaka vad alla gör. Visa och Mastercard är internets fiender, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet.

En av de svenska tjänster som drabbas är Ipredator, som drivs av den tidigare Pirate Bay-talesmannen Peter Sunde.

– Det är fullständigt oacceptabelt att kreditkortsföretagen ensidigt bestämmer vilka företag som får bedriva verksamhet i Sverige. De bör acceptera alla lagliga verksamheter.

-Det är viktigt att slå fast att det inte är ett brott att vara anonym, avslutar Engström.

Länk till bakgrundsaterial:

https://torrentfreak.com/mastercard-and-visa-start-banning-vpn-providers-130703/

…………

Tidigare blogginlägg om hur Visa och Mastercard blockerar företag

Andra om ämnet: Techdirt

16 kommentarer

 1. Det här är en jättefarlig strategi för kortföretagen. Främst förstås för att allt fler inser att vi har lagt stor makt över vår ekonomi och vårt näringsliv i händerna på två amerikanska företag som tillgodoser sina intressen lite som de har lust och det kan drabba vem som helst. EU borde se till att det åtminstone finns en allmän infrastruktur för betalningar i Europa. (Banköverföringar finns iofs med Swift/IBAN.)

  Men i ett juridiskt perspektiv tycker jag att de ännu en gång blottar sig för frågor om medverkansansvar. För om de nu tar ställning mot VPN-tjänster, vilka andra tjänster är det då som de medverkar till att finansiera som de kanske inte borde? Om de nu tycker att det är en betaltjänstleverantörs ansvar att ta ställning, betyder det då att de tar ansvar för all skit som man kan köpa med deras kreditkort. Har man en gång börjat blocka, då måste man fortsätta.

  Det är ju därför förmedlingsprincipen är så monumental. Den som endast förmedlar en tjänst ska inte kunna göras ansvarig för innehållet. Men nu går Visa och Mastercard in och bryter den principen och säger att de vill ta ansvar – men då kan man inte göra det punktvis – då får man allt ta ansvar för hela sin affärsverksamhet.

  Det är dags att söka fram all skit som man kan betala med Visa/Mastercard och fråga dem om de står för det.

  Kommentar av Johan Tjäder — 4 juli 2013 @ 9:41

 2. Det är inte bara VPN-tjänster som de gett sig på. Nyligen tvingade kortföretagen Payson att avsluta sina kontrakt med företag som t ex säljer sexleksaker eller hälsotillskott.
  Vi har också sett hur de stoppat betalningar till säljare av skräckfilm, då de representerar olämplig kultur. Visa/MC förmedlar heller inga pengar till det de anser vara olämplig politik, därför tog man bort t ex Wikileaks och Nationell Idag. Jag stödjer förstås inte den senare, men däremot deras rätt att verka som alla andra politiska grupper.

  Inget av de ovan nämnda verksamheterna är olagliga. Att vi inte ska få köpa en massagestav över Internet kan bara förstås från ett amerikanskt nymoralistiskt perspektiv.

  http://www.voodoofilm.org/nyheter/skrackfilm-2653
  https://www.flashback.org/t2172447
  http://www.ehandel.se/forum/betalsystem/6618-payson-ska-helt-ploetsligt-bli-rumsrena-dagens-skaemt-eller-2.html

  Kommentar av Henrik Anton — 4 juli 2013 @ 10:44

 3. Hade det funnits digitala kontanter, alltså en statligt driven betalningsförmedling, så hade

  a) deras beslut varit direkt grundade i lag och, nåja, mindre i godtycke (fast Riksbanken har ju för avsikt att, i vinningssyfte, att vägra inlösen av utgående sedlar utan att det beslutet går att överklaga. Men en lagändring kan ändra på det, som Piratpartiets vårmöte ansåg)

  b) privata alternativ varit mera försiktiga med att spärra än dagens oligopol.

  Kommentar av viktualiebroder — 4 juli 2013 @ 12:09

 4. Kan inte ni politiker ordna fram en lag för hur betaltjänster skall uppföra sig i EU? Precis som för roaming-tjänster för mobiloperatörer eller Microsofts webbläsare?

  Kommentar av anonymitet är inget brott — 4 juli 2013 @ 12:51

 5. ok, vilket kreditkorts-företag tillåter mig att betala Ipredator och dylika då?

  Kommentar av manen — 5 juli 2013 @ 15:07

 6. […] ”Pirate MEP” Christian Engström anser  att Visa och Mastercard är Internets fiender. I själva verket är det brottslingarna, bl.a. piraterna, som är Internets fiender eftersom det […]

  Pingback av Kortjättar stoppar betalningar till anonymiseringstjänster | Nej till pirater och Piratpartiet — 5 juli 2013 @ 17:58

 7. Ursäkta offtopic, men vad ÄR detta?

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/05/us-blocks-espionage-talks-europe-nsa-prism

  Vad har hänt med mitt alliansfria Sverige och varför sitter jag helt plötsligt i knät på jordens fulaste monster?

  Kommentar av E. — 5 juli 2013 @ 18:17

 8. @manen #5: Titta istället på vilka VPN-tjänster som accepterar Bitcoin och/eller kontanter. Det ger fördelen att det är möjligt att göra anonyma transaktioner också.

  Kommentar av Ano Nym — 5 juli 2013 @ 21:28

 9. @E #7:FYI, i Flashbacks Assange-tråd är ingen särskilt förvånad. Sverige har allt fler tecken på att vara en bananstat. Det är knappast en slump att svenska regeringskanslier och UD i synnerhet har problem med grundlagens offentlighetsprincip.

  Kommentar av Anonym — 5 juli 2013 @ 21:45

 10. @Anonym #9

  ”Sverige har allt fler tecken på att vara en bananstat.”

  Exakt vad ingår i din definition av bananstat?
  Vilka länder är bättre och inte bananstater och vad är det som får dem att klassas så enligt dig?

  ”Det är knappast en slump att svenska regeringskanslier och UD i synnerhet har problem med grundlagens offentlighetsprincip.”

  Vilka andra länder har motsvarigheter till offentlighetsprincipen och en bättre tillämpning enligt dig?

  Kommentar av nejtillpirater — 6 juli 2013 @ 7:53

 11. I Sverige har vi offentlighetsprincipen för att stävja maktmissbruk och korruption. I andra länder har de andra grundlagar, och andra sätt, t.ex. oberoende domstolsväsende och författningsdomstolar, för att hålla politiker hederliga. ”JO pekar slutligen på den självgodhet och arrogans som Regeringskansliet visar inför grundlagen” – Dagens Juridik

  Kommentar av Anonym — 7 juli 2013 @ 3:08

 12. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 8 juli 2013 @ 21:16

 13. Ännu en gång visar det sig att piraterna sprider osanningar. Visa och Mastercard förnekar att de ställt krav på Payson.

  http://www.idg.se/2.1085/1.515762/kortforetagen-fornekar-krav-pa-payson

  Kommentar av nejtillpirater — 9 juli 2013 @ 8:58

 14. Som vanligt, Nejtillpirater, blir man tvungen att skriva dig lögnerna på näsan.

  Payson själva har hävdat att påtryckningarna kommit från Mastercard eller VISA.

  Om någon då ljuger kan det logiskt bara vara Payson eller Mastercard och VISA. Men fakta och logik har aldrig hindrat dig förut.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 18 juli 2013 @ 14:00

 15. @Scary #14

  ”Payson själva har hävdat att påtryckningarna kommit från Mastercard eller VISA.”

  Har de? Enligt TorrentFreak/Peter Sunde? (dvs mycket låg trovärdighet). Källa på att Payson själva sagt detta, tack!

  ”Men fakta och logik har aldrig hindrat dig förut.”

  Fakta och logik gör att jag kan kritisera och ta död på alla de rykten, konspirationsteorier och lögner som sprids av pirater som inte orkar kolla upp fakta och/eller har brister i sin logik.

  Kommentar av nejtillpirater — 20 juli 2013 @ 10:22

 16. @Urban/NTP

  ”Fakta och logik gör att jag kan kritisera och ta död på alla de rykten, konspirationsteorier och lögner som sprids av pirater som inte orkar kolla upp fakta och/eller har brister i sin logik.”

  Fakta och logik ar det SISTA du anvander dig av i debatter. Halmgubbar och logner ar mer din stil. Du havdar alltid att du har ratt. Aven da du OVERBEVISAS. Kommer du ihag hur du anklagade Wase for att vara pedofil men nekade att du nagonsin gjort detta? Jag overbevisade dig. Dock sa havdar du fortfarande att du aldrig nagonsig anklagat nagon for att vara pedofil (ett solklart fall av fortal om jag nagonsin sett det). Sa du ar den sista som ska prata om trovardighet.

  Kommentar av YesToPP — 23 juli 2013 @ 4:43


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: