Christian Engström, Pirat

25 juni 2013

Piratpartiet kommer ut som EU-kritiker

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 22:21
Läs mer hos UNT

Läs mer hos UNT

Idag skriver jag i UNT i en replik på ett debattinlägg av Alf Svensson (KD):

Alf Svensson (KD) kan känna sig trygg: Vi kommer att fortsätta kämpa för öppenhet, demokrati och medborgarrätt i EU. Vi kommer att göra det trots motstånd från EPP, det vill säga den partigrupp som KD har valt att ansluta sig till i Europaparlamentet.

Läs min replik hos UNT

7 kommentarer

 1. Mycket bra och på tiden också. 🙂

  Kommentar av Ola Andersson — 25 juni 2013 @ 22:30

 2. Känns bra Christian, PP behövs!

  Kommentar av Bo Wennström — 25 juni 2013 @ 22:31

 3. Riktigt bra skrivit och alldeles korrekt. Hoppas bara de som inte är trogna PP också förstår detta! Keep up the good work!

  Kommentar av ATIX — 25 juni 2013 @ 23:51

 4. skulle gissa på att resolutionen Alf Svensson nämnde sablades ner för att den överskred de gränser som är satta för EU-parlamentet, eller hur gick det med den hrr.EU-parlamentariker?

  also: min röst går till Andersdotter nästa EU-val, så att ingen misstar mig för att vara antipirat 🙂

  Kommentar av manen — 26 juni 2013 @ 16:06

 5. Hej Christian… ett mycket bra svarsbesvär till Svenssons överlag skrivet. Och för att fästa min retoriska uppmärksamhet på det mest väsentligaste jag fann i detta meddelande, citerar jag dina två sista slutsatser: ”För att förändra måste man lyssna och vilja samarbeta. Där kan (PP) leverera, till skillnad från (SD).

  Det är just vad jag och min mentor José L Ramirez, menar är retorikkunskapens abc… att visa viljan till samarbete och utveckla förmågan att lyssna till vad den andre säger, att öva upp sin tolkningsförmåga till att bättre förstå… ”vad vi gör med språket och vad språket gör med oss”… att verkligen lyssna och visa sig samarbetsvillig är ju att inte bli hängande kvar vid den identitet som odlas och bara blir produkten av att hela tiden definiera vari olikheten till motparten består och just bara gör skillnaden till det som förenar de stridande parterna.

  På ett elegant sätt, utan att försumpa din och PPs integritet, levererar du på ett avspänt välkomnande sätt, å ena sidan, Svenssons i KDs mindre tillknäppta men dock uniformerade behov av profilering under galgen, samtidigt som du också stänger dörren för resten av Svenssons, klädda i (SDs) betydligt mer xenofobiskt dekorerade, förkrympt opassande, stramt självtillräckliga och intolerant tillknäppta uniform.
  Min positiva tolkning:
  PP levererar inga paket för köp och försäljning över disk till människor som bara betraktas som valboskap. PP lyssnar och försöker underlätta en utveckling av kommunikationen och samarbetet mellan människor på bästa möjliga sätt, vad gäller allt det som rimligen kan sägas, svara an till ett demokratiskt representativt ansvar för alla människors enskilda privatsfär, i deras offentliga egenskap som medborgare på olika samhälleliga nivåer och som världsmedborgare i vardande i en ”rättsstatlig” utveckling, med olika perspektiv på skilda samverkansformer för välfärden kommunalt, regionalt, nationellt och mellanstatligt…

  Så vill jag tolka det PP har att förvänta sig av lyssnandets leverans av ett underlag för oss ”otrogna”… Vi fattar nog tillräckligt, var och en på sitt sätt… framförallt har ”vi” övriga o-uniformerade Svenssons fattat att vi bestulits på vårt politiska ansvar och kommunikativt medborgerliga delägarskap… Om PP vill leverera en vilja att lyssna och samarbeta är bara det ganska så unikt och en god bit på väg till en tradition som snart inte ens bara är munväder… Lyssnadet i handling blir förhoppningsvis en tillräcklig leverans av möjligheten till att fler än jag, för första gången sedan valet 1968, finner det mödan värt att vid nästa marknadsstånd
  ”köpa” PPs hittills mycket goda vilja till stöd i livets slutskede…

  Ps Tecknen på att den gamla korporativstaten Sverige omedvetet börjar utveckla allt fler fascistfasoner av förbrytelser mot rättsstatens grundläggande principer borde PP ta upp i EU än mer megafont… Radiotjänstens rättsvidriga agerande som stat i staten borde bli allom bekant i EU-parlamentets olika skrymslen av demokratiskt sinnat folk.

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 26 juni 2013 @ 17:06

 6. Har du länkat till fel inlägg av Alf Svensson? Jag ser inget samband mellan din replik och hans inlägg.

  Kommentar av Ano Nym — 26 juni 2013 @ 19:22

 7. Det tog inte länge innan jag himlade med ögnonen när jag läste Alf Svenssons debattinlägg. Han må va en erfaren politiker, men ger sken av att trots det inte förstå att man inte fullt kan driva igenom sin politik utan att någonsin kompromissa. Det är klart Svensson vet det! Därför är hans inlägg inget annat än ett oärligt smutskastande.

  Piratpartiet har ju själva valt att sitta i gröna gruppen. Är det då konstigt att man ofta röstar samma som gruppen?

  ”I kristdemokratisk ideologi är subsidiaritetsprincipen en grundpelare.” Jo, tack! Ändå var det inte länge sedan KD ville kasta sin våta överstatliga filt med unkna fördomar över hela Sverige och förbjuda homoäktenskap.

  Förslaget som Svensson kritiserar stöddes av totalt 11 svenska ledamöter. Sverige har 20 mandat i parlamentet sedan december 2011. 55% svenskt stöd alltså, men det är besynnerligt nog Piratparties ledamöter som ensamma ådrar sig Svenssons (och Guds?) vrede.

  Kommentar av Kloker — 26 juni 2013 @ 19:46


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: