Christian Engström, Pirat

24 juni 2013

USA snokar i Europaparlamentets e-post

Filed under: NSA — Christian Engström @ 15:14
Smári McCarthy i Bryssel 2011, när NSA läste hans email

Smári McCarthy i Bryssel 2011, när NSA läste hans email

Jag kan väl inte säga att jag är förvånad – men nu har vi USA och dess säkerhetsbyråkrater snokande i vår e-post i Europaparlamentet.

Det är Mashable som avlöjar att USA begärt ut information om två Wikileaks-medarbetares kommunikationer från Google. En av dem är islänningen Smári McCarthy.

Det gör oss på piratkontoret i Bryssel intresserade. Vi känner Smári och vi har använt honom som konsult för att ta fram en rapport om Island som “informationsparadis” och tänkbart centrum för cloud computing (www.islandsofresilience.eu).

En snabb koll visar att vi (genom Erik Josefsson) har haft kontakt med Smári via hans Gmail-konto om denna rapport under den aktuella tidsperioden.

Nu handlar det inte om några hemligheter, det är inte det. (Och hemligheter skriver vi inte om på Gmail.) Men här finns en viktig principfråga.

USA är inne och rotar i e-post mellan Europaparlamentet och människor som har politiska utredningsuppdrag. Detta är fullständigt oacceptabelt.

USA skall inte spionera på politiska partier. USA skall inte spionera på ledamöterna i Europaparlamentet. USA skall inte snoka runt i det dagliga politiska arbetet i Europa.

Nu är jag mest förbannad. Sedan skall jag fundera över hur vi skall hantera det här. Förmodligen kommer jag att ta upp frågan på formell nivå här i Europaparlamentet.

Läs mer hos Mashable

…………

Andra om ämnet: Smári McCarthy, ArsTechnica

 

Foto av Christian Engström, fritt för publicering CC0

21 kommentarer

 1. […] Originally published in Swedish. […]

  Pingback av US wiretapped the mail of the European Parliament | William Bowles.info — 24 juni 2013 @ 16:39

 2. Du använder även Windows där i Bryssel, eller hur?

  Kommentar av steelneck — 24 juni 2013 @ 18:03

 3. Vad är det för jävla kommentar?

  ”Du använder även Windows där i Bryssel, eller hur?”

  Är det en ursäkt eller rättfärdigande för att man skall få snoka obehindrat?
  Är det användarens fel som använder Windows och därmed är dum i huvudet och förtjänar att snokas på?

  Jag har bara börjat värma upp…….

  Kommentar av anders — 24 juni 2013 @ 19:22

 4. Tja, att använda Windows gör en både till offer, gärningsman och angivare. Sen att folk inte förstår det är en annan sak. Visst jag provocerar och det fungerar..

  Kommentar av steelneck — 24 juni 2013 @ 20:08

 5. Steelneck skrev:

  [A]tt använda Windows gör en både till offer, gärningsman och angivare.

  Ja, tyvärr. Mycket bra formulerat.

  Du använder även Windows där i Bryssel, eller hur?

  Jag hade använt Ubuntu som mitt primära operativsystem i ett decennium, och skrivit ett open source-projekt för Linux (glindra.org), innan jag tvingades byta tillbaka till Windows när genierna bakom Ubuntu bestämde sig för att inte bara byta till idiotinterfacet Unity, utan också för att samtidigt göra Gnome Classic så obekvämt och instabilt de kunde, för att straffa alla som bara ville ha kvar sitt gamla sätt att jobba och inte ville låtsas att deras fullt fungerande laptop plötsligt hade blivit en telefon med begränsade möjligheter.

  Sedan dess har jag gjort ett antal försök att installera olika Ubuntu-varianter (Kubuntu, Xubuntu och Gnome Classic i en massa varianter), men fått lov att överge dem alla eftersom de kraschat på min dator.

  Nu i helgen gjorde jag ett nytt försök, och (väldigt preliminärt) verkar det som att Ubuntu 12.04 LTS med Gnome Classic (no effects) kanske möjligen är stabil på min dator. (13.04 är inte ens installerbar med WUBI, och Gnome Classic med effekter klarar inte alt-tab och hänger sig varje gång man försöker byta workspace.)

  Så, ja, jag håller med om att jag har varit både offer, gärningsman och angivare i ett par år genom att använda Windows. Men vad har jag haft för alternativ?

  Kommentar av Christian Engström — 24 juni 2013 @ 20:40

 6. […] Originally published in Swedish. […]

  Pingback av US Wiretapped Pirate Party in European Parliament | PopularResistance.Org — 24 juni 2013 @ 20:58

 7. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 24 juni 2013 @ 21:09

 8. […] USA snokar i Europaparlamentets e-post. […]

  Pingback av USA snokar i Europaparlamentets e-post | Urbansundstrom's Weblog — 24 juni 2013 @ 21:14

 9. Linux Mint FTW! Tar vid där Ubuntu faller…

  Kommentar av Luke Skynetwalker — 24 juni 2013 @ 21:30

 10. Varför plågar du dig med Ubuntu? Fri mjukvara är fri, det finns över 300 andra distributioner och i exakt alla inklusive Ubuntu kan du själv välja din skrivbordsmiljö, hur den skall fungera osv, valen är närmast oändliga.

  Mer allvarligt dock. Något PP borde börja tala om där ”nere i EU” är att styra bort från inlåsta plattformar. Till att börja med inlåsningar på serversidan, att få bort system som bara accepterar låsta klienter som ytterst kontrolleras av företag som (uppenbarligen) vid behov går i främmande makts ledband. Det skulle vara en mycket god början. EU behöver ha kontroll över sin egen kommunikation och databehandling, likväl som att enskilda nationer behöver det. Här i sverige är administrationen minst lika aningslös som i EU, så även i de flesta andra länder. Detta är en av grunderna till att västvärlden beter sig som mycket väldresserade hundar när imperiet ger kommando. Vi är fullständigt i händerna på USA beträffande all kommunikation och databehandling, betänk här att detta gäller även ekonomiska transaktioner.. I detta är det intressant att NY-stock exchange snurrar på fri mjukvara i sin backend där börsen själv har kontroll över programmen.

  Kommentar av steelneck — 24 juni 2013 @ 21:48

 11. Christian, med risk att starta heliga krig; provat Mint? Även Debian har blivit bättre men kräver fortfarande en ”linuxmekaniker” för vissa delar, tyvärr…

  Ubuntu har tyvärr blivit för experimentiellt just nu, vilket är synd då Ubuntu ett tag var den absolut bästa distron. Unity var faktiskt inte SÅ illa, bara annorlunda; jag föredrar till och med Unity över Gnome 3. Däremot är allt annat skit de kör med lite väl mycket, speciellt Amazon-grejen och hela MIR-grejen gör mig lite tveksam till om Ubuntu är bäst long-term. Därför rekommenderar jag Mint just nu.

  När Ubuntu lugnat ner sig om några år så provar jag säkert igen, tills dess tycker jag Debian fungerar utmärkt för mina egna behov… 🙂

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 24 juni 2013 @ 22:19

 12. De letar ju bara efter terrorister. Undra hur många dom hittar i Europaparlamentet? T-ordet börjar bli uttjatat…

  Kommentar av anon — 24 juni 2013 @ 22:39

 13. Läste en kommentar hos Rick som ger ett visst perspektiv, både på Christians bloggpost och denna kommentars-diskussion. Jag tar mig friheten att översätta den här:

  NSA är en amerikansk säkerhetstjänst med uppdrag att spionera på främmande makt, de har nu blivit upptäckta med att.. spionera på främmande makt.

  FRA blev ju lite griniga av bloggbävningen som uppstod då, inte så konstigt kanske eftersom de har samma uppdrag, att ”signalspana” på främmande makt. De vill givetvis göra detta i hemlighet, så tyst och omärkbart som möjligt. Ett stort problem består just i vad som börjat diskuteras här. I stort sett alla datorprogram som europeiska politiker använder, kontrolleras av amerikanska företag. Nästan alla program har sluten källkod och det finns många gånger ingen möjlighet att kontrollera hurvida dessa program sas. ”ringer hem” eller tvärt om svarar när ”mamma ringer”. Betänk här att detsamma ofta gäller brandväggar, där tillverkaren av brandväggen är amerikansk och ofta har ett tätt samarbete med Microsoft och lyder givetvis under amerikansk lag. Detta på samma sätt som att tex. Telia, Tele2 Bahnhof osv.. enligt lag är tvingade att föra över trafik till FRAs ”samverkanspunkter”.

  För USA som ett globalt imperium är bla. NSAs spionage av stor vikt för imperiets säkerhet, i dagens värld jämförbart med kontrollen över energitillgångar. Ordet säkerhet skall i detta sammanhang förstås som förmågan att upprätthålla imperiet, vilket givetvis går på tvärs med de flesta andra länders suveränitet. Väldigt mycket av spioneriet är troligen riktat mot just politiker och företag. Idag behöver inte USA längre några industrispioner, företag använder amerianska datorprogram kan i många fall tom får att helt ge upp kontrollen över sin information genom att locka dem att spara datan i ”molnet”.

  Kommentar av steelneck — 25 juni 2013 @ 1:49

 14. @steelneck:

  En liten randanmärkning: Jag håller det för osannolikt att FRA skulle placera en samverkanspunkt hos Bahnhof. I FRA:s ögon är detta en högst opålitlig aktör, där risken för läckor är överhängande. Men givetvis har du rätt att FRA-lagen ser ut som den gör.

  Kommentar av Fredrik — 25 juni 2013 @ 7:38

 15. Det jag reagerar över är inte att NSA påkommits med att spionera – detta har, som Steelneck tog upp, inte direkt varit en nyhet.

  Det jag reagerar över är att NSA-medarbetare som anställts genom en process menad att söka fram hyperintelligenta personer med okorrumperbar personlig integritet nu beslutar sig för att bli whistleblowers för att deras samvete inte tillåter dem att fortsätta med sitt jobb.

  Skillnaden mellan de skeptiska IT-gurus som varnat för massavlyssning rent allmänt och Edward Snowden är endast en. Snowden vet från sitt jobb hur informationen som insamlas används. Och blir plötsligt en av USA’s mest jagade män. Frivilligt.

  Det skrämmer mig. För vad det betyder är att USA’s bruk av den informationen de har är både aktivt och menligt mot gemene man.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 25 juni 2013 @ 9:49

 16. Nu är det väl så att USA varit inne och rotat hos Google och inte hos Europaparlamentet? I så fall handlar det om det som tekniskt kallas överskottsinformation och det är ju ett känt problem.

  Så den här sortens avlyssning kan leda till integritetskränkningar som inte varit avsedda, vilket understryker problemen med t.ex. datalagringsdirektivet.

  Det förvånar mig dock att så lite diskussion väckts i Europa om den avlyssning som skett på vår sida via UK, som dessutom förmodas vara en konventionsstat i Europakonventionen. Den brittiska regeringen borde ha mycket att svara på.

  Och historien visar på en allvarlig brist i Europakonventionen. Det borde inrättas en Europa-kommisarie med uppgift att självständigt granska och åtala stater som bryter mot Europakonventionen. I dag kan bara den som drabbas föra talan, och det är ju lite svårt att bevisa vad som händer på t.ex. FRA p.g.a. alla hemligstämplar.

  Kommentar av Johan Tjäder — 25 juni 2013 @ 11:45

 17. I detta fallet gjorde faktisk NSA rätt. De tittade i eposten hos en riktad individ som de hade misstankar mot. Det är en riktad avlyssning mot en misstänkt person. Att då denna då råkar göra saker åt en MEP är faktisk ointressant och förmodligen något NSA förmodligen inte ens visste om.

  Sedan kan man då kanske fråga sig om misstankar i sig är tillräckligt höga för att då personen skall undersökas – men det är egentligen en annan fråga. Hade personen haft konto hos EU parlamentet så hade det även vart en helt annan fråga. Som det är nu – så är det i det stora hela inget att hänga upp sig på och inget att driva vidare.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 25 juni 2013 @ 12:23

 18. Väldigt många försöker nog snoka… I open-source operativsystem kan åtminstone koden granskas, men där är det å andra sidan desto fler som kan bidra och då fler som kan försöka smyga in sin egen spionkod. I slutändan måste man kunna lita på någon… Hårdvaran som tillverkas, kompilatorer, drivrutiner, operativsystem, alla små programvarupaket du kör på datorn, web-browser, router, internetleverantören o.s.v. Internetleverantörer vore nog den enklaste punkten.. försöka bli polare med internetleverantör och betala för att de snokar åt en. Telekombolag har ju avslöjats göra detta i diktaturer, så vad skulle hindra dem göra det i demokratier?? Då kan du dessutom göra man-in-the-middle attacker på https och andra former av certifikat-beroende kryptering.

  Kommentar av gurra — 25 juni 2013 @ 12:51

 19. USA är inne och rotar i e-post mellan Europaparlamentet och människor som har politiska utredningsuppdrag. Detta är fullständigt oacceptabelt.

  Kommentar av Shelby H. Dotson — 30 juni 2013 @ 2:15


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: