Christian Engström, Pirat

11 juni 2013

Debatt i EU-parlamentet om Prism

Filed under: NSA — Christian Engström @ 9:56
EU-kommissionen företräddes av kommissionären för hälsofrågor, som råkade vara där sedan debatten innan

EU-kommissionen företräddes av kommissionären för hälsofrågor, som råkade vara där sedan debatten innan

Europaparlamentet har just debatterat PRISM – USA’s avlyssning av allt vi gör på internet. Debatten var en rätt förutsägbar historia.

EU-kommissionen gav intryck av att vara lätt oroad och höll väldigt tyst om allt övervakningssamarbete med USA som den redan har lurat Europaparlamentet att gå med på. Det var inte ens den relevanta kommissionären (Cecilia Malmström, som har hand om övervakningsfrågor), utan kommissionären för hälsofrågor som var i kammaren.

Den borgerliga EPP-gruppen låg lågt. Sossarna var svävande. De brittiska konservativa var så överslätande de bara kunde komma undan med, och pratade om hur viktigt det är med ett fint samarbete med USA.

Från liberalt och grönt håll var kritiken dock mer svidande. Man påminde om all övervakning som EU ägnar sig åt. Och man tog upp Swift (EU lämnar ut uppgifter om folks banktransaktioner till USA) och PNR (detaljerade personuppgifter om flygpassagerare) – som är frågor där EU inte har haft några problem med att skyffla över känslig persondata till USA.

Jag skulle förstås gärna ha sagt några väl valda ord i den här debatten, men formatet var sådant att jag inte kunde få någon talartid. Jag fick nöja mig med att ge moraliskt stöd och applådera de bra inläggen.

Det skall bli intressant att se om den här historien kommer att påverka arbetet med EU’s persondataskydd och göra det lättare att göra någonting bra på det området. (Länk: https://dataskydd.net/ )

Eller om allt bara rullar på som vanligt efter att de stora partigrupperna fått säga lite trevliga och till intet förpliktigande floskler.

…………

Läs mer hos Europaportalen

Annonser

6 kommentarer

 1. […] sysselsätta sig med så de inte stör. Varför skulle de annars heta så snärtiga saker? Och så låtsas man bekymrad från officiellt håll och ibland gör man en taktisk […]

  Pingback av Enligt Min Humla » Ge mig det blå pillret — 11 juni 2013 @ 10:57

 2. Halvt off topic och en utslängd fundering. Det kommer att komma fler avslöjanden och något jag misstänker vi kommer att få lära oss är att de lyckats infiltrera utvecklingen av vissa datorprogram, framförallt då program med sluten källkod, men kanske även att något fritt programprojekt rent av drivs av folk som jobbar för NSA. Det vore nästan konstigt om de inte lyckats med detta.

  Kommentar av steelneck — 12 juni 2013 @ 10:34

 3. #Steelneck
  Vi kan väl gå hela vägen och förbereda oss på avslöjanden om att någon högt uppsatt person i Piratpartiet hela tiden rapporterat… 😉

  Kommentar av viktualiebroder — 13 juni 2013 @ 8:31

 4. Jag ser också igen att Vivianne Redding bryr inte om EU medborgare som är ”US persons” (de svenskar som bor i Sverige som tyvärr födds i USA, de svenskar som fortfarande har Amerikansk visum (green card), och barn til Amerikanerna). Detta är ok til EU parliamentet att Prism att USA spionera mot dessa svenskar. Detta är rasism.

  Detta är precis samma sak på gang med den hemliga FATCA, vars USA förhandla med USA om ”transparency”, men alla förhandling är bakom stängda dörrar. Så skall Sverige snart ger över svenska namn til USA för USA att lägga stora straff på dem. Straff från USA på svensk medborgare — i Sverige — eftersom de har en PPM konto i Sverige. $10,000 straff per konto. Och igen, USA var på EU Parliamentets golv for att se til att EU skall göra vad USA säga. Otroligt!!!

  Kommentar av Mark Twain — 15 juni 2013 @ 12:56

 5. http://www.thelocal.se/39522/20120306/

  Detta här skall snart händer med 50,000 svenskar som tyvärr är också ”US persons”

  Kommentar av Mark Twain — 15 juni 2013 @ 12:58

 6. […] EU-kommissionen företräddes av kommissionären för hälsofrågor, som råkade vara där sedan debatten innan Europaparlamentet har just debatterat PRISM – USA’s avlyssning av allt vi gör på internet. Debatten var en rätt förutsägbar historia.  […]

  Pingback av Debatt i EU-parlamentet om Prism | pirate party... — 17 juni 2013 @ 12:59


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: