Christian Engström, Pirat

8 juni 2013

Obamas PRISM och EU’s datalagringsdirektiv

Filed under: datalagringen,FRA,NSA — Christian Engström @ 12:30
PRISM logotype

USA’s övervakningsprogram PRISM registrerar vad du gör på nätet

Avslöjandet att USA ägnar sig åt omfattande rutinmässig övervakning av oss alla har slagit ner som en bomb i media, trots att ingen egentligen borde vara förvånad. Men bättre sent än aldrig. Äntligen har uppbyggnaden av storebrorssamhället fått den uppmärksamhet den förtjänar, i vart fall för ögonblicket.

Det började med att den brittiska tidningen The Guardian i förrgår avslöjade att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA samlar in miljontals uppgifter om telefonsamtal varje dag från teleoperatören Verizon (och alldeles säkert alla andra telefonoperatörer också). Det följdes av avslöjandet igår att NSA’s övervakningsprogram PRISM samlar in användardata från Apple, Google och andra sociala medier och kommunikationstjänster.

I bägge fallen handlar det om urskiljningslös övervakning och registrering av allt och alla, utan koppling till någon specifik brottsmisstanke.

Det är lätt att fördöma Obamas amerikanska administration, och skulle han bli ställd inför riksrätt och bli avsatt som president vore det välförtjänt. Men även politiker i Sverige och EU är delaktiga i massövervakningen.

I Sverige har vi dels FRA-lagen, som Alliansregeringen pressade igenom år 2008 trots omfattande protester. Den ger Försvarets Radioanstalt rätt att samla in och lagra i princip vilken information som helst om vad vanliga människor gör på nätet och vem de har kontakt med via telefon. Enda kravet är att FRA kommer ihåg att kalla det för ”signalspaning” istället för ”massövervakning” när de pratar om det offentligt.

Vi har också Datalagringsdirektivet 2006/24/EC, som EU antog 2006, och som Aliansregeringen införde i Sverige år 2012. Förutom de fyra Allianspartierna stöder även Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna datalagringsdirektivet i Sverige. Bara Piratpartiet, Miljöpartiet och Vänstern är emot.

Datalagringsdirektivet kräver (bland annat) att telefonoperatörer ska lagra ”metadata” om alla telefonsamtal, det vill säga vem som ringde vem, när och hur länge samtalet pågick, och var de två telefonerna befann sig om det gäller mobiltelefoner. Det här visar sig vara — surprise! — precis den information som USA är intresserat av att få från telefonoperatörer enligt de hemliga dokumenten som The Guardian fått tillgång till, och som ligger till grund för avslöjandet i förrgår.

I USA ligger fokuset i den här affären på att den amerikanska befolkningen blir övervakad av den egna — amerikanska — säkerhetstjänsten. President Obama försöker slingra sig om det, men ingen utom de allra mest naiva eller ideologiskt förblindade lär väl tro honom.

Vad Obama inte ens gör något försök att förneka är att NSA massövervakar utlänningar — svenskar och européer till exempel. Att både FRA-lagen och datalagringsdirektivet handlar om att samla in exakt de data som det nu blivit bekräftat att den amerikanska säkerhetstjänsten är intresserad av är faktiskt ingen slump.

I Sverige bör vi rikta fokus mot de svenska politiker som hjälper USA bygga upp storebrorssamhället genom lagar som FRA-lagen och datalagringsdirektivet. De politikerna kan vi stoppa genom att helt enkelt låta bli att rösta på dem i valen 2014.

…………

Andra om ämnet: Piratpartiet, Anna Troberg (PP), Henrik Brändén, Rick Falkvinge, Opassande, Henrik Alexandersson, Copyriot, Zacs åsikter på ett fat, Full Mental Straightjacket, SvD, Washington Post,

21 kommentarer

 1. Mindre än om fjorton dagar är Datalagringsdirektivet, IPRED, fildelningen på riksdagens bord för ett avgörande. Detta via en motion från Maria Ferm (MP). Dagen är utsatt till 17:e juni.

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/vervakning-fildelning-och-in_H002N225/

  Kommentar av minata — 8 juni 2013 @ 12:44

 2. Inte nog med att politiker i EU och Sverige är delaktiga i massövervakningen, de är själva offer för denna massövervakning. Det innebär att USA har har tillgång till känslig, privat information om samtliga folkvalda politiker i hela Europa, om samtliga anställda i offentlig tjänst. Det säger sig själv att denna information kan komma att användas som påtryckningsmedel för att infiltrera och påverka beslut i en riktning som gynnar amerikanska intressen

  Kommentar av Johan — 8 juni 2013 @ 12:49

 3. […] Obamas PRISM och EU’s datalagringsdirektiv (Christian Engström, PiratemMEP) […]

  Pingback av Free and thinking » Kära storebror – ska jag börja med Puma Swede eller Ace Frehley? - IDG.se - Störst på it-nyheter — 8 juni 2013 @ 14:13

 4. Jag kan berätta en liten hemlighet. DLD är helt meningslöst för det är bara en liten bråkdel av operatörerna som lagrar. Vad jag förstått är straffen för att inte lagra bara en bråkdel av kostnaden för lagring och det finns så många kryphål att man kommer undan hur lätt som helst.

  Kommentar av Vänster Wiki (@Vansterwiki) — 8 juni 2013 @ 14:19

 5. Kommer du ihåg nyheten i samband med FRA-debatten när Odenberg mycket stolt visade upp sig tillsammans med Michael Chertoff, när de undertecknade ett samarbetsavtal gällande bla. ”signalspaning”, sådan data och vidareutveckling av detsamma. Obama kan nog vara tämligen sannigsenlig när han säger att NSA inte massövervakar amerikaner, detta på exakt samma sätt som FRA och många andra länders motsvarigheter säger detsamma. Liknande avtal är givetvis skrivna med de flesta andra länder. Lite förenklat så spionerar sverige på amerikaner för amerikaners räkning och amerikaner spionerar på svenskar för svenskars räkning. Detta har blivit big business hos diverse osäkerhetstjänster (Jo, de sprider osäkerhet, det är vad de ever på) och olika dominerande och värdsomspännande spionföretag som facebook, microsoft osv..

  Kommentar av steelneck — 8 juni 2013 @ 14:27

 6. I still can’t read Swedish, at least not properly so i’ll just leave this here: http://talkingpointsmemo.com/archives/2013/06/is_this_who_runs_prism.php This link/source can be balanced by this one: http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/06/07/startup-palantir-denies-its-prism-software-is-the-nsas-prism-surveillance-system/ Palantir is the same company that joint forces with HB Gary for assaulting wikileaks using unconventional warfare. Currently, it’s trying to buy seats in the public debate by sponsoring conferences etc.

  Kommentar av Samir Allioui — 8 juni 2013 @ 14:40

 7. […] behövs. För det är som Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström skriver i en bloggpost som kommenterar det […]

  Pingback av Free and thinking » Piratpartiets EU-parlamentariker till årets Almedalsvecka i Visby - IDG.se - Störst på it-nyheter — 8 juni 2013 @ 16:16

 8. Vi borde konkretisera vad den här övervakningen innebär. Ta fram olika tänkbara scenarier där informationen missbrukas. Dels för att få folk att inse allvaret, dels för att hålla uppe debatten.

  Tack Christian för det enormt viktiga arbete du utför.

  Kommentar av Henrik Anton — 8 juni 2013 @ 16:32

 9. You should try to get the EP to sign a declaration that, as shown by many cases, the USA clearly does not respect human rights or the right to privacy any more and that this fact should be reflected, acknowledged and addressed in all decisions and statements concerning any cooperation or data sharing.

  Kommentar av anonymous — 8 juni 2013 @ 17:55

 10. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 8 juni 2013 @ 20:16

 11. Man borde ju kunna ställa som krav för fortsatt informationsutbyte med EU att USA tillträder den Europeiska konventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Det är ju faktiskt så att vårt privatliv skyddas av Europakonventionen och det borde helt enkelt inte vara tillåtet för EU att dela med sig av upplysningar rörande folks privatliv utan den registrerades samtycke eller med stöd av Europakonventionen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 8 juni 2013 @ 21:10

 12. Det är ingen fara. Alla överreagerar.

  Snart kommer nejtillpirater och klargör allting och idiotförklarar alla som av någon anledning skulle tycka att detta inte är fenomenalt bra.

  Rimligen är ju (enligt nejtillpirater och övriga med samma syn på tillvaron) alla eventuella kritiker terrorister, pedofiler, eller producenter av barnpornografi, eller allt på samma gång. För vem skulle kunna ha något att invända mot något som på något sätt, oavsett hur långsökt och oavsett med vilka konsekvenser, skulle kunna användas för att för allmänheten låta påskina att man faktiskt GÖR NÅGOT ™?

  Kommentar av Bengt — 9 juni 2013 @ 0:28

 13. Jag har bloggat följande på min socialdemokratiska blogg.

  Varför ett Piratparti när det finns ett Miljöparti.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=60534

  Och avslutar bloggen med följande ord:

  Piratpartiet. Lägg ner och dö. Vi har ju Miljöpartiet De Gröna.

  Kommentar av minata — 9 juni 2013 @ 9:03

 14. Lite info om minata som kommenterar här…
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=56835

  Kommentar av betwobee — 9 juni 2013 @ 11:42

 15. Bod(s)trömsamhället är fullbordat. (Minata 19:30)

  Kommentar av minata — 9 juni 2013 @ 11:58

 16. Whenever people parot the EC stating that PRISM is a US Internal affair, you could kindly point them towards this document: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A5-2001-0264+0+DOC+PDF+V0//EN&language=EN Both Brittain and the Netherlands ( Together the biggest internet exchange in the world ) are collaborating on mass surveilance wich is being fed into PRISM. The authors of this euparl doc printed a nice quote on page two:
  ”Sed quis custodiet ipsos custodes”
  ( Juvenal (ca. 60 to 130 AD), Sat. 6, 347 )

  Kommentar av Samir Allioui — 9 juni 2013 @ 16:34

 17. Fascinerande att se det monumentala ointresset för detta i svensk media och från svenska politiker.

  Kommentar av JohJoh — 9 juni 2013 @ 21:03

 18. Vad Obama inte ens gör något försök att förneka är att NSA massövervakar utlänningar — svenskar och européer till exempel. Att både FRA-lagen och datalagringsdirektivet handlar om att samla in exakt de data som det nu blivit bekräftat att den amerikanska säkerhetstjänsten är intresserad av är faktiskt ingen slump.

  Kommentar av Nanette N. Bright — 14 juni 2013 @ 22:24

 19. @JohJoh:

  Fascinerande? Snarare fullständigt förväntat, men naturligtvis lika oroande som alltid…

  Kommentar av Ano Nym — 15 juni 2013 @ 23:20

 20. Søren Schønberg , som leder EU-kommissionens kommande utvärdering av datalagringsdirektivet, säger att i de länder där datalagringsdirektivet redan implementerats hämtas det i genomsnitt ut privat information 140 000 gånger om året. I Frankrike hämtar man ut information 500 000 gånger. I Polen, där man är allra flitigast, hämtar man ut information en miljon gånger om året.

  Kommentar av Erik Gibson — 16 juni 2013 @ 13:52


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: