Christian Engström, Pirat

30 maj 2013

Valfläsk från EU-kommissionen om roaming

Filed under: Roaming — Christian Engström @ 16:00

På DN:s förstasida kan vi läsa ”EU: Ska bli billigare att surfa utomlands” – och inne i tidningen ”Roamingavgifter försvinner i EU”.

Detta är, vad jag kan bedöma, en ren propagandafint.

Om man kollar vad EU-kommissionär Neelie Kroes egentligen sa så var det följande, riktat till Europaparlamentets ledamöter…

    ”I want you to be able to go back to your constituents and say that you were able to end mobile roaming costs.”
    (…)
    ”It is my belief that we can deliver such a package – this full, final, package – around Easter 2014. Imagine that.”

Förslaget ska läggas fram nästa påsk, en månad före EU-valet, enligt kommissionären. Då är mandatperioden i praktiken redan slut inne i EU-parlamentet.

Förra gången EU-parlamentet behandlade roaming-frågan blev svaret att man inte tänkte göra något av betydelse. (Även om det också marknadsfördes som att ”EU sänker roamingkostnaderna”.) I dag är det samma ledamöter, samma positioner och det kommer att bli samma resultat.

Dataroaming i Europa fortfarande på tok för dyrt” skrev mer sansade och välinformerade aktörer (Piratpartiet, alltså).

Utspelet är ren propaganda från EU-kommssionen, i en form som kan användas av ledamöter av Europaparlamentet för att föra väljarna bakom ljuset – och få dem att tro att deras folkvalda verkligen har gjort något populärt.

Nyckelorden i EU-kommisionärens tal är ”I want you to be able to say…”. Att det sedan inte är sant är en annan sak. Hennes jobb är att leverera sound-bites som ledamöter som söker omval i maj 2014 kan använda.

Och media sväljer bete, krok och sänke…

Piratpartiet slogs intensivt för att faktiskt få ner roamingkostnaderna till rimliga nivåer när frågan faktiskt var uppe för lagstiftning för ett år sedan. Tyvärr förlorade vi. Hade kommissionen gjort de här uttalandena , i samband med lagstifningsarbetet, då hade det varit till stor hjälp. Men då var det helt annat ljud i skällan från kommissionen. Ibland undrar man om det inte finns någon gräns för hur billigt valfläsk får vara.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet den 25 maj 2014.

…………

Update: Not ALL the swallowed it hook, line and sinker: ”EU Commissioner tells parliamentarians that delivering net neutrality will garner votes

Annonser

3 kommentarer

 1. ”sväljer bete, krok och sänke” … trodde det hette ”svälja med hull och hår” på svenska… fast vad vet jag, jag är ju bara en invandrare…

  Kommentar av Anonym — 31 maj 2013 @ 7:47

 2. Apropå EU-val – en viktig lärdom från fallet med förlängda upphovsrätter för skivinspelningar det är att det i Europaparlamentets arbetsordning borde finnas en bestämmelse med innebörden att lagstiftningsärenden som inte slutligen avgjorts före parlamentsval automatiskt ska tas upp till ny prövning i det nyvalda parlamentet.

  Det är en viktigt demokratifråga som alla i parlamentet borde kunna enas kring, att folkets röst i val bör ge genomslag i aktiv politik. I så fall borde påverkansarbetet för det starta nu.

  Formfrågor kan tyckas tråkiga, men de spelar absolut en viktig roll i det parlamentariska arbetet. Att behärska formen är en fördel för den som kan. Ledamöterna bör ta kontrollen över processen och inte lämna den i händerna på talmannen och hans tjänstemän.

  Kommentar av Johan Tjäder — 31 maj 2013 @ 11:54

 3. Förutom att vara valfläsk är detta en bricka i EU-Kommissionens spel för att kuna föra över makten över telekomreglering till EU-nivå och göra nationella myndigheter som PTS maktlösa.

  EUs argument för att kunna sälja in denna maktcentralisering är att folk kommer att slippa roamingavgifterna när de reser utomlands. Men detta är en listig fälla med en helt annan agenda. Om EU tar över makten och sen postulerar att: nu har vi EN gemensam marknad för telekomtjänster, inträffar en massa saker som kommer att gynna Deutche Telekom, France Telekom, Telefonica, BT och Telecom Italia. Dessa fem dominerande jättar kan idag inte konsolidera sig på de olika nationella marknaderna för att deras marknadsandelar anses för höga. Men om den marknad de opererar på räknas som EU27 har de plötsligt inte längre ”significant market power”. Istället för att vara tre till fem operatörer som konkurrerar på en nationell marknad är de en av ca 15 aktörer på en ”gemensam och öppen” jättemarknad med ganska blygsamma marknadsandelar.

  Då kan de börja sälja nationella dotterbolag till varandra och få ner antalet konkurrenter till två-tre utan att myndigheterna stoppar detta. Det är just vad de vill. Detta gör att konkurrensen minskar kraftigt och operatörerna kan höja sina marginaler. Att bli av med roaminginkomsterna är ett pris som de stora operatörerna är beredda att betala för att kunna konsolidera sig och minska konkurrensen.

  De fem jättarna börjar känna av hur marginalerna pressas alltmer och inser att det är lättare att korrumpera EUs telekommyndighet bakom kulisserna än att försöka påverka 27 nationella myndigheter som måste försvara sitt agerande på den nationella arenan.

  Dessutom, om EU ska reglera hela Europa med ett monolitiskt regelverk blir det naturligtvis ett medelvärde, vilket innebär att EU måste anpassa sig nedåt till länder som Rumänien, Grekland och Portugal. För länder med en avancerad telemarknad som Sverige blir detta naturligtvis ett steg bakåt.

  Detta är verkligen något för PP att börja bråka om.

  Mer info här:
  http://www.telecomtv.com/comspace_newsDetail.aspx?n=50191&id=E9381817-0593-417A-8639-C4C53E2A2A10

  Kommentar av Max Pont — 1 juni 2013 @ 22:42


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: