Christian Engström, Pirat

29 april 2013

För en faktabaserad och human narkotikapolitik

Filed under: droger — Christian Engström @ 12:11

Jacob Hallén i Piratpartiet har skrivit en föredömlig serie bloggposter där han beskriver de olika droger (lagliga och olagliga) som vi har i samhället, och hur lagen ser på dem:

Det här är ett utmärkt bakgrundsmaterial.

Narkotikapolitiken i Sverige har länge styrts, och styrs fortfarande, mer av dogmer och orealistiska nollvisioner än av fakta och konsekvensanalyser. Det gör att människor dör i onödan, när de skulle ha kunnat leva vidare med en mer human narkotikapolitik som fokuserade på att minimera de skador som drogerna förorsakar, och på att inte göra situationen för de värst utsatta missbrukarna ännu värre genom att hetsa dem med polis.

I länder som Schweiz, Portugal och Nederländerna har man lagt ner ”kriget mot narkotikan” och istället infört en ny humanare politik där missbrukare med problem inte längre behandlas som kriminella, utan erbjuds vård och hjälp istället. Det har både lett till att antalet människor som dött av drogmissbruk sjunkit radikalt, och att de missbrukare som inte har lyckats göra sig kvitt missbruket åtminstone fått ett lite mindre nedbrytande liv.

Sverige borde också följa den här vägen, och lägga om till en faktabaserad narkotikapolitik med skademinimering och humanism som främsta mål.

Piratpartiet vill avkriminalisera användning och innehav av narkotika för personligt bruk (utan att drogerna i sig för den skull legaliseras). Vi tycker att människor som har problem med att de fastnat i narkotikaberoende ska få hjälp och stöd av samhället, istället för att hetsas och trakasseras av polisen.

Det är dags att vi avslutar ”kriget mot narkotikan”, och börjar diskutera narkotikapolitik utifrån fakta istället för dogmer.

1 kommentar

  1. […] Piratpartiets Christian Engström gjorde för några dagar sedan ett intressant inlägg om “En faktabaserad och human narkotikapolitik”. […]

    Pingback av Liberala notiser – Lp-bloggen — 6 maj 2013 @ 14:13


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: