Christian Engström, Pirat

29 april 2013

”En reformerad upphovsrätt” till riksdagens ledamöter

Filed under: Copyright Reform — Christian Engström @ 13:36
Boken "En reformerad upphovsrätt" med följebrev till rikdagens ledamöter

Ladda ner ”En reformerad upphovsrätt” som länksatt pdf

Nu har jag levererat 349 exemplar av boken ”En reformerad upphovsrätt” till riksdagen, för vidare distribution till alla ledamöter. Boken är skriven av Piratpartiets grundare Rick Falkvinge och mig, och handlar om hur Piratpartiet vill reformera upphovsrätten och göra fildelning lagligt.

Jag skickade med det här följebrevet till riksdagsledamöterna:

Kära kollega,

Legaliserad fildelning, kortare skyddstider och vettigare regler för sampling, citat och parodier.

Det är huvuddragen i Piratpartiets förslag till reformerad upphovsrätt, som den Gröna gruppen i EU-parlamentet också har antagit som sin officiella linje.

Den här boken förklarar vad det är vi vill göra, varför det är viktigt, och hur reformen kommer att gynna både konsumenter, artister och samhället i stort.

Jag hoppas du tycker boken är intressant, och jag svarar gärna på frågor och kommentarer.

Sharing is caring!

Christian Engström
Europaparlamentariker för Piratpartiet

Om du också vill läsa boken kan du ladda ner den här, eller beställa den på papper för 29:- (inklusive frakt) från Piratshoppen. Lokalföreningar i Piratpartiet kan beställa boken gratis i lådor om 100 ex från Piratshoppen.

Boken finns också på engelska med titeln The Case for Copyright Reform att ladda ner eller beställa på papper.

Jag hoppas att så många som möjligt av riksdagens ledamöter ledamöter faktiskt läser boken, åtminstone lite översiktligt. Dagens försök att hejda fildelningen med hårdare straff och fler fildelningsdomar fungerar inte. Sverige och Europa måste lägga om kursen.

I EU-parlamentet växer stödet för en reform av upphovsrätten i linje med vad Piratpartiet vill. Den Gröna gruppen har antagit Piratpartiets ståndpunkt som sin officiella linje. Vänstergruppen är i praktiken ombord, och ett antal ledamöter ur andra mindre grupper också.

Den stora Socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet arbetar intensivt med frågan. Jag ser det bara som en tidsfråga innan de också anslutit sig till att stödja reformen, och när det väl händer behöver vi bara lite spridda konservativa ledamöter, exempelvis från de forna östländerna, för att vi ska ha en majoritet i parlamentet.

Piratpartiets copyright-reform är något som kommer att hända, och min gissning är att det kommer att hända nästa mandatperiod, om Piratpartiet blir omvalda till EU-parlamentet i valet 2014.

Nu har den svenska riksdagens ledamöter chansen att slippa bli tagna på sängen.

Annonser

12 kommentarer

 1. När det gäller Österuropa skulle jag sätta mina pengar på att Polen kommer gå före när det gäller upphovsrättsreform. Där diskuteras frågan på allvar inom både de konservativa och socialisterna och det verkar som att konsensus är att det behövs en reform liknande den vi företräder.. Och totalt 51 polska ledamöter utspridda på ett par olika grupper i EU-parlamentet känns som en ganska stabil allierad för Piratpartiet inför 2014-2019.

  Kommentar av Mattias Bjärnemalm — 29 april 2013 @ 13:51

 2. Svenska Dagbladet skriver i dag om hur illegal streaming med svenska rötter växer. Rättsläget är som vanligt lite dimmigt, men den som tittar framställer inga kopior och eventuell cachning som sker faller under e-handelsdirektivet.

  Artikeln visar på ett slående sätt att man inget lärt i underhållningsindustrin. Man fortsätter leverera undermåliga tjänster vilket lämnar öppet för alternativa tjänster. När ska de lära sig att leverera något som är bättre än under-ground alternativen? Det borde väl en så stor industri ändå klara av?

  (SvD skriver även om HBO Nordic. Den senaste i branschen som sumpat till det…)

  Kommentar av Johan Tjäder — 29 april 2013 @ 14:46

 3. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 29 april 2013 @ 21:29

 4. @Johan Tjäder: De där som inte gillar internet har ju tidigare också hårdnackat hävdat att streaming inte är samma sak som nedladdning, det vi kommer att se nu är diverse försök att göra en pudel på den punkten.

  Ett stort grundfel är att tala om kopiering, upphovsrätten handlar inte om det. Det är tillgängliggörande den handlar om.

  Kommentar av steelneck — 29 april 2013 @ 21:32

 5. […] “En reformerad upphovsrätt” till riksdagens ledamöter. […]

  Pingback av “En reformerad upphovsrätt” till riksdagens ledamöter | Urbansundstrom's Weblog — 29 april 2013 @ 21:40

 6. Bra initiativ Christian! Hoppas du får kommentarer från några ledamöter.

  Kommentar av Andreas Kettelhoit — 29 april 2013 @ 23:42

 7. @Andreas Kettelhoit: Det kan tolkas positivt om det inte trillar in kommentarer, av två anledningar. Den första är den gamla ”tiger still och håller med”, den andra handlar om att geniknölarna jobbar, att boken faktiskt satt igång ett funderande och att de inte har några kommentarer under tiden de smälter det som ev. fastnat. Det här är något jag upplevt många gånger, hur mycket välgenomtänkta saker möts av en kompakt tystnad, viket kan kännas lite knepigt, bara för att några månader, ibland år, senare se hur saken fått fäste i bredare lager. Jag tror att Christian mfl. också upplevt detta några gånger, att mötas med tystnad kan vara ett gott tecken. Det kan räcka med att man lyckats träffa rätt i sina formuleringar om saker som andra påstått många gånger.

  Kommentar av steelneck — 1 maj 2013 @ 2:19

 8. […] Engström skickar boken ”En reformerad upphovsrätt” till alla riksdagsledamöter. https://christianengstrom.wordpress.com/2013/04/29/en-reformerad-upphovsratt-till-riksdagens-ledamote… Amelia Andersdotter skriver i Computer Sweden […]

  Pingback av Nyhetsbrev – 130507 « Ledningsbloggen — 7 maj 2013 @ 19:39

 9. […] Engström skickar boken ”En reformerad upphovsrätt” till alla riksdagsledamöter. https://christianengstrom.wordpress.com/2013/04/29/en-reformerad-upphovsratt-till-riksdagens-ledamote… Amelia Andersdotter skriver i Computer Sweden […]

  Pingback av Nyhetsbrev – 130507 « Piratpartiet — 7 maj 2013 @ 19:44

 10. […] ”En reformerad upphovsrätt” till riksdagens ledamöter […]

  Pingback av Free and thinking » Spridda morgontankar från piratland - IDG.se - Störst på it-nyheter — 11 maj 2013 @ 7:01

 11. […] för en reformerad upphovsrätt växer sakta men säkert i Europaparlament, och jag känner mig förhoppningsfull om att det kanske […]

  Pingback av Peter Sunde från The Pirate Bay kandiderar för finska Piratpartiet | Christian Engström, Pirate MEP — 15 maj 2013 @ 10:25

 12. […] är en viktig del av den upphovsrättsekonomi vi har idag. Vi pirater har en hel del synpunkter på hur de lagarna ska reformeras, men det är en annan fråga. När det nu är så att det finns […]

  Pingback av CRM-direktivet: Bra EU-direktiv på gång om ordning och öppenhet i insamlingssällskapen | Christian Engström, Pirate MEP — 17 maj 2013 @ 11:57


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: