Christian Engström, Pirat

19 april 2013

Valsedelsskrivare bevarar valhemligheten för synskadade

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 11:39

Diskussionen om e-röstning har tagit fart efter det att Vallagskommittén har lagt fram sitt förslag. Piratpartiet ser principiella problem som gör att direkt e-röstning är ett hot mot valhemligheten. Men finns det andra och bättre sätt att använda tekniken för att underlätta röstningsförfarandet.

Svenska Dagbladets ledarsida håller med och citerar förslaget jag presenterade på bloggen:

”Låt röstningsdatorn i valbåset skriva ut en fysisk valsedel på papper, med det parti (och det eventuella personkryss) som väljaren har valt. Datorn kontrollerar att det blir en giltig och entydig valsedel. Och alla registrerade partier behandlas lika. Sedan stoppar väljaren den utskrivna valsedeln i valkuvertet, ger det till valförrättaren som lägger det i urnan. Själva röstningen fungerar då precis som med dagens system – men röstningsdatorn säkerställer att det blir en korrekt valsedel som inte kan tolkas fel eller underkännas.”

Handikappförbunden frågar på Twitter om vi kan se något säkert sätt att rösta för personer med synskada som vill göra sina val utan insyn. Det är en väldigt bra fråga, och svaret är mycket glädjande:

Ja, med valsedelsskrivare i vallokalen blir det möjligt för blinda och synskadade att bevara valhemligheten.

I praktiken blir det hur enkelt som helst att lägga till den funktionen. Det enda som behövs är att valsedelsskrivaren har ett uttag för vanliga hörlurar. Stoppar man in hörlurar i uttaget märker appen som ska skriva ut valsedlarna det, och ger feedback med tal, så att den synskadade kan navigera fram till rätt parti och eventuellt personkryss. Eftersom valsedelsappen bara ger feedback om det finns ett par hörlurar anslutna, finns det ingen risk att valhemligheten röjs av att någon står utanför skärmen och tjuvlyssnar.

Handikappförbunden har med sin fråga lyft fram ytterligare ett starkt argument för ett system med valsedelsskrivare i vallokalen. Nu finns den tekniska möjligheten att likabehandla synskadade, och garantera valhemligheten även för den gruppen.

Då är det ett helt rimligt krav från de synskadades organisationer att samhället tar tillvara den möjligheten att ta bort diskrimineringen som dagens system med förtryckta valsedlar ger upphov till.

Annonser

7 kommentarer

 1. Ett alternativ, som är ännu enklare, är en omärkt valsedel (som de blanka idag) där väljaren får skriva en bokstav/siffer-kombination enligt fastställda röstlängder.
  T.ex. vill du rösta på Centerns sjunde person och skriver då C 07. De giltiga alternativen går att läsa på insidan av valbåset osv. Då behövs heller inte miljarder med valsedlar. Alternativt så har man bokstavskombinationer som INTE är partibeteckningar. T.ex BT, PE, XO osv.

  Kommentar av Nicklas Odh (@NicklasOdh) — 19 april 2013 @ 12:28

 2. Nicklas, det är nog ingen vidare bra idé eftersom det skulle öppna upp för en väldigt stor osäkerhet vid försök att tyda människors handstil. Redan idag kan det vara svårt med det fåtal som skriver för hand på en blank sedel. Det slutliga beslutet om tolkning ligger hos länsstyrelsen, i vallokalen läggs de osäkra undan och kommer inte med i det preliminära resultatet på valkvällen. I det fall alla skulle skriva för hand får vi betydligt mer manuellt arbete som både är kostsamt, tar lång tid och dessutom ger ovan nämnda osäkerhet att tolka rösterna.

  Kommentar av Calle, ordförande i vallokal 2010 — 19 april 2013 @ 12:36

 3. I fallet synskadade kanske man skulle kunna tänka sig att den printade valsedeln har stansad blindskrift dessutom för att förhindra att någon manipulerat valmaskinen så fel röstmeddelande kopplas till fel utskrift…

  /Merf – Can you feel it?

  Kommentar av Merf — 19 april 2013 @ 15:02

 4. Med punktskrift på valsedeln skulle det antagligen gå att läsa valsedeln rakt igenom kuvertet, och det vill vi ju inte. Punktskrift på valsedelsskrivarens knappar vore nog bra däremot.

  Kommentar av Björn Persson — 19 april 2013 @ 16:25

 5. Tjockt kuvert -> löst.

  /Merf – Eller vadderat eller what have you.

  Kommentar av Merf — 19 april 2013 @ 16:38

 6. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 20 april 2013 @ 13:31

 7. Valsedelsskrivare har många fördelar. De eliminerar behovet av att distribuera röstsedlar – både till väljarna och vallokalerna. Det spar massor av papper och körda mil för distribution. Det spar också in c:a 4 månader av tid i tryckeri och massor av planering för att valsedlarna ska bli tryckta i tid. Man kan därmed lägga sista dag för anmälan av kandidater mycket närmre valdagen. Sedan så gör det röstningen mycket enklare för dem som poströstar långt hemifrån. De kan med valsedelskrivarens hjälp skriva ut en personröst som ser ut som alla andra.

  Kommentar av Jacob Hallén — 22 april 2013 @ 19:53


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: