Christian Engström, Pirat

17 april 2013

Euro-krisen ödelägger demokratin

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 14:32

Den gemensamma europeiska valutan – euron – har blivit en härskarring som förblindar våra politiska ledare, berövar dem sitt förnuft och binder dem alla samman, skriver jag i en debattartikel om EU.

Läs mer hos Newsmill

Annonser

5 kommentarer

 1. Jaha, de vågar inte ta kommentarer på Newsmill. Då får det bli här.

  Euron är bara en peng, den gör varken till eller från – utan det är hur vi handskas med den som spelar roll. Och det finns varken någon vilja eller mandat att leva efter de villkor som måste få gälla, och då blir det förstås problem. Men politikerna vill vare sig ge upp den eller försöka skaffa sig något folkligt mandat för att reformera EMU så att det kan fungera. Så det är faktiskt riktigt pinsamt och tråkigt att se.

  Det är logiskt och riktigt att ha en gemensam valuta – för hela världen faktiskt – men då måste man ju se till att klara av det.

  Kommentar av Johan Tjäder — 17 april 2013 @ 16:06

 2. Euron är inte bra en peng. Den har en viss struktur, en viss system kopplat till sig som i grunden bestämmer hur euron fungerar. Om det i grunden är trasigt så är euron trasig.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 18 april 2013 @ 8:52

 3. @Anders S LIndbäck
  Om du med ”struktur” menar att det förs en penningpolitik i EMU så är det förstås riktigt. Och det är förstås en berättigad fråga huruvida det är möjligt eller lämpligt att ha samma penningpolitik i ett så stort område som eurozonen. Det är det jag menar med ”handskas”.

  Kommentar av Johan Tjäder — 18 april 2013 @ 9:16

 4. Hela konceptet med FIAT-valutor är genomkorkat. Det slutar ofrånkomligen i de effekter vi ser. Eftersom pengar inte är något annat än förtroende går det att vid behov trycka upp nya. De som får pengarna tidigt kan koncentrera mer ekonomiska värden till sig. De som får pengarna sist, löneslavar m fl, får dem när marknaden anpassat sig efter den nya penningmängden men ärver den ursprungliga skulden pengarna skapades ur. På det hela taget är systemet ett formaliserat och legitimt sätt för vissa människor med inflytande att råna resten av befolkningen och komma undan med det.

  Problemet är att det går att skapa nya pengar utan att ekonomin växer. Idealt skulle penningmängden bara växa med ekonomin, vara en representation för de ekonomiska värden som finns just nu. Guld har den egenskapen. Därför bör valutan åter kopplas till guldet. För så länge som pengar är ett hittepåsystem kommer politiker och andra maktmänniskor att utnyttja det. Svårare än så är det inte.

  Kommentar av Johannes Westlund — 18 april 2013 @ 13:53

 5. Hanteringen av eurokrisen är nog bara en indikator på mycket djupare problem. Du skriver ”Våra ledare är antingen okunniga om demokratiska fundamenta – eller så har de bestämt sig för att strunta i dem. Frågan är vilket som är värst.”
  Det finns ju något som kallas Hanlon’s Razor, som säger att man inte ska tillskriva sådant som kan förklaras med dumhet till ondska, men har vi inte snart passerat stadiet där dumhet räcker som förklaring?

  Kommentar av Ano Nym — 23 april 2013 @ 19:10


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: