Christian Engström, Pirat

4 april 2013

Video: Christian Engström (PP) pratar om basinkomst [65 min]

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 12:56
Se föredraget om basinkomst på Youtube (65 min)

Se föredraget om basinkomst på Youtube (65 min)

I tisdags pratade jag om basinkomst inför ett fyrtiotal åhörare på ABF-huset i Stockholm. Nu finns det en video på 65 minuter på Youtube från föreläsningen, med inklippta diagram för att (förhoppningsvis) göra det begripligt.

Jag presenterar en skiss på hur ett system för basinkomst (medborgarlön) skulle kunna se ut, och gör några första överslagsberäkningar för att se om det ligger inom det möjligas gräns för att finansiera. Svaret på den frågan blir ett preliminärt ja, men för att ge ett mer exakt svar behöver vi samla in mer data om vad dagens system kostar, och vad ett basinkomstsystem enligt förslaget skulle kosta. Att samla ihop den informationen skulle kunna vara en uppgift för någon eller några forskare, men det vore egentligen ännu bättre om arbetet kunde utföras av en svärm på nätet, så att fler personer blir involverade redan från början och kan föra kunskapen vidare.

Förutom att försöka räkna så noga som möjligt för att se om visionen basinomst är realistisk, bör vi redan idag börja se över reglerna för socialbidraget (det kommunala försörjningsstödet) så att de blir generösare och därmed mindre destruktiva och billigare att administrera. Allra första steget för att kunna reformera försörjningsstödet måste vara att staten tar över ansvaret från kommunerna. Det är en reform som är bra på en del andra sätt också.

Referenser och mer diskussion om förslaget till basinkomst finns på https://christianengstrom.wordpress.com/category/medborgarlon/

”Wikiblogg” med inlägg om olika aspekter av basinkomst-frågan (där alla är välkomna att fylla på mer information i kommentarerna):

Tack till Anders Erkéus och Basinkomst Stockholm, som arrangerade seminariet. Det var väldigt roligt att få prata och diskussionen som följde var mycket givande.

 

1 kommentar

  1. att få igång en svärm på nätet kräver antingen att Piratpartiet beslutar om att alla aktiva ska arbeta medvetet med detta och kontakta studenter på skolorna och erbjuda dem att arbeta med vad som innefattar detta som kan kombinera med deras studiearbeten. Man måste organisera detta tydligt ha en speciell hemsida att utgå ifrån.

    Kommentar av Anonym — 7 april 2013 @ 16:32


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: