Christian Engström, Pirat

12 mars 2013

Otydligt om porrförbud i EU

Filed under: censur — Christian Engström @ 15:34

Pressmeddelande från Piratpartiet:

På tisdagen uttryckte Europaparlamentet sitt stöd för en resolution om att förbjuda all slags porr i media.

– Detta är oacceptabelt vad gäller viktiga demokratiska värden som yttrandefrihet och tryckfrihet, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

Det märkliga är att Europaparlamentet beslutade att stödja den tidigare resolutionen (A4-0258/97) om att bland annat förbjuda all slags porr i media – och samtidigt att stryka de ord i dagens resolution som förklarade att det är just det man gör.

– Det här är nipprigt. Det avgörande är ju vad man har beslutat i sak, nämligen att stödja en resolution som bland annat vill förbjuda porr i media. Att stryka de delar av texten som förklarar vad man gjort, det ändrar inget i sak. Det är bara att försöka vilseleda medborgare och media, säger Christian Engström.

– Den goda nyheten är att de delar av resolutionen som ville reglera internet och media ur ett könsperspektiv föll. Det får ses som ett resultat av att Piratpartiet lyft fram det problematiska med dessa förslag. Nu slipper internetoperatörerna bli porrpoliser, säger Christian Engström.

Dagens resolution är inte lagstiftning, utan en så kallad inititivrapport. Vilket innebär att det är en uppmaning till EU-kommissionen (som är den enda institution i EU som har initiativrätt) att lägga fram lagförslag i linje med dagens beslut.

– Vi får hoppas att EU-kommissionen inser det orimliga i det beslut som har fattats i dag och därför avstår från att gå vidare med dessa frågor, avslutar Christian Engström.

5 kommentarer

 1. Christian: Varför utnyttjar inte du denna möjlighet som uppenbarligen verkar finnas i EU-parlamentet?

  Skriv en rapport om något fluffigt som tex jämlikhet eller ren luft eller solsken. Sedan smyger du in några punkter om upphovsrättsreform, budbärarimmunitet och att alla nya lagförslag av samma typ som ACTA skall vara förbjudna som punkt 96, 97 och 98.

  Se om någon upptäcker det och om de gör som brukligt så har EU-komissionen plötsligt att ta hänsyn till de saker EU-parlamentet har klubbat?

  Jag vet att du kan. Hålla god min i elakt spel kallas det väl? 🙂

  Kommentar av Ola Andersson — 12 mars 2013 @ 15:58

 2. Hur röstade svenskarna?

  Kommentar av Jerker Montelius — 12 mars 2013 @ 19:22

 3. Det går inte att veta hur svenskarna röstade, eftersom alla omröstningarna sköttes med handuppräckning och inte med det elektroniska systemet.

  Och, ja, det är fullständigt idiotiskt och odemokrtiskt att vi inte använder det elektroniska systemet i alla omröstningar.

  Se https://christianengstrom.wordpress.com/2011/05/13/more-transparent-voting-in-the-european-parliament/

  Kommentar av Christian Engström — 13 mars 2013 @ 9:43

 4. Hur stor majoritet röstade för förslaget?

  Kommentar av Kung CG — 13 mars 2013 @ 14:06

 5. […] myndigheter med rätt att övervaka och bestraffa. Rent tekniskt blev den antagna resolutionen delvis otydlig, men den rimliga politiska tolkningen är nog att EU-parlamentet sa nej till tanken att försöka […]

  Pingback av Tal i EU-parlamentet: ”Jag ser inget negativt med pornografi” | Christian Engström, Pirate MEP — 13 mars 2013 @ 19:08


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: