Christian Engström, Pirat

5 mars 2013

Piratpartister nominerar Bradley Manning till Nobels fredspris

Filed under: Wikileaks — Christian Engström @ 14:45
Bradley Manning

Bradley Manning

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Piratpartiets ledamöter i Europaparlamentet, Christian Engström och Amelia Andersdotter, har nominerat Bradley Manning till Nobels fredspris.

Manning är den soldat som står inför rätta i USA för att ha läckt information om krigen i Irak och Afghanistan samt amerikanska ambassadtelegram till Wikileaks. Bland de övriga som undertecknat nomineringen märks den isländska alltingsledamoten Birgitta Jónsdóttir och den tunisiske internetaktivisten och ex-ministern Slim Amamou.

– Bradley Manning har gjort en genuint demokratisk gärning. Han har visat vanligt folk vad som sker i de krig som våra ledare för i vårt namn. Och han har avslöjat att våra politiker i verkligheten driver en annan politik än den de gått till val på och fått demokratiskt mandat för, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

– Manning visar ett civilkurage som är allt för sällsynt. Efter att den norska nobelkommittén under flera år delat ut fredspriset till politiska ledare vars insatser för freden kan ifrågasättas, så är det dags att man ger priset till en verklig hjälte. Det säger Amelia Andersdotter, piratpartistik ledamot av Europaparlamentet.

Bradley Manning har suttit fängslad mer än 1.000 dagar. Just nu pågår rättegången mot honom i USA, i vilken han riskerar att dömas till livstids fängelse.

Läs hela nomineringen här:
http://www.globalresearch.ca/bradley-manning-nobel-peace-prize-nomination-2013/5325138

…………

Uppdatering: TT rapporterar om nomineringen med ett pratminus från mig:

– Manning har avslöjat att USA har begått krigsförbrytelser och det är en välgärning. Tyvärr sitter han i amerikanskt fängelse för det, säger Engström.

17 kommentarer

 1. Haha, precis som att Norge skulle våga ge priset till någon som USA:s regering ser som ”ond”. Stor chans…
  Men givetvis är han en mycket bättre kandidat än t.ex. Obama.

  Kommentar av JohJoh — 5 mars 2013 @ 14:56

 2. Utmärkt bra nominering!

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 5 mars 2013 @ 15:30

 3. Han är hur som helst en förrädare av sitt land och givet vad han gjort så har han kommit lindrigt undan.

  Det är inte speciellt demokratiskt att självsvåldigt bryta hemligstämpeln, det är att äventyra rikets säkerhet och därför är det mycket omfattande straff på den typen av brott.

  Om man nu absolut vill få ut något visst dokument till massmedia – som den där berömda helikopterscenen (som dessutom var maximalt klippt/vinklad avsiktligt mot originalet för att få fram ”rätt” bild) – då kan man faktiskt begränsa sig till just ett fåtal dokument snarare än den enorma mängd han stal.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 mars 2013 @ 18:21

 4. @nejtillpirater : Så du menar att Daniel Ellsberg också var en landsförrädare när han släppte det som kom att kallas för ”the pentagon papers” till pressen? Skillnaderna mellan fallet Manning och hans är hårfina och det faktum att Manning gav sina dokument till wikileaks och att Manning åtalats i militärdomstol. Ellsberg friade av den amerikanska högsta domstolen och det borde vara prejudicerande nog för en man med ditt rättspatos att inte tycka att Manning är en landsförrädare.
  Vidare så om man kikar igenom det oklippta materialet med den berömda helikopterscenen så törs jag nog påstå att det inte behövs någon vinkling för att framställa dem som mördare…

  Kommentar av Pontus — 5 mars 2013 @ 18:39

 5. @Pontus #4

  Ellsberg blev friad pga procedurfel, amerikanska rättsssystemet verkar ju inte bry sig om fakta om man kan hitta något fel i insamlandet av denna.

  ”Due to the gross governmental misconduct and illegal evidence gathering, and the defense by Leonard Boudin and Harvard Law School professor Charles Nesson, Judge Byrne dismissed all charges against Ellsberg and Russo on May 11, 1973 after the government claimed it had lost records of wiretapping against Ellsberg. Byrne ruled: ”The totality of the circumstances of this case which I have only briefly sketched offend a sense of justice. The bizarre events have incurably infected the prosecution of this case.””

  Det kan väl inte finnas något prejudicerande värde i det fallet vad gäller Manning, hur tänker du då?

  Kan man finna Manning skyldig till handlingen (vilket bör vara tämligen lätt) så har jag svårt att se hur han skulle komma undan. Sen kan det ev. finnas förmildrande omständigheter osv. men några växlar på fallet Ellsberg kan man knappast dra.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 mars 2013 @ 18:59

 6. Det vore för en gångs skull välförtjänt, men jag har tyvärr inte heller några illusioner. Bra nominering dock.

  Kommentar av Mårten — 5 mars 2013 @ 19:38

 7. @nejtillpirater #3: Att avslöja krigsbrott för allmänheten är inte landsföräderi, tvärt om.

  Kommentar av Mårten — 5 mars 2013 @ 19:45

 8. @nejtillpirater: Tycker du verkligen på riktigt att det är bra att USA kan hålla på och mörda vem de vill utan att det tas fram i ljuset? Eller trollar du? Eller justerar du på riktigt din bild och dina åsikter om olika saker vartefter, bara för att vara precis tvärt emot Piratpartiets idéer?

  Kommentar av Ano Nym — 5 mars 2013 @ 20:05

 9. Nu är Manning ingen spion för något annat land, men spioner är annars bra för freden, eftersom de minskar den osäkerhet om den andres styrka som leder till krig.

  Möjlitvis kan det vara dåligt för den egna flocken om man måste ge upp och underkasta sig övermakten. Men vad har nejtillpirater med USA-flocken att göra?

  Kommentar av viktualiebroder — 5 mars 2013 @ 20:46

 10. @ Ano Nym

  ”Tycker du verkligen på riktigt att det är bra att USA kan hålla på och mörda vem de vill utan att det tas fram i ljuset?”

  Nej det tycker jag inte. Men likväl är det landsförräderi bryta hemligstämpeln och speciellt när det gäller så oerhört många dokument.

  Han hade väl kunnat nöjt sig med de dokument som visade att ”USA kan hålla på och mörda vem de vill”, det lär inte har varit jättemånga sådana.

  @viktualiebroder

  ”Nu är Manning ingen spion för något annat land, men spioner är annars bra för freden, eftersom de minskar den osäkerhet om den andres styrka som leder till krig.”

  Som sagt han är ingen spion utan hans handlingar har skadat hans eget land. Ditt resonemang kanske är filosofiskt korrekt men en nation som inte kan upprätthålla hemligstämpeln är illa ute och skadan kan bli enorm, som exempel om det läcker ut var alla landets hemliga försvarsanläggningar finns, det blir enormt dyrt att bygga nya om man nu avser att hemlighålla deras lokalisering. Sen kan man alltid diskutera om det är rätt eller fel att att ett visst dokument är hemligstämplat eller inte men den som hanterar informationen har skrivit på någon form av avtal och vet att det är ett mycket allvarligt brott om man bryter sekretessen utan att detta är sanktionerat.

  Ett problem i fallet Manning är att det är en sådan oerhört mängd dokument att det är omöjligt att bedöma skadan av publiceringen, fokus ligger endast på ”nyttan”, och då antagligen givet att han kände till innehållet i ett fåtal dokument. Wikileaks fick under en period storhetsvansinne och fokuserade på att släppa många dokument, utan att först kolla vad det skulle kunna ställa till med, snarare än att riktat släppa ett fåtal dokument som stöder en vis uppgift eller tes.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 mars 2013 @ 21:25

 11. @ntp
  ”Wikileaks fick under en period storhetsvansinne och fokuserade på att släppa många dokument, utan att först kolla vad det skulle kunna ställa till med,”
  Du trollar. Du vet sannolikt mycket väl att man lade stora mängder av tid på att granska materialet för att undvika skador och att det inte bara var Wikileaks som publicerade detta. Antar att du är lika kritisk till de stora tidningar som publicerade materialet!? Antar att du anser att t.ex. New York Times bör kunna dömas för medhjälp till brott mot rikets säkerhet i USA?!

  Din inställning är tydlig men mycket obehaglig. Man ska aldrig göra något olagligt utan alltid ”lyda order”. Skulle det bli olagligt i Sverige att kritisera regeringen så kommer NTP kritisera alla som bryter mot detta med motiveringen att man måste följa lagen. *brrr*.

  Kommentar av JohJoh — 5 mars 2013 @ 22:29

 12. @Pelle/Urban/nejtillpirater — 5 mars 2013 @ 18:21

  > ”Han är hur som helst en förrädare av sitt land..”

  Förrädare av sitt land? Syftar du på något faktiskt juridiskt epitet, eller handlar det om ditt personliga ointressanta subjektiva tyckande? Normalt sett så anses människor som avslöjar politikers krigsbrott ingalunda vara förrädare av sina länder, tvärtom anses dom vara landshjältar.

  > ”..och givet vad han gjort så har han kommit lindrigt undan.”

  Kommit lindrigt undan? Är rättegången över? Eller föregår du, precis som du brukar göra, rättvisan och eventuella domslut? Eller syftar du på att den tortyr han utsatts för i flera år är att komma lindrigt undan?

  > ”Det är inte speciellt demokratiskt att självsvåldigt bryta hemligstämpeln..”

  Hemligstämpeln? Syftar du på något juridiskt epitet, eller syftar du på valfri stämpel med ordet hemlig i, som vem som helt kan stämpla på valfritt papper, i tron att den stämpeln betyder något juridiskt sett?

  Att avslöja en korrupt stats brottsliga handlingar, och korrupta politikers konstitutionsvidriga försök dölja dessa brott är däremot utan tvekan bland det mest demokratiska som finns.

  > ”..det är att äventyra rikets säkerhet..”

  Per automatik av princip? Nej, det är det inte. Att låta en korrupt regering fortsätta mörka sina krigsbrott när man har möjlighet att belysa dom däremot, det är att äventyra rikets säkerhet, och att vara en landsförrädare i ordets sanna bemärkelse.

  > ”..och därför är det mycket omfattande straff på den typen av brott.”

  Vänligen sluta gissa om saker du inte vet någonting om.

  > ”..den enorma mängd han stal.”

  Jo, vi vet att du har svårt att använda begreppet stal korrekt.

  nejtillpirater — 5 mars 2013 @ 18:59

  > ”Kan man finna Manning skyldig till handlingen (vilket bör vara tämligen lätt) så har jag svårt att se hur han skulle komma undan.”

  Fast som vi alla vet så har du ingen aning om hur varken det amerikanska rättsväsendet, eller något annat heller för den delen, fungerar, så det beror nog mer på din okunskap när du inte förstår saker.

  @Ano Nym — 5 mars 2013 @ 20:05

  > ”@nejtillpirater: Tycker du verkligen på riktigt att det är bra att USA kan hålla på och mörda vem de vill utan att det tas fram i ljuset? Eller trollar du? Eller justerar du på riktigt din bild och dina åsikter om olika saker vartefter, bara för att vara precis tvärt emot Piratpartiets idéer?

  Utan tvekan är det så, han har på fullaste allvar tidigare på just den här bloggen uppmuntrat just landsförräderi, vilket får anses vara en av hans mer märkliga åsikter, ihop med åsikten att den demokratiska processen är olycklig, och den självständiga delen däri att demokratisk folkvalda politiker lyfter lön, pengar han istället anser ska betalas ut som ekonomiskt statligt stöd till misslyckade entreprenörer som inte klarar av att sälja något, och därmed enligt den fria marknadens allra regler förtjänar att gå under.

  Hans tidigare uppmuntran till landsförräderi återfinns här:

  https://christianengstrom.wordpress.com/2012/06/07/eu-stammer-tyskland-for-att-de-inte-infort-datalagringen/#comment-21566

  Han tidigare uttryck för att den demokratiska processen är olycklig återfinns här, med orden The money should go to the creators and not to the piracy lobby including Pirate MEPs..”:

  https://christianengstrom.wordpress.com/2012/04/09/four-kopimist-sermons/#comment-21189

  ..och här med orden:”..unfortunately financed by tax payers (Sweden has 2 ”pirate MEPs” in the European Parliament)”.

  http://torrentfreak.com/megaupload-shutdown-hurt-box-office-revenues-121124/#comment-718320738

  Ofta frågar man sig om han själv varken minns eller förstår vad han själv har skrivit eller vad hans faktiska åsikter och påståenden betyder, men för en människa som upprepat väldigt tydligt motsätter sig äganderätten, den konceptuella upphovsrätten, grundlagen, Europakonventionen, mänskliga rättigheter, den fria marknaden, rättssäkerheten och människors privatliv, medans han förespråkar nedmontering av människors privatliv, mänskliga rättigheter, rättssäkerheten, och likt kommunister förespråkar lagstiftade monopol av princip, så är väl ingen åsikt för bisarr.

  @nejtillpirater — 5 mars 2013 @ 21:25

  > ”Men likväl är det landsförräderi bryta hemligstämpeln..”

  Vänligen sluta gissa om vad som är utgör landsförräderi. Att bryta hemligstämpeln är inte landsförräderi.

  > ”..och speciellt när det gäller så oerhört många dokument.”

  Sluta gissa om saker du inte vet nånting om. Vilka handlingar som utgör landsförräderi avgörs ingalunda av antalet dokument.

  > ”Han hade väl kunnat nöjt sig med de dokument som visade att ”USA kan hålla på och mörda vem de vill”, det lär inte har varit jättemånga sådana.”

  Du har alltså inte en aning. Det är alltid en trevlig vändning när du erkänner att du inte vet vad du pratar om.

  >”..hans handlingar har skadat hans eget land.”

  Jasså? När fastställdes det att hans handlingar har skadat hans eget land? Eller är det än en gång oinsatt subjektivt tyckande från nån som inte vet nånting om varken juridik eller andra relevanta faktorer som grundläggande förståelse för samhälleliga värdegrunder?

  > ”Ditt resonemang kanske är filosofiskt korrekt men en nation som inte kan upprätthålla hemligstämpeln är illa ute och skadan kan bli enorm..”

  Det kan också vara exakt tvärtom, förstår du ens det? Det kan vara så att ett land som lyckas hålla på sina hemlighetsstämplar är rejält illa ute, så till den grad att skadan kan bli enorm.

  > ”Ett problem i fallet Manning är att det är en sådan oerhört mängd dokument att det är omöjligt att bedöma skadan av publiceringen..”

  Tvärtom, med sådan oerhörd mängd läckta dokument så torde det vara väldigt enkelt att hitta ett endaste exempel på att någon sorts faktisk skada uppstått, men det har dom helt misslyckats med, följaktligen får man dra slutsatsen att ingen som helst skada har uppstått för USA som nation. Möjligtvis har skada för vissa korrupta politiker och militärer uppstått, och förtroendet för dessa, men den eventuella skadan är inte nödvändigtvis något dåligt för USA som nation. Tvärtom är det troligtvis bland det bästa som hänt USA på många år, att folket på nytt fått upp ögonen för hur korrupta och kriminella deras egna folkvalda politiker och militärer faktiskt är.

  Men å andra sidan så går nog sådana enkla och logiska resonemang helt förbi dom flesta oinsatta fascisttroll som tillber Judge Dredd och det skrattretande konceptet the law über alles, ett koncept som historiskt alltid bevisats vara väldigt skadligt i slutänden.

  Kommentar av Fredrika — 5 mars 2013 @ 23:44

 13. @nejtillpirater #10
  ”Men likväl är det landsförräderi bryta hemligstämpeln”
  Nej det är det inte, det är nog det dummaste påstående jag hört på länge faktiskt.

  ”som exempel om det läcker ut var alla landets hemliga försvarsanläggningar finns”
  Men nu var det inte den typ av dokument som läcktes så ditt exempel saknar relevans.

  ”det är ett mycket allvarligt brott om man bryter sekretessen”
  Om det enda sätt att avslöja oegentligheter på är att bryta sekretessen så måste man göra det. De man har ansvar för ytterst är folket. Om det visar sig att regeringen vilseleder folket eller missbrukar makten så är det envars skyldighet att göra vad de kan för att slå larm.

  Kommentar av Mårten — 6 mars 2013 @ 6:22

 14. @Fredrika: Tack

  Kommentar av Ano Nym — 6 mars 2013 @ 16:49

 15. @Ano Nym — 6 mars 2013 @ 16:49

  > ”@Fredrika: Tack”

  Varsågod. It’s like stealing candy from a harmless infant jellyfish. =)

  Kommentar av Fredrika — 7 mars 2013 @ 2:29

 16. Att tilldela Manning Nobels fredspris är kanske en av få handlingar som kan återupprätta den norska Nobelkommitténs anseende efter den pinsamma fadäsen att en gång ha gett priset till Barack Obama.

  Kommentar av Kloker — 7 mars 2013 @ 19:22

 17. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 9 mars 2013 @ 23:09


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: