Christian Engström, Pirat

25 februari 2013

Kristina Svartholm: ”Jag demonstrerade för Piratpartiets skull”

Filed under: The Pirate Bay — Christian Engström @ 16:10
Kristina Svartholm

Kristina Svartholm

Kristina Svartholm är mamma till Gottfrid Svartholm-Warg, som även är känd som Anakata och en av grundarna till The Pirate Bay. Här är ett gästblogginlägg av henne.

Kristina skriver:

På lördagen deltog jag i Piratpartiets demonstration på Medborgarplatsen.  Jag gjorde det egentligen inte för The Pirate Bay’s skull. Sajten tycks ju leva och ha hälsan, oavsett om Piratpartiet levererar uppkoppling eller ej.  Den påminner starkt om den gäckande Röda Nejlikan: än finns den här, än finns den där – och den tycks finnas och frodas everywhere.

Nej, jag gjorde det för Piratpartiets skull. Dels för att visa (pp) mitt stöd men kanske framför allt för att visa mitt stöd för de individer som känner sig utsatta för hot. Det gäller också deras anhöriga. Jag vet nämligen hur det är att ha en nära familjemedlem i fängelse som, när han väl kommer ut därifrån, har ett livslångt straff hängandes över sig i form av ett ofattbart stort och hela tiden växande skuldberg.

Är det värt risken att sätta sig upp mot den penningstarka motståndarsidan? Svaret är: ja – och nej. Jag tror inte att någon kan lämna det rätta svaret på den frågan. Framför allt kan ingen av oss besvara den åt någon annan. Jag vet bara att vi alla, var och en för sig, måste välja hur och var och i vilken form vi vill strida för det som vi tror på.

Om vi tror på demokrati, yttrandefrihet, ett fritt internet och fria former för kulturutbudet – ja, då måste vi uppenbarligen strida.  Det var också för att peka på detta som jag valde att delta i demonstrationen.

Kristina Svartholm

PS Jag vet inte om den härliga, klassiska filmatiseringen från 1934 av Röda Nejlikan med Leslie Howard i huvudrollen finns att tillgå ute på marknaden. Men den finns säkert att hämta via TPB om någon skulle vilja se den ändå!

Annonser

8 kommentarer

 1. Hatten av för Kristina Svartholm.

  Kommentar av Erik Lönroth — 25 februari 2013 @ 18:42

 2. Hej Kristina och alla andra! Jag måste bara få visa en bra kommentar. Gå hit: http://www.annatroberg.se/2013/02/23/signe-brockman-staller-pa-egen-hand-hela-det-politiska-etablissemanget-i-skamvran/

  Och läs tredje kommentaren uppifrån.

  Jag tycker att det är vidrigt när systemet kan skrämma till tystnad på det viset! Samtidigt visar det att ni har mycket större stöd än det ser ut som.

  Kommentar av Ano Nym — 25 februari 2013 @ 19:40

 3. Tråkigt att Kristina Svartholm haft problem med att hitta lagliga sätt att tillskansa sig The Scarlet Pimpernel. Den som är förtrogen med internet hittar snabbt genom en enkel Google-sökning en lång rad lagliga varianter. För oss svenskar kanske de lättaste sätten är CDON.com, Ginza, Discshop eller Amazon. Alla under hundralappen. Vill man se den streamat finns den på Mubi eller hos Lovefilm. Vill man hyra och önskar lite gammaldags videobutikskänsla finns den hos Hemmakväll. Man kan också hyra skiva och få den hemkörd av t ex Lovefilm.

  Fast det är klart. Inget av dessa alternativ är ju gratis.

  Kommentar av Lenny — 25 februari 2013 @ 22:26

 4. Lenny: Varför är det tråkigt? Alla nu levande som kan tänkas tjäna pengar på kopior på den åker ju snålskjuts och får betalt för andra människors gamla bedrifter.

  Det är en mycket bättre fråga vem som fortfarande lever som var med och gjorde filmen som bör ha någon rätt att tjäna pengar på den – 80 år efter den gjordes. Det är ju i det fallet så uppenbart att pengar som betalas ”hederligt” inte alls kommer kulturskaparna till del utan hamnar hos någon annan…

  Kommentar av gurra — 25 februari 2013 @ 23:56

 5. @Lenny — 25 februari 2013 @ 22:26

  > ”Tråkigt att Kristina Svartholm haft problem med att hitta lagliga sätt att tillskansa sig The Scarlet Pimpernel.”

  Det är tråkigt att du inte kan läsa en mening korrekt utan att inbilla dig att omständigheter som inte omnämns skulle existera. Någon olaglighet omnämns nämligen inte.

  > ”Den som är förtrogen med internet hittar snabbt genom en enkel Google-sökning en lång rad lagliga varianter.”

  Jupp, jag hittar på mindre än tio sekunder flera ställen där den fullt lagligt kan både streamas och laddas ner gratis.

  > ”För oss svenskar kanske de lättaste sätten är CDON.com, Ginza, Discshop eller Amazon.”

  Jag tror nog dom allra flesta svenskar tycker att det lättaste sättet är att antingen starta en nerladdning eller stream på tio sekunder, på en sajt som inte kräver kreditkort eller fakturabetalning, istället för att vänta ett okänt antal dagar på leverans i brevlådan av en antik plastskiva. Följaktligen är dina första uppräknade alternativ inget annat än ett meningslöst krångligt miljöslösade antikt alternativ, som ingalunda kan tituleras ett av de lättaste sätten.

  > ”Alla under hundralappen.”

  Det låter dyrt för att se en film från 1934 som finns ögonblickligt tillgänglig fullt gratis med moderna miljöbesparande alternativ.

  > ”Vill man se den streamat finns den på Mubi eller hos Lovefilm.”

  Ja, fast dom där alternativen är inget vidare lätta. Fullproppade med onödiga begränsningar, bl a krav på proprietära operativsystem och proprietära mediaspelare. Filmen finns tillgänglig för fullt laglig streaming, och nerladdning som kan direktstreamas i valfri mediaspelare, på flera andra sajter, som dessutom inte tar betalt för tjänsten, eller begränsar regionalt.

  > ”Vill man hyra..”

  Varför skulle man vilja hyra nånting som finns tillgänglig gratis direkt i ens hem? En ekonomiskt vettig person som lärt sig hushålla med pengarna ägnar sig inte åt så korkade handlingar.

  > ”Man kan också hyra skiva och få den hemkörd av t ex Lovefilm.”

  Ett alternativ som utan tvekan borde förbjudas i lag. Vi har nog problem med miljöförstöring på den här planeten, så vi behöver inte bygga på dom genom företag som erbjuder hemkörning av isblock och andra onödiga saker.

  > ”Fast det är klart. Inget av dessa alternativ är ju gratis.”

  Nej, eftersom samtliga dina uppräknade alternativ kräver fullständigt onödig arbetskraft och onödigt miljöförstörande material, så kostar dom givetvis pengar, vilket är ett slöseri med samhällets ekonomiska och naturliga resurser. Det finns modern miljövänlig teknik som kostnadsfritt ersätter allt detta onödiga kostsamma arbete, följaktligen bör man som en normalt ekonomiskt vettig person givetvis använda sig av dessa lösningar, och istället lägga pengarna på andra produkter som tekniken inte kan ersätta kostnadsfritt.

  Gör man tvärtom frivilligt är man närmast ekonomiskt korkad, och att lagstifta om hålla liv i överspelade antika industriers verksamheter med lagstiftade monopol har aldrig varit en bra idé. Det välkända faktumet kan alliansen bekräfta åt dig.

  Kommentar av Fredrika — 26 februari 2013 @ 0:38

 6. gurra,
  bra skrivet! Det är ledsamt att det ens ska behöva påpekas. En del människor verkar se betalningen mer som en religiös rit än som något en handling med genomtänkta praktiska konsekvenser.

  Kommentar av Tor M — 26 februari 2013 @ 7:51

 7. Med lite tur så kommer den politiska arenan långsamt förändras till det bättre vilket i så fall kommer leda till att samtliga straff rivs upp och TPB-gänget hjälteförklaras som de borde gjorts från första början.

  Kommentar av Johannes Westlund — 4 mars 2013 @ 23:06

 8. ”Jag vet nämligen hur det är att ha en nära familjemedlem i fängelse som, när han väl kommer ut därifrån, har ett livslångt straff hängandes över sig i form av ett ofattbart stort och hela tiden växande skuldberg.”

  Idag har Europadomstolen uttalat sig om domarna i TPB-målet och hävdar att domarna mot Fredrik Neij och Peter Sunde inte var oproportionerliga eftersom man vid sammanvägning av yttrandefriheten och upphovsrätten, enligt Europakonventionen, kommer fram till att domarna i svensk domstol är rimliga. Gottfrid valde dessutom att inte överklaga.

  Kommentar av nejtillpirater — 13 mars 2013 @ 20:26


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: