Christian Engström, Pirat

13 februari 2013

När serietidningar förorsakade sexuell hypokondri

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 12:55

För 60 år sedan var det inte internet som stod i centrum för moralpaniken som välmenande politiker och samhällsdebattörer kände. Då var det istället serietidningarna som hotade det uppväxande släktets framtid och moral.

Mattias Svensson skriver utförligt med många länkar på Magasinet Neos blogg:

I USA uppstod på 1950-talet moralpanik kring serietidningar, särskilt efter psykologen Fredric Werthams debattbok Seduction of the innocent som 1954 hävdade att serietidningarna skulle göra ungdomar våldsbenägna, fascistoida och homosexuella. Mer än hundra olika lagar mot serietidningar initierades på statlig och lokal nivå. Kongressen anordnade hearingar. Branschen antog en sträng uppförandekod under trycket av hot om ytterligare lagstiftning och censur. Mer än 800 tecknare, publicister och redigerare blev av med sina jobb och kom i de flesta fall aldrig att publiceras igen, väl beskrivet i David Hajdus The ten cent plague (2008).

Från USA spred sig moralpaniken vidare:

Serietidningspaniken nådde Sverige senare 1954 då Nils Bejerot, sedermera ideologen bakom Sveriges narkotikapolitik, gav ut boken Barn–Serier–Samhälle (på pdf här). Barn–Serier–Samhälle är dedicerad till Fredric Werthams och vilar tungt på de forskningsresultat han presenterade tidigare samma år. Enligt Bejerots bedömning är Wertham ”troligen … världens mest initierade expert i fråga om seriernas inverkan på barnen” och ” [s]åvitt man kan bedöma är Werthams undersökningar mycket vederhäftiga”. Wertham blir källan till påståenden som att serier orsakar ”sadism, masochism, homosexualitet, frigiditet och sexuell hypokondri” (s 167).

Idag är det ingen som är särskilt rädd för serietidningar längre, utan moralpaniken har riktat in sig på internet istället. Lite censur för att skydda barnen, någon?

Hittat via Ester Pharasyn, som också ställer den högst relevanta frågan:

Vad är egentligen ”sexuell hypokondri”?

Läs ”Kalle Anka-forskaren hittade på” hos Neo

Annonser

9 kommentarer

 1. synd att Anais int’ bloggar längre, var en jävla läsvärd blogg hon hade!

  Kommentar av manen — 13 februari 2013 @ 14:16

 2. also: sexuell hypokondri tycks vara, efter sökningar på både ”sexuell hypokondri” och ”hypokondri” på wikipedia, när någon s.a.s intalar sig själv eller ”blir” inbillad(av serier måhända?) att man är t ex homosexuell fast man kanske inte alls är det, sexuell lössläppthet(!) tycks ha varit stora fasan för Bejerot.

  Kommentar av manen — 13 februari 2013 @ 14:32

 3. Å andra sidan så är det väl så att amerikanska ungdomar sedan 1954 blivit mer ”våldsbenägna, fascistoida och homosexuella” än vad de var tidigare? 😉

  Kommentar av Kalle O'Cain — 13 februari 2013 @ 16:42

 4. Glöm ej Didi !
  http://sv.wikipedia.org/wiki/De_%C3%B6vergivnas_arm%C3%A9

  Kommentar av Svante Svedin — 13 februari 2013 @ 16:52

 5. För att inte tala om när jazzen kom till Sverige och ungdomen fick se så förfärliga artister som, tja, Alice Babs.

  Eller som en större skönande än jag lär ha sagt: ”Dagens ungdom uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor, pratar när dom borde arbeta, säger emot sina föräldrar , skryter på bjudningar och tyranniserar sina lärare.”
  Sign. Sokrates 470-399 f.Kr

  Kommentar av Sara Magdalena Goldberger — 13 februari 2013 @ 18:08

 6. Jag erkänner. Jag är djupt nedknarkad av serier. Jag har läst massor av Kalle Anka, Stålmannen, Asterix, Lucky Luke, Knasen, Tintin, Gaston, Elfquest och Fantomen. Vid 54 års ålder prenumererar jag fortfarande på Herman Hedning. Jag följer ett dussin kreativa Webcomics. Att jag inte nyttjar våld och droger, eller är tänd på killar hör inte hit. Jag är per definition en förtappad själ. Serierna har föruttnat min hjärna så till den milda grad att jag har namngett min blogg med ett seriecitat. Det är säkert seriernas influenser som har gjort att jag gillar brädspel, rollspel och krigsspel. Det är säkert seriernas fel att jag tycker att staten inte ska lägga sig i så himla många detaljer i medborgarnas liv. Det är säkert seriernas fel att jag anser att Nils Bejrot var en farlig idiot. Serierna har gjort mig till en farlig individ med egna åskter. En person som måste ignoreras till varje pris.

  Kommentar av Gurra — 13 februari 2013 @ 23:59

 7. ”välmenande politiker och samhällsdebattörer” har dom någonsin funnits ? jag tvivlar på det om vi bortser från radikal partier som PP då.

  Kommentar av Anon123 — 14 februari 2013 @ 15:00

 8. @Kalle O’Cain
  Finns inga belägg för att påstå det. Det händer mer, vilket enligt den lilla forskning som finns, snarare beror på saker som större tillgång till vapen när det kommer till våldet, och att det är vanligare att vara öppen med sin sexuella läggning istället för att dölja den. Finns inga belägg inom någon forskning för att det faktiskt är fler homosexuella idag än för 60 år sedan. Finns heller inga belägg inom någon forskning att några ungdomar blivit mer våldsbenägna. Angående fascistoida, så finns det ett flertal undersökningar som tyder på att antalet minskat snarare än ökat, men där kanske finns någon riktig forskning på ämnet också men just där är jag inte precis så insatt 🙂

  Kommentar av EtherMan — 14 februari 2013 @ 21:30

 9. Man behöver inte gå 60 år tillbaka för att se hur serierna blir föremål för ogrundad moralpanik, titta bara på hela spektaklet kring Pox-rättegången. Trots att förlaget friades på alla punkter så svartmålades det så i media att rättegången i princip dödade svenskpublicerade vuxenserier (och då menar jag vuxenserier som serier som är över huvudet på barn, inte som porrserier). Ståhejet gjorde att många försäljningsställen drog öronen åt sig och slutade sälja vuxenserier, vilket, för ett litet förlag, är förödande.

  Dessutom, än idag (senast på P&L i somras av en föreläsare vars namn jag inte minns) så hör man ibland rättsfallet beskrivas som att Pox var åtalade för barnpornografi, vilket de inte var (den frågan var aldrig ens på tapeten, och serierna var inte ens i närheten av att innehålla barn). Åtalspunkten var ”olaga våldsskildring”, och de blev som sagt friade på alla punkter.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Pox

  Kommentar av Anders Troberg — 15 februari 2013 @ 7:54


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: