Christian Engström, Pirat

10 februari 2013

Sverige borde också få folkomrösta om EU

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 14:32

Britterna kommer hålla en folkomröstning om EU 2017. Det är bra. Men även vi svenskar borde få uttrycka vår åsikt i en folkomröstning.

EU går mer och mer i riktning mot en överstatlig klåfingrig koloss som inte står under tillräcklig demokratisk kontroll. Att britterna ska få folkomrösta öppnar möjligheten att göra någonting åt det. Vi behöver ett nytt fördrag som ersätter det nuvarande Lissabonfördraget, och antas i en folkomröstning.

Piratpartiet har inget färdigt förslag på hur det nya fördraget ska se ut. Istället har vi ett förslag på hur det ska antas för att få demokratisk legitimitet. Om vi kan enas om de spelreglerna först, blir det mycket lättare att sedan föra en konstruktiv diskussion om hur det nya fördraget ska se ut.

För att ett nytt fördrag ska kunna antas på ett sätt som ger demokratisk legitimitet måste det

 • vara begripligt, så att medborgarna förstår det
 • vara demokratiskt, så att medborgarna vill ha det
 • respektera medlemsstaterna, så att de vill vara med i det nya EU.

Vi föreslår att processen för att ta fram och anta det nya fördraget ska se ut så här:

 • Ett förslag till ett nytt fördrag tas fram, och alla medborgare i Europa får rösta om de tycker fördraget är tillräckligt bra för att gälla för EU i framtiden. Omröstningen sker samtidigt i hela EU enligt principen en medborgare en röst, utan hänsyn tagen till vilket land de bor i.
 • När fördraget fått godkänt i den stora europeiska folkomröstningen får varje land bestämma om de vill vara med i det nya EU enligt det nya fördraget. Det beslutet kan endera ske i parlamentet eller en nationell folkomröstning. De länder som inte vill vara med kan ta ett steg tillbaka, och ha frihandelsavtal med EU ungefär som Norge eller Schweiz har idag.

Om det från början är sagt att det är så här det nya fördraget ska antas, då leder det automatiskt till att det måste uppfylla vissa krav.

Om det inte är tillräckligt demokratiskt kommer medborgarna inte vilja ha det, så det är ingen större vits för någon att komma med förslag som är för dåliga på den punkten. Några kommer säkert försöka ändå, men i slutändan inser ju alla att det inte är någon särskild vits med att anordna den stora europeiska folkomröstningen om man tror att svaret kommer bli nej. Då är det mycket enklare för alla parter att förbättra förslaget innan det ens behöver gå till omröstning.

Det nya fördraget måste också vara acceptabelt för medlemsstaterna, av precis samma skäl. Om en massa länder känner sig överkörda av Bryssel i det nya fördraget kommer de inte att vilja gå med i det nya EU. Om EU försöker roffa åt sig alltför mycket makt över frågor som sköts lika bra eller bättre på nationell nivå, då ökar risken att länder föredrar att dra sig ur.

Det spelar inte så stor roll vem eller vilka det är som tar fram förslaget till nytt fördrag. Reglerna för hur fördraget ska antas kommer sätta upp krav som fördraget måste leva upp till oberoende av vem som höll i pennan när hen skrev förslaget.

Det allra bästa vore förstås om det dyker upp många olika förslag från olika politiska partier och grupper. Då skulle vi kunna få en bred debatt om vilken sorts EU vi ska ha i framtiden.

Ett nytt fördrag måste dra in tyglarna för EU, och styra om det så att det inte längre skenar vidare mot en odemokratisk superstat. Ett nytt fördrag måste vara utformat så att medborgarna har insyn och kan utkräva demokratiskt ansvar, och det måste vara minimalistiskt och inte flytta mer makt till Bryssel än nödvändigt, och än medborgarna vill.

Britterna kommer att folkomrösta 2017. EU har fram tills dess att skärpa sig så mycket att britterna vill vara med frivilligt. För att uppnå det behöver vi ett nytt fördrag.

Piratpartiets förslag till hur vi ska komma fram till ett sådant fördrag är en konstruktiv väg bort från det nuvarande demokratiska underskottet, i riktning mot ett EU som håller fingrarna i styr och bara ägnar sig åt det som folk faktiskt vill att EU ska göra.

6 kommentarer

 1. Låter mycket bra – skicka in det som motion till Piratpartiet vårmöte så kan partiet kan anta det som en officiell ståndpunkt från partiets sida. Även om partiet redan antagit delar av detta så vore det bra att få det samlat som du skriver ovan. Skulle gärna skriva under på en sådan motion och hjälper gärna till att skriva ihop den som formell motion om du känner du inte har tid för det själv

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 10 februari 2013 @ 14:44

 2. PS Skicka det gärna vidare till breddningsbloggen så det kommer upp där med.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 10 februari 2013 @ 14:45

 3. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 10 februari 2013 @ 15:51

 4. […] Sverige borde också få folkomrösta om EU. […]

  Pingback av Sverige borde också få folkomrösta om EU « Urbansundstrom’s Weblog — 10 februari 2013 @ 15:55

 5. @Anders S Lindbäck:

  Det som är nytt i det jag skriver jämfört med det vi antog på mötena 2012 är preciseringen i tid till att synka med britternas folkomröstning 2017.

  Jag tycker det är en bra idé att låta partiet ta ställning till den konkretiseringen, så du får väldigt gärna skissa på en motion om saken.

  Kommentar av Christian Engström — 10 februari 2013 @ 21:24

 6. […] Christian Engström håller en offensiv linje som beskriver EU som en apparat som är trasig i grunden. Han beskriver ett EU översprunget av byråkratiska tjänstemän, översprunget av lobbyister och en organism med svag demokratisk förankring – i akut behov av buggfixar. Den linjen är den ”EU kritiska linjen”. […]

  Pingback av Piratpartiets två EU-strategier fungerar tillsammans « OBEVEKLIG — 16 februari 2013 @ 22:00


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: