Christian Engström, Pirat

5 februari 2013

Musiksverige: ”Den svenska musikbranschen fortsätter växa”

Filed under: Copyright Reform — Christian Engström @ 14:53

Den svenska musikbranschen fortsätter växa, rapporterar Musiksverige, och presenterar statistik för 2011 (pdf). Musiksverige är en svensk lobbyorganisation där bland annat Ifpi och Stim ingår som medlemmar.

Men hur var det, höll inte den illegala fildelningen på att döda musikbranschen enligt precis samma lobbyister?

Läs gärna även kapitlet ”The Artists Are Doing Fine” ur min och Rick Falkvinges bok The Case for Copyright Reform, som innehåller mer statistik som visar på precis samma sak.

Det är roligt att till och med Ifpi ger oss rätt när de använder riktiga siffror, istället för de påhittade siffrorna som de brukar visa upp för lagstiftare i EU-parlamentet och den svenska riksdagen.

Annonser

4 kommentarer

 1. Ena stunden låter det ”uäääh! piraterna plundrar allt vi har” och sen nästa dag är det ”wow det går bättre än nånsin”.

  Det är nånting lite lurt med detta… 😉

  Kommentar av gurra — 5 februari 2013 @ 17:07

 2. Det här är faktiskt jätteintressanta siffror. Inspelad musik genererar alltså endast 22 % av intäkterna till svensk musikindustri. Den ojämförligt största delen, 51 %, är konsertintäkter alltså när publiken betalar direkt till artisterna. Det är kanske en överraskning för många, men det gör det inte fel. Konsertintäkterna har ökat med 7 % på ett år.

  Om vi tittar på de upphovsrättsliga intäkterna så finner vi att 66 % är framföranderättigheter: bakgrundsmusik, tv, radio, bio och live. Upphovsmännen påverkas minimalt av minskad skivförsäljning.

  Inte heller oväntat är att den fysiska försäljningen av skivor minskar med 35 % men att intäkter fårn onlinedistribution, strömmande och nedladdat, täcker nästan hela det tappet. 11 miljoner har man tappat, på 1,1 miljarder.

  Rapporten visar också på att 5/6 av försäljning av svensk musik utomlands försvinner hos grossister och återförsäljare.

  Kommentar av Johan Tjäder — 5 februari 2013 @ 17:44

 3. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 5 februari 2013 @ 19:58

 4. Johan Tjäder: Så om jag tolkar din kommentar rätt så är alltså 34% av 22% av de totala intäkterna i branchen (dvs c:a 0.22*0.34 ~ 0.075 => 7.5%) direkt härledd till styckesförsäljningen och streamningen av inspelad musik?

  Det är ju extremt intressant, speciellt om man på detta klistrar på den mediavisionsrapport som säger att 25% av all fildelad musik skulle ha köpts om det inte gick att fildela… Detta är ju dock under förutsättningen att personen som laddade ner kände till artisten vilket inte alls är bevisat. Så om man liberalt applicerar detta på dessa 7.5% så får man fram att branchen förlorar 0.075*0.25 = 0.0187 – dvs, musikindustrin skulle få 1.87% mer intäkter om de där fildelande ungdomsslynglarna bara la ner sin verksamhet.

  Å andra sidan är 1.87% av ens totala intäkter för gratisreklam inte speciellt mycket pengar…

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 6 februari 2013 @ 12:20


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: