Christian Engström, Pirat

4 februari 2013

Sprutbytesprogram på SVT2 måndag 20.00

Filed under: droger — Christian Engström @ 9:34

Vancouver i Kanada har ett sprutbytesprogram där tunga missbrukare får byta ut sina sprutor mot rena. I Vetenskapens värld ikväll måndag klockan 20.00 på SVT2 ingår ett reportage om det här sprutbytesprogrammet, som har lett till att smittspridningen och dödligheten i aids bland missbrukarna har minskat radikalt.

Jag har inte sett programmet, men att döma av trailern SVT visade på morgonnyheterna tror jag det är intressant.

Piratpartiet vill avkriminalisera användning och innehav av narkotika för personligt bruk (utan att drogerna i sig för den skull legaliseras). Vi tycker att människor som har problem med att de fastnat i narkotikaberoende ska få hjälp och stöd av samhället, istället för att hetsas och trakasseras av polisen.

Sprutbytesprogram borde vara en självklarhet i samtliga svenska landsting.

Den nuvarande svenska narkotikapolitiken, som bygger på moralistiska dogmer och orealistiska ”nollvisioner”, leder i praktiken till att vi dödar utsatta människor. Det är inte acceptabelt. Man må tycka hur illa man vill om narkomaner om man nu känner att man måste det, men man ska minnas att varje missbrukare är någons son eller dotter.

Vi bör omedelbart lägga om den svenska narkotikapolitiken så att den riktar in sig på att rädda liv och minska skadeverkningarna för de berörda individerna. Den nuvarande nolltoleranspolitiken är lika ineffektiv som den är omoralisk.

Se Vetenskapens värld måndag 4 feb 20.00

Annonser

3 kommentarer

  1. Någon som har problem med droger idag har ingen annan stans att vända sig till att få hjälp förutom de kriminella. EXAKT vad de kriminella vill…

    Kommentar av gurra — 4 februari 2013 @ 9:51

  2. Men Christian. Vad skulel det skicka för SIGNALER om narkomaner inte dör som flugor och dessutom kan få hjälp av samhället. Då kanske alla vill bli tunga narkomaner… ;(

    Kommentar av JohJoh — 4 februari 2013 @ 10:26

  3. var ganska bra, debatten(eller snarare det sansade samtalet) mellan brukarföreningens snubbe och doktorn var så långt bort från det jag fruktade som tänkas kan; trodde på fullt allvar att regina kevius eller någon annan taliban från narkotikafritt samhälle(vet dock ej om Kevius är med i den pseudoreligionen).

    Kommentar av manen — 6 februari 2013 @ 2:02


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: