Christian Engström, Pirat

23 januari 2013

EU vill ha rätt att bestraffa media och journalister

Filed under: yttrandefrihet — Christian Engström @ 16:25

En expertgrupp har på uppdrag av EU-kommissionen tagit fram en rapport om hur EU ska säkerställa mångfald i media (”media pluralism”) i Europa. Det kanske låter bra när man hör det, men vägen till helvetet är som bekant kantad med goda föresatser.

Hax gör en snabb sammanfattning av förslaget.

Det här är inte något skarpt lagförslag ännu, och vi får hoppas att det inte blir det heller.

För att göra en lång historia kort tror jag inte att det är någon särskilt bra idé att inrätta en EU-myndighet med rätt att bötfälla och på andra sätt bestraffa media och journalister som de tycker rapporterar dåligt.

Det känns helt enkelt inte som en idé som hör hemma i en demokrati. Och även om EU med sin icke-valde president i och för sig inte är en demokrati, så finns det ingen anledning att lägga till ännu fler icke-demokratiska strukturer.

Läs mer hos Hax

…………

Andra om förslaget: Anna Troberg (PP), Aftonbladet, Resumé,

5 kommentarer

 1. Det kanske är de kinesiska lånegivarna som börjat ställa krav bakom kulisserna…

  Kommentar av Peter — 23 januari 2013 @ 18:39

 2. Reblogged this on SunnyRomy.

  Kommentar av sunnyromy — 24 januari 2013 @ 0:14

 3. Vi är sedan telekompaketet rätt vana vid EU-byråkratins förmåga att presentera en varm och gosig yllefilt vars enda beklagliga tillägg är en osäkrad granat.

  Och den här rapporten osar svavel redan från början. Till att börja med skall tydligen rätten att kalla sig journalist skyddas av centraliserad myndighet vilket i sak innebär att de flesta bloggare kan slå igen – eller noggrannt börja vakta sin tunga.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 januari 2013 @ 10:10

 4. ”För att göra en lång historia kort tror jag inte att det är någon särskilt bra idé att inrätta en EU-myndighet med rätt att bötfälla och på andra sätt bestraffa media och journalister som de tycker rapporterar dåligt.

  Det känns helt enkelt inte som en idé som hör hemma i en demokrati. Och även om EU med sin icke-valde president i och för sig inte är en demokrati, så finns det ingen anledning att lägga till ännu fler icke-demokratiska strukturer.”

  VÄL TALAT ❗

  Kommentar av Josef Boberg — 24 januari 2013 @ 21:03

 5. En till nyhet som borde orsaka massprotester i storlek med de på Tahrirtorget, men som bara kommer att synas på några Piraters bloggar och kanske, med lite tur, i en mycket kort tråd på Flashback…

  Kommentar av Ano Nym — 27 januari 2013 @ 17:31


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: